Inghitirea de pastile cu calciu a devenit norma in cultura noastra in care osteoporoza s-a generalizat. Insa in ultimii ani cercetatorii arata ca suplimentele cu calciu pun in pericol sanatatea inimii. Suntem lasati sa ne minunam: calciul este binefacator sau periculos? Exista prea putina indoiala ca acest element joaca multe roluri cheie in sanatatea noastra, dar ultimele cercetari clarifica faptul ca doar calciul nu este raspunsul. Multi experti de frunte spun ca vitamina K2 este veriga lipsa din puzzle-ul calciului.
Calciul apartine oaselor noastre, nu sangelui. Cand vitamina K2 are nivel scazut, calciul se strange in sangele nostru si poate duce la calcifiere in artere. Studiul Rotterdam, care a urmarit circa 4800 de indivizi pe o perioada de 10 ani a aratat ca indivizii care consuma prin dieta cea mai mare cantitate de vitamina K2 au experimentat cu 50% mai putina calcifiere arteriala si moarte din cauze cardiovasculare.
Aceasta se petrece deoarece vitamina K2 previne acumularea calciului in artere prin activarea proteinei vasculare MGP, care inhiba calcifierea arteriala. Vitamina K2 mai activeaza si proteine care lucreaza la mineralizarea oaselor. Aceste doua importante calitati ajuta la combaterea celor doua boli care pun serioase riscuri pentru milioane de oameni: boala de inima si osteoporoza.
Expertii accentueaza faptul ca vitamina K2 este mai bine absorbita si furnizeaza mai multe beneficii pentru oase si sanatatea inimii daca este comparata cu vitamina K1. In mod specific, forma MK-7 a vitaminei K2 (similara cu cea care se gaseste in mancarea japoneza de soia fermentata natto) este deosebit de puternica si stabila in corp.
Regula empirica: Substantele nutritive trebuie luate impreuna
Problema cu calciul este sa te gandesti despre el ca izolat. In natura, substantele nutritive nu vin in pachete izolate. Chiar alimentele care sunt foarte concentrate intr-o singura substanta nutritiva mai contin si un spectru de alte substante nutritive suplimentare ce amplifica absorbtia si combat posibilele efecte secundare negative.
Calciul nu este facut sa fie consumat singur. In alimentele integrale calciul vine intotdeauna la pachet cu substante nutritive precum vitaminele K, D si A. Aceasta nu este o simpla coincidenta. Cercetarile au aratat ca toate aceste substante nutritive lucreaza impreuna pentru a promova o mai buna sanatate.
Stiinta abia acum descopera ideea ca substantele nutritive trebuie luate impreuna, dar acest lucru era ceva cunoscut permanent in natura. O dieta echilibrata care contine mult calciu impreuna cu vitamina K2 si un echilibru de alte substante nutritive importante vor fi cel mai sigur pariu pentru salvarea inimii si oaselor tale.
Cele mai bune surse de vitamina k2 sunt in vegetalele cu frunze verzi: spanac, kale, salata, patrunjel , brocolli etc. Acestea contin si cantitati importante de calciu, lucru deloc intamplator dar si de magneziu care este iarasi un element imbortant in intarirea oaselor. La toate acestea daca adaugam si vitamina D prin expunerea pielii noastre la soare macar 15 minute la doua zile, exercitii fizice cel putin 20 de minute pe zi si alimente bogate in siliciu, si avem reteta cea mai buna pentru asimilarea calciului, oase puternic si o sanatate durabila.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.wholefoodsmagazine.com/columns/vitamin-connection/vitamin-k2-puts-calcium-bones-and-removes-calcium-arteries-part-1
http://yourlife.usatoday.com/health/healthcare/studies/story/2011-12-21/Study-Vitamin-D-helps-bone-health-only-with-calcium/52136618/1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11706280
www.naturalnews.com - calciului
Am fost diagnosticata anul trecut cu osteoporoza si osteopenie. De atunci iau calciu cu vit D si alendronic acid. Am hotarat sa nu mai iau pastilele de cand am citit de varianta cu calciu si alte remedii naturiste. Va multumesc.
[...] mai bune cat si despre absorbtia sa si vitamina K2 (vezi Laptele, aliment miracol sau otrava? si Controversa calciului explicata ). Insa un amanunt care mi se pare important si despre care nu am amintit este raportul [...]