Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 Beneficii ştiinţifice ale suplimentelor cu MSM

8 Beneficii ştiinţifice ale suplimentelor cu MSM

Deşi sună complicat şi chimic, MSM este un element esenţial pentru corpul nostru. Află din acest articol ce este MSM și ce beneficii are pentru menţinerea sănătăţii şi vitalităţii organismului.

MSM este un element esențial cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră, divedite științific.

Un studiu efectuat pe 49 de persoane cu osteoartrită la genunchi a constatat că administrarea a 3,4g de MSM pe zi, timp de 12 săptămâni, a redus durerea și rigiditatea și a îmbunătățit funcția fizică. Poate nu știai, dar Sulful este unul dintre cele mai importante minerale din organismul nostru. Se găsește în toate celulele și este implicat în numeroase funcții metabolice. Fiind una dintre substanțele responsabile cu producerea colagenului, este mai mult decât necesar în menținerea sănătății pielii, a oaselor, a încheieturilor și a țesuturilor protectoare.  Pe scurt, e vital. Și, pentru că nu mulți dintre noi reușim să ne creăm „stocul necesar” de sulf doar din alimentație, au fost create suplimente capabile să ne ajute să ne menținem sănătoși. 

Un astfel de supliment natural cu sulf este MSM. Haide să aflăm în continuare ce este MSM şi cum ne poate ajuta acesta în menţinerea sănătăţii şi vitalităţii organismului nostru.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Ce este MSM?

Metilsulfonilmetan (MSM), chiar dacă sună complicat și chimic, este o formă naturală de sulf organic, cu o listă lungă de beneficii și fără efecte adverse. Este un compus care conține sulf, găsit în mod natural la plante, animale și oameni. Poate fi produs și în laborator pentru a crea suplimente alimentare sub formă de pulbere sau capsule.

 

Beneficiile suplimentelor cu MSM

MSM este utilizat pe scară largă în domeniul medicinei alternative și de către persoanele care caută un mod natural de a alina durerile articulare, de a reduce inflamațiile și de a stimula imunitatea. În plus, cercetările susțin utilizarea sa în tratarea unui număr mare de afecțiuni,  de la artrita la acneea rozacee.

Iată 8 beneficii pentru sănătate pe care le oferă suplimentele cu MSM:

1. Reduce durerile articulare, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii

MSM este foarte utilizat, în primul rând pentru capacitatea sa de a alina durerile articulare. S-a demonstrat a fi benefic în cazul persoanelor care suferă de degenerarea articulaţiilor, o cauză comună a durerii de genunchi, spate, mâini și șolduri. Degenerarea articulară poate avea un impact negativ asupra calității vieții,  limitându-ţi mișcarea și mobilitatea. Studiile au arătat că MSM reduce semnificativ inflamația din corp. De asemenea, previne ruperea cartilajului, un țesut flexibil care protejează capetele oaselor în articulații.

msm beneficii

Un studiu efectuat pe 100 de persoane cu vârsta peste 50 de ani a descoperit că tratamentul cu 1.200 mg de MSM/zi, timp de 12 săptămâni, a scăzut durerea, rigiditatea și umflarea articulațiilor, comparativ cu placebo.

 

Grupul care a primit suplimentul cu MSM a raportat, de asemenea, îmbunătățirea calității generale a vieții și mai puține dificultăți la mers și la coborârea din pat.

 

Un alt studiu efectuat pe 32 de persoane cu dureri de spate a descoperit că administrarea unui supliment cu MSM a redus semnificativ rigiditatea lombară și durerea în timpul mișcării.

2. Are efect antiinflamator şi creşte nivelul de glutation

Proprietățile antiinflamatorii ale MSM sunt bine documentate de cercetarea științifică. Se crede că MSM inhibă NF-kB, un complex proteic implicat în răspunsurile inflamatorii din corpul nostru. De asemenea, reduce producția de citokine, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-inter) și interleukina 6 (IL-6), care sunt proteine cu rol de semnal, ​​legate de inflamația sistemică.

În plus, MSM poate crește nivelul de glutation, un puternic antioxidant produs de corpul nostru. De exemplu, suplimentarea cu MSM a redus semnificativ inflamația la șoarecii cu ulcer la stomac prin inhibarea eliberării de citokine inflamatorii, inclusiv TNF-ɑ și IL-6, precum și creșterea nivelului de glutation.

