Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Studiu: copiii “devin” asa cum sunt numiti

Studiu: copiii “devin” asa cum sunt numiti

Un nou studiu confirma ceea ce multi specialisti NLP (de programare neuro-lingvistica) stiu deja, de multa vreme. Daca un copil este numit intr-un fel negativ (chiar si fara un ton dezaprobator) cresc sansele ca el sa devina exact asa cum este numit. De exemplu, un studiu recent efectuat de psihologii de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) a aratat ca fetele numite grase de rude apropiate, prieteni, colegi sau profesori inainte de varsta de 10 ani au toate sansele sa devina obeze mai tarziu.

Studiul a analizat 2,379 de fete din Washington, D.C., California de Nord si Cincinnati. 58 % dintre fete au declarat ca li se spunea ca erau prea grase la varste de pana in 10 ani. Au fost inregistrate greutatea si inaltimea fetelor la inceputul studiului si apoi, din nou, noua ani mai tarziu. Studiul a aratat ca fetele carora li se se spusese ca erau grase aveau de 1.66 ori sanse sa devina obeze la varsta de 19 ani.

In plus, conform studiului, cu cat mai multi oameni ii spuneau unei fete ca era grasa, cu atat mai multe sanse avea aceasta de a deveni obeza noua ani mai tarziu. Rezultatul a fost socant, declara A. Janet Tomiyama, profesor asistent professor de psihologie Colegiul de Litere si Stiinte UCLA.

Efectul a persistat si cand factori precum greutatea, venitul, rasa si varsta pubertatii au fost eliminate. Etichetarea cu apelativul "grasa" influenteaza cantitativ greutatea fetelor mai tarziu in timpul vietii. In opinia co-autorului studiului, Jeffrey Hunger, asocierea negativa le-a determinat pe fete sa anticipeze efectele stigmatului greutatii. Astfel, au inceput in mod inconstient sa dezvolte comportamente care le-au condus catre implinirea acelor efecte.

Ultima fraza este de maxima importanta. In viata adulta, copiii deseori devin mesajele negative pe care le primesc.

Acest fenomen poate actiona pe doua niveluri: fizic si psihologic. Obezitatea este un exemplu de manifestare fizica. Manifestarile psihologice sunt mult mai comune. Critici de genul:

Esti un ratat.
Nu poti face nimic cum trebuie!

Esti asa de neascultator!
Nu te impaci cu nimeni.
Nu respecti niciodata regulile.
Esti o adevarata problema!
Nu reusesti nimic niciodata.
Nu asculti niciodata.

De ce se intampla acest lucru?

Deoarece copiii nu au capacitatea mentala si emotionala de a respinge mesajele negative. Din contra, ei sunt precum buretii care absorb tot ce li se spune. Sunt bureti inteligenti care aplica cunoasterea primita.

Imaginati-va urmatorul lucru: va nasteti fara sa aveti o idee prea clara despre cine sunteti.copiii 1 Treaba dumneavoastra ca si copil este sa aflati cine sunteti si sa va comportati ca atare. Pe masura ce cresteti si va dezvolati, depindeti de parinti si de cei care va ingrijesc ca sa va invete cine sunteti. In aceasta privinta, credinta voastra este absoluta.

Cand primiti mesaje negative, stiti ca sunt corecte. Cand vi se spune ca sunteti un ratat, luati de bun acest lucru si va comportati ca atare. Cand vi se spune ca sunteti neascultator, si un copil imposibil, va coformati. Cu cat traiti mai mult la inaltimea asteptarilor neagtive ale parintilor dumneavoastra, cu atat primiti mai multe mesaje negative care va confirma ca mesajele primite sunt adevarate. E un cerc vicios si care se autoalimenteaza.

Apoi apare binecuvantata opozitie

Apoi, ceva fascinant se intampla. Multi dintre copii, deseori la o varsta surprinzator de frageda, se revolta impotriva tutror aceste negativitati. Sunt atat de raniti si plini de resentiment fata de toate aceste negativitati si promit sa lupte cu ele, sa dovedeasca cat de neadevarate sunt. Ei ajung sa promita solemn ca vor face ceva care sa dovedeasca parintilor ca au gresit. Astfel viseaza la ziua in care vor avea pace interioara si o viata prospera.

Slava Domnului pentru aceasta revolta. Daca sunt suficient de puternici, aceasta revolta ii poate ajuta sa treaca peste varstele de 20 si 30 de ani. Acesti copii, precum poate ai fost si tu, sunt condusi catre un viitor mult visat care contrazice trecutul si deseori au succese importante care devin o baza solida pentru restul vietilor lor.

