Intr-o lume in care pretutindeni auzim numai "Vreau" si "Imi iei?" poate fi descurajator sa cresti copii recunoscatori. Societatea din ziua de azi incurajeaza atitudinea copiilor de a considera ca totul li se cuvine, doar pentru ca "asa fac toti".
Insa ultimul model de telefon ii face sa aiba un caracter mai bun? Sigur ca nu. Daca insa manifesta mai multa recunostinta nu doar pentru ce au, ci si pentru oportunitatile care li se ofera, acest lucru le poate cladi caracterul.
- Renunta la confort o saptamana.
Cand ne straduim sa implinim si cea mai mica dorinta a copiilor, de la desertul cautat cu multa truda pus in pachetul pentru scoala, si pana la ultimul model de telefon, copiii simt ca au dreptul la toate placerile vietii.
Pentru a-i ajuta sa se simta recunoscatori pentru ceea ce au, incearca sa-i lasi fara aceste lucruri. Gandeste-te de ce ai putea priva intreaga familie timp de o saptamana sau o luna. De a lua masa in oras? De privitul la televizor? De aer conditionat? Renuntand la o parte din confort poate deranja la inceput, insa este o modalitate foarte buna prin care familia apreciaza mai bine ceea ce are si poate empatiza cu cei care trebuie sa se descurce fara aceste lucruri.
- Dezvolta obisnuinta de a servi.
Cu totii ne facem planuri grandioase de voluntariat cu copiii, dar adevarul este ca viata de zi cu zi ne opreste sa ne punem in practica bunele intentii. Ca majoritatea lucrurilor in viata, daca nu le punem pe lista de prioritati, nu au sanse sa se materializeze.
Copiii invata din ceea ce vad la parintii si apropiatii lor. Asadar, stabiliti o data in calendar — doar o data pe luna in care sa aveti impreuna activitati de voluntariat. Ganditi-va la activitati care pot fi practicate pe tot parcursul anului, nu doar de sarbatori. Copiii ar putea sa viziteze un azil de batrani din cartier, sa contribuie la pregatirea unei mese la cantina saracilor sau sa curete o zona dintr-un parc. Ideile sunt infinite - iar lectiile primite le pot schimba viata!
- Verbalizeaza partea pozitiva a lucrurilor.
Daca asteptarea la coada la semafor ii face pe copii sa aibe crize de nervi sau anularea unui serial devine “sfarsitul lumii," atunci e momentul sa invatati sa priviti partea buna a lucrurilor. Acest lucru inseamna sa va uitati la partea buna a lucrurilor in situatii dificile si sa le impartasiti cu copiii. Daca gasesti lectia de viata, partea buna, sau umorul intr-o situatie mai putin placuta, acest lucru ii va invata si pe copiii sa fie recunoscatori pentru tot ceea ce primesc de la viata.
- Fa scenarii de genul “Dar daca?”
Una dintre cele mai puternice modalitati de a cultiva o stare de recunostinta in copii este ca acestia sa se gandeasca la persoanele care au mai putin decat ei.In timpul unor reuniuni de familie sau dupa ce faceti o munca de voluntariat, intrebati copiii: Dar daca ai fi fost nevoit sa stai la coada pentru o farfurie de mancare? Dar daca nu aveai un loc in care sa dormi? Dar daca ai fi bolnav si nu ai avea bani sa mergi la doctor? Fara sa le tii morala, invata-i sa se gandeasca la ce au si sa aprecieze aceste lucruri.
- Fii un exemplu. Ofera multumiri sincere si cu voce tare.
Daca ne dorim copii recunoscatori, trebuie si noi ca parinti sa manifestam aceeasi calitate. Adica trebuie sa multumim celor care interactioneaza cu noi in feluri pozitive - de la vanzatoarea de la magazin la vecinul de bloc sau ospatarul de la restaurant. Copiii vor fi uimiti sa vada cum un gest atat de mic poate inveseli ziua unei persoane.
- Practica recunostinta zilnic.
Studiile arata ca persoanele care simt recunostinta sunt mai fericite. De aceea incearca sa creezi obisnuinta de exprima recunostinta in sanul familiei. Cand luati masa impreuna gasiti trei lucruri pentru care sunteti recunoscatori. Sau faceti un borcan al recunostintei pentru a tine o evidenta a binecuvantarilor primite. Cu timpul, practicarea recunostintei poate deveni o trasatura definitorie a caracterului copiilor.
- Schimba-ti perspectiva.
Una dintre cele mai importante lectii despre recunostinta este atunci cand invatati sa inlocuiti "Trebuie sa...” cu “Am sa…”
De exemplu: “Am sa duc copiii la scoala.” “Am sa merg sa-mi vad fiul cum joaca fotbal.” Acest amanunt te va ajuta sa-ti amintesti sa fii recunoscator pentru momentele mici, mondene, uneori frustrante care fac parte din viata de parinte.
Iar partea cea mai buna: auzind cum ai sa faci toate aceste lucruri cu copii tai, le vei induce si lor un sentiment puternic de valoare de sine si-i vei invata sa transforme lucrurile pe care “trebuie” sa le faca in lucruri pe care le “au de facut".