Un alt studiu realizat pe 40 de bărbați activi din punct de vedere fizic a arătat că administrarea a 3g de MSM înainte de un antrenament intens a scăzut eliberarea de citokine inflamatorii și a prevenit supra-stresul celulelor imune, comparativ cu un placebo.

3. Poate accelera recuperarea după efort fizic, prin reducerea leziunilor musculare și a stresului

În timpul exercițiilor intense, apar leziuni musculare și crește stresul oxidativ. Acest lucru face ca sportivii să experimenteze crampe și dureri musculare, ceea ce poate împiedica performanța și antrenamentul fizic.

MSM poate accelera în mod natural recuperarea mușchilor după un exercițiu intens, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Un studiu efectuat pe 18 bărbați a arătat că administrarea a 50 mg de pulbere de MSM per kg greutate corporală, timp de 10 zile, a redus semnificativ dauna musculară indusă de exerciții și a crescut activitatea antioxidantă după o alergare de 8,7 mile (14 km).

MSM poate fi, de asemenea, benefic pentru reducerea durerii după exerciții fizice prelungite.

Într-un studiu, 22 de femei sănătoase care se antrenau pentru maraton au primit 3g de MSM sau un placebo pe zi, timp de trei săptămâni. Grupul care a primit MSM a raportat mai puține dureri musculare și articulare decât grupul care a primit placebo.

Un alt studiu a descoperit că bărbații atleţi care au luat 3g de MSM zilnic, timp de două săptămâni, au avut niveluri mai mici de IL-6 și mai puține dureri musculare după exerciții de rezistență intense.

Aşadar, MSM poate ajuta la reducerea durerii, a leziunilor musculare și a stresului oxidativ după exerciții fizice intense, ajutându-te să te recuperezi mai rapid.

Înapoi la cuprins

4. Ajută la ameliorarea simptomelor artritei prin reducerea durerii și a rigidității

Artrita este o afecțiune inflamatorie comună care provoacă durere, rigiditate și o posibilitate redusă de mișcare a articulațiilor.

Deoarece MSM are proprietăți antiinflamatoare puternice, este adesea folosit ca o alternativă naturală la medicamente pentru a îmbunătăți simptomele legate de artrită .

beneficii msm

Un studiu efectuat pe 49 de persoane cu osteoartrită la genunchi a constatat că administrarea a 3,4g de MSM pe zi, timp de 12 săptămâni, a redus durerea și rigiditatea și a îmbunătățit funcția fizică, comparativ cu un placebo.

 

În plus, MSM poate spori eficiența altor suplimente obișnuite utilizate în tratarea artritei, cum ar fi sulfat de glucozamină, sulfat de condroitină și acid boswellic. Un studiu a descoperit că asocierea de MSM cu glucozamină și condroitină a fost mai eficientă în scăderea durerii și a rigidității la persoanele cu osteoartrită la genunchi, decât administrarea clasică de glucosamina și condroitină. 

Un alt studiu a arătat că un supliment care conţine 5g de MSM și 7g de acid boswellic, administratat zilnic, a fost mai eficient decât glucozamina pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcţionării la persoanele cu osteoartrită la genunchi. Mai mult, persoanele care au primit suplimentul cu MSM și acid boswellic au fost mai puțin dependente de medicamente antiinflamatorii decât grupul care a primit glucozamină.

Citeşte mai multe despre Sulf - mineralul frumuseţii

 

5. Contribuie la tratarea alergiei prin reducerea inflamației

Rinita alergică este o reacție alergică caracterizată prin simptome precum: ochi apoși, strănut, mâncărime, curgerea nasului și congestie nazală.

Declanșatorii obișnuiți ai rinitei alergice sunt animalele de companie, polenul și mucegaiurile. După expunerea la un alergen, multe substanțe inflamatorii, cum ar fi prostaglandine și citokine, sunt eliberate, ceea ce duce la simptome neplăcute.

