Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Blog
  4. ...conservarea vinului cu sulfiti este periculoasa?

...conservarea vinului cu sulfiti este periculoasa?

ViataVerdeViu) Cand vorbim de sulfiti trebuie sa intelegem ca acestia sunt prezenti in multe alimente foarte populare precum : pizza, vinul, berea sau alte mancaruri preambalate ori la conserva. In timp ce sulfitii au rol de conservant, au si implic

(ViataVerdeViu) Cand vorbim de sulfiti trebuie sa intelegem ca acestia sunt prezenti in multe alimente foarte populare precum : pizza, vinul, berea sau alte mancaruri preambalate ori la conserva. In timp ce sulfitii au rol de conservant, au si implicatii importante asupra sanatatii in ceea ce priveste aproximativ 10 % din consumatori. Multi dintre acestia experimenteaza iritatii minore, insa astmaticii si aceia care au sensibilitate la iritatiile provenite de la sulfiti, se pot trezi cu probleme serioase..

Sulfitii sunt un grup de agenti chimici care se adauga la alimente, bere, vin si care previn cresterea bacteriilor. Termenul sulfiti include dioxidul de sulf si sarurile formate din acidul sulfuros precum sulfitul de sodiu(E221) sau metabisulfitul de potasiu (E224). In fabricile mari de vin este de asemenea folosit pentru a preveni schimbarea spre maro a culorii vinului alb si pentru a grabii fermentatia.

Alte alimente cu concentratie mare de sulfiti sunt : fructele uscate, pizza, chips-urile facute la cuptor, gemurile, fructele de mare, conservele si carnea procesata.

Unul din 10 oameni va avea o anumta reactie la sulfiti, de la iritatii si mancarimi pana la probleme de respiratie atacuri astmatice si socuri anafilactice.

Cum aflam daca suntem sensibili la sulfiti

Cel mai bun test pentru sensibilitatea la sulfiti este o „provocare” in care pacientul este dus la spital si este pulverizat cu dioxid de sulf sau ii este administrata o solutie cu sulfiti. Apoi reactia acestuia este monitorizata cu atentie, deoarece, ar putea fi severa si ar putea avea nevoie de resuscitare.

O alta metoda de test este sa mananci caise uscate, deoarece au nivele mari de dioxid de sulf. Daca apare vre-o reactie este o sansa mare sa fii sensibil la sulfiti. Oricum, in eventualitatea in care exista suspiciunea ca esti sensibil la sulfiti, trebuie evitat orice contact cu aceste substante si chiar anestezia generala, deoarece injectiile cu adrenalina folosite in aceste proceduri contin sulfiti ca si conservanti.

Sensibilitatea la sulfite este deseori confundata cu febra fanuluisulfiti

Multi oameni nu stiu ca sunt sensibili la sulfiti deoarece cunosc foarte putine lucruri despre acestia. Doctorii sunt de multe ori in necunostinata de cauza despre pericolele sulfitilor, iar unii chiar incearca sa nege existenta vreunui pericol din partea sulfitilor. De multe ori insa antihistaminicele sunt recomandate pentru simptomele sensibilitatii la sulfiti, dar care seama foarte mult cu cele ale febrei fanului : tuse, ochii care te mananca, nasul care curge.

Desi exista anumite prevederi legislative cu privinta la cantitatea de sulfiti maxima permisa in diferite alimente, se speculeaza ca firmele mai ieftine de vinuri , bere si conserve folosesc cantitati mult peste limita admisa pentru a da un termen de garantie cat mai mare produselor lor.

In timp ce sulfitii sunt folositi in alimente pentru a prevenii cresterea de bacterii, acestia influenteaza negativ si valoarea nutritionala a alimentelor respective. Astfel, sulfitii distrug vitamina B1, tiamina, iar albirea fainii cu ajutorul dioxidului de sulf reduce considerabil vitamina E cat si bacteriile benefice.

Institutiile responsabile cu reglementarea alimentelor, declara ca sulfitii nu prezinta pericole, dar ar trebui evitati de astmatici si de cei care au probeleme cu rinichii sau ficatul..

Folosirea sulfitilor si a dioxidului de sulf in special, pentru conservarea alimentelor si a bauturilor, este o practica folosita inca de pe vremea romanilor. Aceste chimicale au trecut insa in timpurile moderne fara sa mai treaca si prin testarea riguroasa necesara aditivelor folosite in alimente in ziua de astazi, datorita trecutului lor glorios. Insa in continuare un mare numar de oameni sufera de pe urma folosirii acestora in tot felul de alimente.

Surse pentru acest material cuprind:

"E for Additives" by Maurice Hanssen with Jill Marsden, second addition 1988
http://www.dailymail.co.uk
http://fedup.com.au

http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/euwineregs.pdf
http://www.goodwineonline.co.uk/acatalog/What_Are_Sulphites.html
http://www.naturalnews.com/036167_wine_sulphites_preservatives.html#ixzz1xrHFO65g

#bere #conservare #pericol #sanatate #sulfiti #vin

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca laptele de matca este hrana reginei?
La ce este bun Nasturelul
La ce este bun Rozmarinul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101