Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Cele 8 virtuti dupa care traiau samuraii

Cele 8 virtuti dupa care traiau samuraii

Doar la cateva decenii dupa ce a fost abolita clasa razboinicilor din Japonia, presedintele SUA, Teddy Roosevelt si-a aratat entuziasmul fata de o carte recent publicata, intitulata Bushido: The Soul of Japan. Presedintele a cumparat cinciz

Doar la cateva decenii dupa ce a fost abolita clasa razboinicilor din Japonia, presedintele SUA, Teddy Roosevelt si-a aratat entuziasmul fata de o carte recent publicata, intitulata Bushido: The Soul of Japan (Bushido: Sufletul Japoniei). Presedintele a cumparat cincizeci de exemplare pentru familie si prieteni.

In volumul de mici dimensiuni, care a ajuns in curand bestseller international, autorul Nitobe Inazo interpreteaza codul de comportament al samurailor: cum ar trebui barbatii de onoare sa se poarte in viata personala si profesionala.

Desi unii invatati au criticat opera lui Nitobe, fiind de parere ca exprima un dor romantat fata de o epoca a cavalerismului inexistenta, nu exista nicio indoiala ca aceasta se bazeaza pe un set de principii masculine de viata, vechi de mii de ani, care isi au originea in comportamentul cavaleresc dupa care s-au ghidat multi samurai, desi cu siguranta nu toti.

Ceea ce toti cititorii din ziua de azi apreciaza la "Bushido" este accentul pus pe compasiune, bunavointa si alte calitati care nu au legatura cu artele martiale si care ar trebui sa fie apanajul barbatiei adevarate. 

Iata cele opt virtuti Bushido, asa cum sunt descrise ele de Nitobe:

1. Corectitudine sau dreptate

Bushido nu se refera numai la corectitudinea in artele martiale, ci si la cea din viata personala: Corectitudinea sau dreptatea este cea mai puternica virtute in Bushido. Un samurai renumit o defineste astfel: "Corectitudinea este puterea unei persoane de a decide asupra unui mod de comportament dupa cum ii dicteaza ratiunea, fara nicio sovaire; sa mori cand a muri este corect, sa lovesti cand a lovi este corect."

Altul vorbeste despre corectitudine in urmatorii termeni: "Corectitudinea este osul care da fermitate si statura. Fara oase capul nu poate sta in varful coloanei vertebrale, mainile nu se pot misca si picioarele nu se pot sprijini. Deci, fara Corectitudine, nici talentul si nici studiul nu pot face ca o structura umana sa devina un samurai."

2. Curaj

Bushido face distinctie intre indrazneala si curaj: Curajul merita sa fie numarat printre virtuti numai daca este folosit in slujba Corectitudinii si a Dreptatii. In Analecte, Confucius spune: "A intelege ce este corect si a nu face acel lucru denota o lipsa de Curaj." Pe scurt, "Curajul inseamna sa faci ceea ce este corect."

3. Bunavointa sau mila

Un barbat investit cu puterea de a comanda si a ucide era de asteptat sa demonstreze in aceeasi masura si bunavointa si mila: Iubirea, marinimia, afectiunea fata de altii, simpatia si mila sunt trasaturi de Bunavointa, cea mai inalta calitate a sufletului uman. Atat Confucius cat si Mencius spuneau deseori ca cea mai inalta cerinta a unui conducator este Bunavointa.

4. Politete

Distinctia dintre servilism si politete poate fi dificila pentru vizitatorii ocazionali in Japonia, insa pentru un barbat adevarat, curtoazia isi are originea in Bunavointa: Curtoazia si bunele maniere au fost considerate de orice turist strain ca trasaturi distinctive japoneze. Insa Politetea trebuie sa fie expresia unui respect plin de bunavointa fata de sentimentele altora; este o virtute slaba daca este motivata doar de frica de a rani bunul gust. In starea sa cea mai inalta, Politetea se apropie de iubire.

5. Cinste si sinceritate

Adevaratul samurai, conform autorului Nitobe, dispretuia banii, fiind de parere ca “barbatii trebuie sa dispretuiasca banii, pentru ca bogatia alunga intelepciunea.” Astfel copiii samurailor de rang inalt au fost crescuti cu conceptia ca a discuta despre bani este de prost gust si ca ignoranta cu privire la valoarea diferitelor monede era o dovada de buna crestere: Bushido incuraja economia, nu atat din motive financiare, cat mai ales ca un exercitiu de abstinenta. Luxul era considerat amenintarea cea mai mare a barbatiei, iar simplitatea stricta era o cerinta pentru clasa razboinicilor … masina de numarat si abacul erau dispretuite.

6. Onoare

Bushido nu se ocupa numai de profesia de soldat, ci si de comportamentul care nu tinea de aspectul artelor martiale: Simtul Onoarei, o constiinta vie a demnitatii si a valorii personale, caracteriza samuraii. Samuraiul era nascut si crescut astfel incat sa aprecieze sarcinile si privilegiile profesiei sale. Teama de dezonoare atarna ca o sabie deasupra capului fiecarui samurai… Supararea la cea mai mica ofensa era considerata o "lipsa de rabdare". Asa cum spunea o vorba din popor: Adevarata rabdare inseamna sa suporti ceea ce este insuportabil.’

7. Loialitate

Realitatea economica a dat o mare lovitura loialitatii organizationale din intreaga lume. Cu toate acestea, adevaratii barbati raman loiali celor fata de care sunt datori: Loialitatea fata de un superior era cea mai distinctiva trasatura in era feudala. Fidelitatea personala exista in randul oamenilor de tot felul: si o ceata de hoti de buzunare ii jura credinta liderului lor. Dar numai in codul cavalerismului Onoarea face ca Loialitatea sa-si asume o importanta majora.

8. Caracter si autocontrol

Bushido invata ca barbatii trebuie sa se comporte in conformitate cu un standard moral absolut, unul care transcede logica. Ce este drept, este drept, iar ce este gresit este gresit. Diferenta dintre bine si rau si dintre corect si gresit este limpede, nu este un subiect de discutie sau de justificare, iar un barbat ar trebui sa poata sa faca diferenta.

Si este obligatia barbatului de a-si invata copiii aceste standarde morale prin exemplul propriului sau comportament: Primul obiectiv al educatiei unui samurai este construirea Caracterului. Facultatile mai subtile de prudenta, inteligenta si dialectica sunt mai putin importante. Superioritatea intelectuala era apreciata, insa un samurai era, in esenta, un barbat de actiune

Si in ziua de azi lectiile Bushido sunt mai actuale ca oricand.

Sursa utilizata: http://www.artofmanliness.com/2008/09/14/the-bushido-code-the-eight-virtues-of-the-samurai/

#bunavointa #compasiune #curaj #dreptate #japonia #valori morale #codul onoarei #samurai #onoare #loialitate #bushido

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 cai prin care sa te simti plin de incredere
Curajul de a fi tu insuţi
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101