REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. L-arginina - un aminoacid esenţial pentru organismul uman

L-arginina - un aminoacid esenţial pentru organismul uman

L-arginina este un aminoacid esenţial pentru funcţionarea organismului nostru. Află care sunt beneficiile acesteia şi când este necesar un aport suplimentar.

L-arginina este unul dintre aminoacizii de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Ca și alți aminoacizi, L-arginina joacă un rol important în construirea proteinei. Corpul poate folosi proteinele la formarea mușchilor și la reconstruirea țesuturilor. Drept urmare, cercetătorii au investigat eficacitatea L-argininei în prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni.

De asemenea, L-arginina este esenţială pentru buna funcţionare a ficatului şi a sistemului cardio-vascular, îmbunătăţirea performanţelor sportive şi menţinerea sănătăţii copiilor, în perioada de creştere.

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blogCoșul de cumpărături de 500 lei de pe Viața Verde Viu, vine cu 3 CADOURI la comanda ta! blog
 

Cuprins

 

Ce este L-arginina?

Arginina este un aminoacid din grupul substanţelor ortomoleculare, care ajută la  susţinerea funcţiilor hepatice şi cardiovasculare. L-arginina este o formă de arginină foarte importantă  pentru adulţi, dar esenţială pentru sugari, copii şi adolescenţi aflaţi în perioada de creştere, deoarece sinteza endogenă şi aportul prin alimentaţie nu acoperă necesarul zilnic. L-arginina este, de asemenea, extrem de necesară pentru persoanele care suferă de infecţii grave sau recidivante, tumori, arsuri sau răni greu cicatrizabile, afecţiuni cardiovasculare sau diabet.

L-arginina este esențială şi în procesele metabolice ale mușchilor deoarece asigură un vehicul de transport, depozitare și excreție a azotului. De asemenea, este importantă în procesele de regenerare a ţesuturilor.  

Pe lângă construirea de proteine, L-arginina eliberează oxid nitric în sânge. Oxidul nitric acționează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la anumite afecțiuni circulatorii.

Corpul unei persoane produce în mod natural L-arginină în condiții normale. De asemenea, oamenii obțin L-arginină suplimentară din alimentație. Carnea roșie, peștele, lactatele și ouăle conțin toate cantități reduse de L-arginină care ajută organismul să-și reumple resursele necesare. Ocazional, nevoia unei persoane de L-arginină poate depăși capacitatea organismului de a o produce sau consuma natural. Acest lucru este adesea valabil pentru adulții în vârstă, pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale sau pentru vegetarieni.

În aceste cazuri, oamenilor li se poate prescrie L-arginină artificială sub formă de suplimente. Însă, aceasta trebuie administrată cu prudenţă.

Deși L-arginina este considerată sigură în doze moderate, prea multă L-arginină poate avea reacții adverse severe, inclusiv decesul. Este important să înțelegi modul în care suplimentul poate interacționa cu organismul și cu medicamente suplimentare înainte de a-l lua.

Beneficiile L-argininei

L-arginina are două efecte: se transformă în oxid nitric și ajută organismul să construiască proteine.

Aceste efecte conferă L-argininei o serie de beneficii potențiale, care variază de la sănătatea inimii și durerile toracice până la contribuţia adusă la construirea mușchilor, la vindecarea rănilor și la îmbunătățirea fertilității masculine. Deși există numeroase afirmații despre beneficiile L-Argininei, nu toate sunt susținute de studii științifice.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale L-argininei:

- regenerarea ficatului şi susţinerea funcţiilor hepatice;

- normalizarea nivelurilor crescute de amoniac;

- menţinerea tonusului vascular, prin normalizarea sintezei de oxid nitric;

- stimularea metabolismului glucidelor;

- menţinerea sănătăţii ochilor şi aparatului cardiovascular;

- îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei;

- îmbunătăţirea performanţelor sportive;

- menţinerea sănătăţii copiilor, în perioada de creştere.

În plus, L-arginina poate fi utilă în multe alte probleme. Cu toate acestea, trebuie să se facă mai multe cercetări pentru a evalua în continuare aceste beneficii pentru sănătate ale L-argininei:

Există mai multe domenii suplimentare pe care cercetătorii sunt interesați să le exploreze în ceea ce privește L-arginina și efectele sale asupra organismului uman.

Este esențial pentru oricine este interesat să ia L-arginina ca supliment de a discuta cu medicul despre potențialele beneficii și riscuri înainte de a începe să o utilizeze.

 

Contraindicațiile L-argininei

Nu se recomandă utilizarea produsului de către: femei însărcinate sau care alăptează; persoane care au tratament medicamentos cu nitrați, Verdenafil sau Viagra; persoane alergice la oricare component al produsului. 

 

Efecte secundare ale L-argininei

L-arginina are unele posibile efecte secundare de care trebuie să fii conștient atunci când o administrezi ca supliment. Unele dintre cele mai comune efecte secundare includ:

 

Riscuri și complicații

L-arginina poate avea unele riscuri grave atunci când este administrată necorespunzător sau în doze prea mari. Acestea includ:

Deși există riscuri asociate cu L-arginina, majoritatea cercetărilor indică faptul că este sigură atunci când este administrată în doze mici. 

Ca în cazul oricărui supliment sau medicament, trebuie să consulţi un medic sau un dietetician înainte de a lua L-arginină.

 

Surse naturale de L-arginină

Proteinele din plante, cum ar fi năutul, sunt o sursă bună de L-arginină. Cea mai bună sursă naturală pentru L-arginină sunt alimentele bogate în proteine. Pentru vegetarieni, proteinele care conțin L-arginină se pot lua din linte, năut, alune, semințe de dovleac și soia.

Persoanele care consideră că au un deficit de L-arginină pot include în dieta zilnică astfel de alimente. Un dietetician sau medic este în măsură să-ţi dea sugestii pentru un plan alimentar care să stimuleze aportul natural de L-arginină. 

SURSE

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318174.php

#l-arginina #ce este l-arginina #l-arginina beneficii #l-arginina contraindicatii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Pe lângă tratarea răcelii, echinaceea mai poate reduce ridurile şi proteja împotriva efectelor radiaţiilor
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101