Denumire stiintifica: Brassica oleracea, var. botrytis.
Denumire populara: conopida broccoli.
Prezentare. Broccoli se deosebeste de conopida prin partea comestibila care nu este atât de aglomerata, ci mai rara, precum un chiorchine. Prin urmare, am putea spune ca broccoli este o conopida cu inflorescenta mai rara. Aceasta inflorescenta poate fi verde, galbena sau violeta, neexistând deosebiri în ceea ce priveste continutul si consistenta. Broccoli este o leguma foarte frageda si hranitoare. Are si calitati medicinale, recunoscute din ce în ce mai mult. Se consuma în salate (exista foarte multe retete, bine puse la punct), dar si gatita cu carne, cu paste, cu oua, cu brânza,cu orez.
Substante active importante: continut mare de vitamina C, vitamina K, betacaroten, saruri minerale, celuloza, glucide. Recent s-au descoperit doi compusi – sulforafan si indol-carbinol – care atesta broccoli ca o leguma utila in profilaxia cancerului de stomac si de sân.
Intrebuintari. Preparatele din broccoli sunt recomandate in avitaminoze, anemii, deranjamente digestive, in prevenirea cancerului pe tractul gastro-intestinal, in osteoporoza, in combaterea hemoragiilor. Leguma numita broccoli este cunoscuta si ca un usor, placut si eficient depurativ gastro-intestinal.