De-a lungul calatoriei, insa, sunt contaminati cu autocritica, indoiala de sine si anxietate. Mesajele din trecut inca actioneaza asupra psihicului lor. Cu alte cuvinte, au luptat contra lor, dar nu le-au abandonat. Pana la un punct, inca le credeau si se temeau ca sunt adevarate. Pana la un punct, dorinta lor din copilarie de a crede si de a se conforma mesajelor parintilor inca sta lipita de ei precum lipiciul. Si este greu sa isi controleze gandurile.

Suprinzator, gandurile sunt aceleasi. O voce critica le sopteste:

Esti un ratat.
Nu poti reusi.
Te pacalesti singur.
Nu te iubeste nimeni.

Daca toate astea seamana cu cineva cunoscut, exista si vesti bune. Cu putin efort si cu multa constiinta de sine, poti anihila aceste tendine dureroase.

Tot ce trebuie sa faci este sa constientizezi, sa accepti si sa ierti trecutul. Totul depinde numai de tine. Tu te cunosti cel mai bine!

SURSE

http://www.reuters.com

http://www.huffingtonpost.com

http://newsroom.ucla.edu

http://www.naturalnews.com/045361_childhood_development_negative_names_obesity.html#ixzz36mFtKTkE 

#copii #copiii #educatie #negativ

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum să ne creștem copiii, fără țipete și fără pedepse
7 momente simple ale zilei pe care le putem umple de sens pentru copiii nostri
7 lectii de viata pe care trebuie sa incetam a le mai da copiilor nostri

Ce spun cititorii despre "Studiu: copiii “devin” asa cum sunt numiti"

cristi este pe val la merinito19 January 2016 13:48Raspunde

incercati merinito

08 July 2015 19:09Raspunde

Frumos spus.Felicitari!

florescu florentina10 March 2015 21:44Raspunde

e o prostie de articol...ne.am cam saturat de psihologi care interpreteaza si" firul de par" (dar avem cat mai multi depresivi).Pai analizati generatiile parintilor si bunicilor nostri care au razbit in cele mai grele timpuri facand fata celor mai grele perioada de razboi si dupa razboi,cand copii fiind erau educati brutal si nu aveau parte de afectiuni si incurajari gratuite...acum bietii copii,cu bunici,bone,educatii alese,limbaj in termeni prielnici si rezultatul?...o catastrofa de copil...tot educatia spartana e mai buna,in care copilul sa stie cand a gresit si sa deosebeasca raul de bine!

V11 March 2015 03:57Raspunde

Florentina mama... se vede treaba ca ai o minte deschisa si o ampla viziune asupra complexitatii psihologiei infantile. Din pacate sun doar ironic, de fapt ai confirmat studiul... copiii crescuti in stil spartan, devin adulti "spartani".

Dominic14 November 2014 20:19Raspunde

Genial articol,jos palaria.Pot sa confirm acest lucru prin prisma experientelor traite.Si eu am fost facut in toate felurile si criticat inca de mic,mai ales ca sunt un tipar mai greu de inteles pentru majoritatea (INFP pentru cine cunoaste testul MBTI) si m-a influentat enorm ,din pacate .A durat mult timp pana sa ma desprind de vechea conditionare si sa incep sa ma vad cum sunt eu cu adevarat si cum intuiam si stiam ca sunt de fapt.Inca ma lupt si acum...e greu sa combati ani de experiente negative si oameni negativi cu experiente pozitive brusc...e un proces lung si sper ca sunt pe drumul cel bun. Pentru cei care se regasesc in aceeasi situatie,le spun atat : nu mai ascultati ce va spune nimeni,absolut nimeni,chit ca e mama,tata,sora ,etc.Sunt doar parerile lor.Voi stiti cine sunteti cu adevarat.Inconjurati-va de oameni pozitivi,care nu judeca si critica,oameni care stiu sa iubeasca si sa incurajeze.Iar cei care au copii sau nu au inca,le recomand sa printeze articolul asta si sa-l aiba in fiecare zi in fata ochilor...sa isi aduca aminte sa isi incurajeze copiii intotdeauna,din momentul in care se nasc si pana in ultima secunda (chiar si atunci cand sunt mici si poate credeti ca ei nu inteleg,ei bine ,exista un studiu care arata ca si daca le vorbiti la cateva luni,1 an,2, ei inmagazineaza informatia si aceasta informatie ii va influenta in viata,exact cum spune articolul).Nu va jucati cu vorbele oameni buni,vorbele au o putere incredibila...asadar aveti mare grija ce le spuneti copiilor...si oamenilor in geneal.Vorbiti pozitiv si incurajati...nu pierzi nimic daca spui o vorba buna,ci dimpotriva...

Maria09 June 2016 08:17Raspunde

Just! Bine zis

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101