Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cauzele emoționale ale afecțiunilor digestive

Cauzele emoționale ale afecțiunilor digestive

Afecțiunile digestive ocupă viețile tot mai multor persoane. Fie că vorbim de afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, gastrită, sau de discomfortul dat de balonare, senzația de greață, este important să înțelegem cauza printr-o abordare pluridisciplinară. Așadar, care sunt emoțiile care pot duce la tulburări digestive și ce este de făcut?

Legătura dintre sistemul digestiv și cel nervos este una de comunicare constantă și de influențare reciprocă. Observăm cum, înainte de un examen apare senzația de greață, în situații stresante “ni se strânge stomacul”, sau când ne îndrăgostim simțim ”fluturi în stomac”. Lista poate continua pentru că limbajul uzual conține multe indicii despre modul cum sistemul digestiv reacționează la evenimentele emoționale. 

De ce este important să vorbim despre această legătură? Cazurile de afecțiuni digestive sunt tot mai frecvente și multe din ele nu răspund doar la medicație sau doar la schimbarea obiceiurilor alimentare. Sistemul gastrointestinal este foarte sensibil la emoții: anxietatea, stresul, tristețea, entuziasmul declanșează senzații fizice concrete, iar o suprastimulare emoțională are un efect concret asupra stomacului și intestinelor.

 

Cuprins

Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei! blogDescoperă toate ingredientele pentru prăjituri și multe altele, ideale pentru dulciuri gustoase, făcute în casă! -blogPlasmă marină cu cel mai bun preț! Profită acum! - blog24 de zile, 24 de oferte speciale. Click pe fiecare poză ca să descoperi surpriza!Descoperă o selecție a celor mai potrivite produse, în stilul Viața Verde Viu! -blogPachet START: Cartea TRIO Nouă: Detoxifiere.Dietă.Menținere - de Iulia Bledea + In Green - Mix Verde ECO - Rawboost - blogRemedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Sistemul digestiv și anxietatea

Cât de des auzi în ultimul timp despre stres/anxietate? Majoritatea greutăților cu care ne confruntăm au la bază această manifestare. Paradoxul este că tocmai stresul (stresul funcțional) este cel care ne-a ajutat să evoluăm atât de mult ca specie, dezvoltându-ne capacitatea de identificare a pericolelor și a modului cum reacționăm la ele.

Stresul îmbracă mai multe forme, printre care:

 

Să înțelegem mai bine ce se întâmplă la nivelul stomacului în timpul stresului (funcțional sau disfuncțional): sistemul nervos inhibă activitatea gastrointestinală pentru a economisi energie și a transmite corpului rapid mesajul de luptă/fugă. Astfel, creierul și mușchii sunt irigați cu mai mult sânge în timp ce organele digestive cu mai puțin. Micile artere ale mucoasei stomacului se îngustează sub influența hormonilor de stres. În timp, datorită circulației sangvinice deficitare, peretele gastric își pierde din protecție.

Când stresul activează răspunsul fugă/luptă al sistemului nervos, sistemul digestiv poate fi afectat pe termen scurt prin:

 

Pe fondul unei vulnerabilități fizice, stresul cronic poate contribui la exacerbarea simptomatologiei în:

 

Ce “mesaje emoționale” primim de la sistemul digestiv?

Solicitările cotidiene și conflictele din exteriorul sau interiorul unei persoane “dau stomacul peste cap”, cu alte cuvinte stomacul poate deveni organul vulnerabil care sa exprime problemele psihice.

Ceea ce este foarte important de reținut este că o abordare pluridisciplinară (medicină, psihologie) este ideală pentru că aceste tulburări au atât elemente fiziologice cât și psihologice.

Iată câteva tulburări digestive mai des întâlnite și ipotezele lor emoționale:

 

Ce este de făcut?

Pe lângă un consult medical de specialitate și adaptarea stilului alimentar la nevoile corpului, este important să ne uităm înspre stilul de viață, igiena gândurilor și a emoțiilor. Fie că alegem să lucrăm individual, sau că cerem sprijinul unui psihoterapeut, privirea în interior deschide calea spre înțelegerea simptomatologiei tulburărilor digestive. 

Suntem expuși la numeroase solicitări care tind să limiteze destul de mult viața personală și relațiile cu cei dragi. Nu de puține ori ne începem ziua în graba și o încheiem “anesteziați” pe canapea. În timp, aceste obiceiuri pot ajunge să se simtă ca un sentiment de neîmplinire în viață și ca o stare generală de încordare/tensiune.

Pentru a aduce un echilibru, este important:

Iar un aspect care de multe ori este înțeles greșit și etichetat ca “opțional” este relaxarea. Ea este modul prin care corpul și mintea noastră se “repara” după efectul factorilor stresori. Pentru fiecare din noi relaxarea ia o formă, dar să ținem cont că statul la televizor/calculator/telefon nu sunt în sine forme de relaxare pentru că, deși fizic stăm, mintea noastră este prinsă într-o vrie de funcții.

Este esențial să căutam moduri de a ne relaxa care să implice deconectarea de la cât mai mulți stimuli și să fie ușor de realizat în viața de zi cu zi.

Articol scris de Isabela Stanciu - membru cofondator On Insitute și Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și hipnoterapie

Mai multe informații despre mine și activitatea ON Institute aici:

Website | Facebook

 

#afectiuni digestive

Ce au mai parcurs alti cititori...

Importanta unui sistem digestiv sanatos pentru o imunitate sporita
11 lucruri surprinzatoare despre sistemul digestiv
Suferi de probleme digestive? Incearca sa consumi mai des aceste 4 alimente
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101