Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. 4 beneficii mentale si cognitive ale cititului

4 beneficii mentale si cognitive ale cititului

Cititul este o activitate benefica pentru sanatatea mentala si cognitiva, iar oamenii de stiinta au sustinut de multa vreme ca cititul ii ajuta pe copii sa-si dezvolte inteligenta emotionala si lingvistica. Si beneficiile cititului nu sunt doar pentr

Cititul este o activitate benefica pentru sanatatea mentala si cognitiva, iar oamenii de stiinta au sustinut tot timpul ca cititul la copii ii ajuta pe acestia sa-si dezvolte inteligenta emotionala si lingvistica. Dar beneficiile cititului nu sunt doar pentru copii - si adultii care le citesc se bucura de beneficii similare pentru creier.

Desi multe dintre avantaje sunt similare, indiferent ca citesti de pe un iPad sau o carte legata in coperti din piele, unele beneficii sunt rezervate doar cartilor fizice.

Iata doar cateva dintre beneficiile mentale si cognitive ale cuibaritului intr-un fotoliu cu o carte in mana.

Cititul te ajuta sa te relaxezi

In primul rand, si probabil cel mai evident beneficiu, cititul reduce stresul. Un studiu desfasurat de cercetatorii de la Universitatea din Essex a descoperit ca 30 de minute de citit este o activitate mai relaxanta decat muzica sau o cana de ceai. Si acest detaliu este important, pentru ca reducerea stresului este o adevarata preocupare in societatea moderna.

Cititul dezvolta inteligenta emotionala

Cand urmarim povestea personajelor noastre preferate din carte, dezvoltam si abilitatea de a invata sa le intelegem sentimentele. Mai mult, incepem sa avem si noi aceleasi emotii. Acest proces mental, denumit stiintific "oglindire" si cunoscut ca empatie, este un marker important pentru inteligenta emotionala si sociala.

“… Fictiunea literara mareste temporar ceea ce numim teoria mintii - abilitatea de a ne imagina si intelege starile mentale ale altora,” raporteaza Sydney Morning Herald.

Cititul imbunatateste inteligenta lingvistica...dar si pe cea matematica

Este evident ca cititul poate dezvolta vocabularul si abilitatile gramaticale. Cu cat intri mai des in contact cu diverse cuvinte si structuri ale frazei, cu atat vei absorbi mai mult despre ele. Ceea ce nu este la fel de evident, insa, este ca cititul dezvolta si capacitatile matematice, mai ales la copii. 

“Am comparat copii din aceleasi medii sociale, care au dobandit abilitati testate similare la varstele de 5 si 10 ani, si am descoperit ca cei care au citit la varsta de 10 ani mai des decat o data pe saptamana, cand au ajuns la 16 ani au avut rezultate mai bune decat cei care au citit mai rar,” scrie dr. Alice Sullivan pentru "The Guardian". “Cu alte cuvinte, cititul de placere este asociat cu un progres intelectual mai mare, atat in ceea ce priveste vocabularul, ortografia, cat si matematica.”

Descopera raftul nostru cu carti

Cartile adevarate maresc inteligenta spatiala

Si, in cele din urma, cititul unei carti fizice poate influenta a treia forma de inteligenta: inteligenta spatiala. Inteligenta spatiala are legatura cu modul in care interactioneaza distantele si directiile, in special cu privire la locul unei persoane in spatiu. Acest tip de inteligenta este necesar pentru cititul hartilor, construit, planificare si chiar sporturi. Conform Campaniei Nationale de Citit din SUA, lecturarea unei carti dezvolta constientizarea spatiala, pentru ca inveti sa percepi locul unde te afli in poveste si in liniile temporale.

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/4-cognitive-and-mental-health-benefits-of-reading.html

#carti #cititul #relaxare #inteligenta emotionala #inteligenta cognitiva #abilitati lingvistice #inteligenta matematica #inteligenta spatiala

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 motive pentru care ar trebui sa citesti zilnic
Beneficiile cititului inainte de culcare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101