Un lucru devine tot mai clar in ultima perioada, in privinta efectului pe care laptele de vaca, in special cel pasteurizat, il are in alimentatia noastra. Si din pacate, nu este unul pozitiv. Un studiu foarte vast aparut anul trecut in Revista medicala britanica a dezvaluit un adevar pe care multi dintre noi l-au banuit (sau de care s-au temut) in ultimele decenii: laptele nu numai ca nu face niciun bine corpului, dar contribuie la cresterea riscului de mortalitate la barbati si femei precum si a ratei fracturilor osoase la femei.
Oamenii au inceput sa caute de ani buni alternative sustenabile si bune la gust pentru laptele de origine animala, devenind tot mai constienti de faptul ca modul in care este produsa mancarea pe care o consuma le afecteaza si sanatatea. Pe masura ce descoperim tot mai multe despre practicile industriei de lapte, pare ca singura alegere etica este sa ne abtinem sa mai consumam acest produs. Aceasta tendinta pare sa fie confirmata si de evolutia comertuluit, avand in vedere ca rata vanzarilor de lapte de migdale a crescut in 2015 cu pana la 40%, fata de anul 2014.
Laptele de canepa este o alta alternativa incredibil de nutritiva si delicioasa la laptele de vaca si o sursa buna de nutrienti esentiali pentru corp, fara sa aiba efectele negative ale laptelui de origine animala. Indiferent de motivele care te indeamna sa renunti la laptele de vaca, merita sa iei in considerare laptele de canepa. Iata si motivele pentru care e bine sa o faci.
Ce contine laptele de canepa?
Laptele de canepa este un produs vegan obtinut din apa si seminte de canepa. Lichidul obtinut are o textura cremoasa si un gust delicios de nuca. Si, spre deosebire de laptele de vaca, acesta este usor de digerat de corp.
Prima intrebare pe care probabil ca multi o au este daca laptele de canepa este facut din marijuana. Raspunsul este ca nu. Laptele de canepa se obtine din semintele plantei de canepa, care este legal cultivata in multe tari din lume, mai putin in SUA, una dintre putinele tari in care cultivarea canepei este interzisa. Sunt si persoane care isi pun problema nivelului ridicat de THC (tetrahidrocannabinol) pe care il contine canepa. Din fericire pentru cei care intentioneaza sa consume acest tip de lapte, planta de canepa nu contine suficient THC pentru a avea efecte psihoactive. Pe langa aceasta, canepa are multe utilizari de care putem beneficia.
Valoarea nutritiva
Planta de canepa, inclusiv semintele, este o bomba de nutrienti. Un singur pahar de lapte de 240 ml de lapte de canepa contine:
Lista de mai sus demonstreaza ca laptele de canepa este o sursa hranitoare de proteine si poate furniza si amino-acidul GLA (omega 3), atat de greu de gasit. Laptele de canepa este bogat in proteine si contine acizii grasi omega-3 si omega-6, acid folic si vitaminele A, E, si B-12. Este bogat si in magneziu, potasiu, fier si magneziu — toti nutrientii esentiali pentru o alimentatie echilibrata si un sistem imunitar sanatos.
Beneficii notabile
- Intarirea sistemului imunitar
- Piele, par si unghii puternice si sanatoase
- Inima puternica si sanatoasa
- Capacitate mentala marita
- Canepa are agenti antiinflamatorii si imbunatateste circulatia.
Incearca sa faci laptele de canepa acasa
Desi laptele de canepa poate fi gasit in magazinele naturiste sau supermarketuri, este usor sa-l faci si acasa. Avantajul este ca poti face o cantitate mica la inceput, pentru a vedea daca iti place. Este nevoie de 1/2 de cana de seminte de canepa, organice, decorticate si 2 cani de apa filtrata. Mai trebuie si un tifon sau un filtru special pentru laptele vegetal. Se amesteca apa si semintele intr-un blender timp de 3 minute sau pana la omogenizare. Se strecoara laptele cu tifonul sau filtrul si se savureaza. Are un gust mai bun rece, asa ca se poate tine la frigider inainte de consum. Se poate pastra la rece pana la 3 zile.
Se poate indulci cu miere, stevia sau curmale iar pentru aroma puteti adauga cu incredere vanilie, scortisoara sau nucsoara.
Daca vrei sa incerci si altceva in afara de laptele de orez, migdale, ovaz sau cocos, incearca laptele de canepa. Este plin de nutrienti si multi sunt de parere ca este delicios. Iar daca nu este pe gustul tau, poti incerca direct semintele. Sunt considerate un superaliment si merita sa le incluzi in alimentatie, indiferent ca esti vegan/vegetarian sau nu.