Dovleceii fac parte din familia Cucurbitacee si sunt legume de vara usor de cultivat.
Dovleceii cresc in general in zone cu clima calda si in soluri fertile si umede. Dovlecelul este o planta agatatoare, al carui rug poate ajunge si la 10 metri inaltime. Fructele sunt lunguiete (dovlecelul este, din punct de vedere botanic, un fruct), iar florile mari, galbene, in forma de trompeta sunt si ele comestibile.
Dovlecelul poate atinge dimensiuni impresionante, insa, in cazul acestei legume, dimensiunea nu este proportionala cu calitatea. Dovleceii mici sau de dimensiuni medii sunt mai aromati. Cu cat sunt mai mari, dovleceii sunt mai tari, mai plini de seminte si isi pierd din savoare.
Dovleceii difera ca aspect in functie de varietate, iar cei mai inchisi la culoare sunt, in general, mai bogati in nutrienti.
Dovleceii sunt foarte versatili si pot fi folositi intr-o mare varietate de retete. Se pot adauga la supe, salate, omlete, ca garnitura sau pot fi facuti “cartofi prajiti falsi”, cu un sos de ceapa ca aperitiv. Va doriti spaghete sanatoase, fara gluten? Cu ajutorul unui aparat special, iti poti face propriile paste din taitei – cu o textura si un aspect foarte asemanatoare cu spaghetele adevarate.
Beneficiile pentru sanatate ale dovlecelului
Dovlecelul are o incarcatura nutritionala impresionanta. Este sarac in calorii (doar 17 calorii la 100 de grame) si bogat in fibre si nu contine colesterol sau grasimi nesanatoase. Este, de asemenea, bogat si in flavonoide, precum zeaxantina, caroten si luteina, care joaca un rol semnificativ in incetinirea imbatranirii si prevenirea bolilor, prin neutralizarea radicalilor liberi.
Cei mai multi antioxidanti sunt in coaja, de aceea e bine sa nu fie curatati cand se consuma.
Dovlecelul este si o sursa buna de potasiu, un nutrient bun pentru inima, care amelioreaza nivelul tensiunii si neutralizeaza efectele excesului de sodiu. Dovlecelul are chiar mai mult potasiu decat banana.
Dovlecelul mai este bogat si in complexul de vitamine B, folat, B6, B1, B2, B3, si colina, precum si in minerale ca zinc si magneziu, utile in reglarea glicemiei – un avantaj mai ales pentru diabetici. Dovlecelul mai contine si fier, mangan si fosfor.
Cu toate acestea, multi dovlecei, in special cei din import, sunt modificati genetic, de aceea alegerea cea mai buna este sa fie organici.
Profilul nutritional al dovlecelului la 100 gr de dovlecel crud:
Nutrienti – Cantitate pe portie – Necesarul zilnic *
Calorii - 16 gr
Calorii din grasimi - 2 gr
Grasimi totale - 0
Grasimi saturate - 0
Grasimi Trans - 0
Colesterol - 0
Sodiu – 10 mg
Carbohidrati – 3 gr - 1%
Fibre alimentare – 1 gr – 4%
Zahar – 2 gr
Proteine – 1 gr
Vitamina A 4%, Vitamina C 28%, Fier 2%
Calciu 1%
*Necesarul zilnic se bazeaza pe o alimentatie de 2000 de calorii. Necesarul zilnic poate varia de la o persoana la alta, in functie de consumul caloric.
Studii despre dovlecei
Multe studii pe animale arata ca dovleceii au proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice si de reglare a insulinei. Acestea se datoreaza carbohidratilor care provin din polizaharidele peretilor celulari, care contin pectine.
Reteta sanatoasa cu dovlecei: Supa cremoasa cu dovlecei si nuci caju
Ingrediente:
3 linguri ulei de cocos sau unt crud
1 lingura seminte de telina, maruntite (optional)
1½ cana caju, prajite (optional)
6 cani dovlecel feliat
½ ardei gras verde, feliat
1 cana telina, feliata fin
4 cani supa de legume
Sare pentru gust
Mod de pregatire:
- Se topeste uleiul de cocos sau untul intr-o oala de supa. Se adauga semintele de telina, dovleceii, telina, ardeiul gras si sarea. Se amesteca, se acopera si se lasa la foc mic pana cand legumele se inmoaie, cam 30 de minute.
- Se macina nucile caju impreuna cu zeama de legume intr-un blender.
- Se amesteca legumele si piureul de nuci caju intr-un blender. Se omogenizeaza.
- Se pune o strecuratoare mare deasupra oalei de supa. Se strecoara amestecul de caju, amestecand si presand cu ajutorul unei linguri. Se strecoara bine amestecul din sita. De acest pas depinde cat de cremoasa va iesi supa.
- Se arunca ce a ramas in strecuratoare.
- Se incalzeste supa si se serveste.
Ingredientele sunt suficiente pentru 6 portii.
Rezumat
Cum sa nu iubesti dovlecelul? Desi este un fruct din punct de vedere botanic, dovlecelul este considerat o leguma si una dintre cele mai versatile. Este usor de cultivat si necesita un minim de atentie comparativ cu abundenta de beneficii pe care le ofera, fiind usor de incorporat in multe retete – poate fi chiar transformat si in taitei!
Dovlecelul are si un continut nutritional impresionant – bogat in potasiu, complexul de vitamine B, fibre alimentare si antioxidanti. Poate, de asemenea, sa regleze zaharul din sange, fiind de mare ajutor diabeticilor.
Iata o cale simpla prin care poti savura un dovlecel: taie-l pe lung, stropeste-l cu ulei de cocos si putina sare si pune-l pe gratar. Aceasta metoda ii va scoate in evidenta dulceata naturala.
Sursa utilizata: http://foodfacts.mercola.com/zucchini.html