Studiile au arătat că MSM poate fi eficient în reducerea simptomelor rinitei alergice, prin scăderea inflamației și inhibarea eliberării de citokine și prostaglandine. Un studiu efectuat pe 50 de persoane cu rinită alergică a constatat că o doză de 2.600 mg de MSM pe zi, pe parcursul a 30 de zile, a redus cele mai frecvente şi supărătoare simptome: mâncărimea, congestia, strănutul și tusea.

În plus, participanții au înregistrat o creștere semnificativă a energiei până în ziua 14 de administrare.

6. Poate stimula imunitatea, ajutând la menţinerea sănătăţii

Sistemul imunitar este o rețea specializată de țesuturi, celule și organe, care protejează corpul împotriva bolilor. Acesta poate fi slăbit de diverşi factori, precum stresul, boala, o dietă săracă, somn insuficient sau lipsa de activitate.

Compușii cu sulf, cum este şi MSM, joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. De exemplu, MSM poate fi eficient în reducerea stresului oxidativ și a inflamației, care pot slăbi imunitatea. Întrucât ajută la reducerea nivelurilor de compuși inflamatori, precum IL-6 și TNF-ɑ, MSM poate reduce stresul asupra sistemului imunitar.

În plus, MSM joacă un rol important în crearea glutationului, antioxidantul principal al corpului tău. A avea niveluri adecvate de glutation este esențial pentru sănătatea generală și pentru funcția sistemului imunitar.

Un studiu în eprubetă a arătat că MSM a restabilit efectiv nivelul glutationului și a redus markerii inflamatorii la celulele de șoarece slăbite cu proteine ​​HIV.

Aşadar, MSM ajută la stimularea sistemului imunitar prin reducerea inflamației și creșterea nivelului de glutation.

7. Poate îmbunătăți sănătatea pielii prin întărirea cheratinei şi reducerea inflamaţiei

Cheratina este o proteină care acționează ca principală componentă structurală în părul, pielea și unghiile tale. Aceasta conține niveluri ridicate de cisteină,  aminoacid ce conţine sulf. De aceea, părul ars degajă un miros sulfuric caracteristic. MSM poate fi benefic pentru sănătatea pielii, acționând ca donator de sulf pentru cheratină. 

cat timp se administreaza msm

MSM ajută, de asemenea, la reducerea inflamației, care poate deteriora celulele pielii și poate produce semne de îmbătrânire prematură, precum ridurile. Poate chiar reduce simptomele afecțiunilor problematice ale pielii, cum ar fi rozaceea, precum roșeață, iritații și inflamații ale pielii.

 

Un studiu a arătat că, atunci când este aplicat pe piele, MSM reduce semnificativ roșeața, mâncărimea, inflamația şi îmbunătăţeşte hidratarea și culoarea pielii la persoanele cu rozacee.

Descoperă 11 moduri naturale pentru a avea un par senzational

8. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Unul dintre cele mai noi domenii de cercetare care implică MSM este studierea eficacității sale în combaterea celulelor canceroase. Deși cercetarea este limitată, rezultatele au fost până acum promițătoare. Mai multe studii pe eprubetă au arătat că MSM inhibă creșterea celulelor canceroase de stomac, esofag, ficat, colon, piele și vezică. MSM face acest lucru prin deteriorarea ADN-ului celulelor canceroase și stimularea morții acestora.

MSM pare, de asemenea, să prevină răspândirea celulelor canceroase, cunoscută și sub denumirea de metastază. 

Un studiu pe șoareci cu cancer de ficat a arătat că cei injectați cu MSM au avut mai puține tumori, dimensiuni tumorale mai mici și leziuni hepatice mai mici decât cei care nu au primit tratamentul.

Un alt studiu a demonstrat că MSM a inhibat creșterea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina siguranța și eficacitatea utilizării MSM în tratamentul cancerului.

Înapoi la cuprins

Cum și cât timp se administrează MSM?

De obicei, suplimentele cu MSM au o concentraţie de 550mg. În acest caz, doza recomandată este de 1-3 capsule/zi, cu o oră înainte sau după masă.

O cura cu MSM este indicat să dureze minimum 3 luni. Dupa o pauză de 3 săptămâni poate fi reluată administrarea suplimentului cu MSM.

În cazul în care suferi de anumite afecţiuni, se recomandă avizul medicului înainte de utilizarea produsului. 

 

Contraindicaţii ale MSM

MSM este considerat sigur și, în general, este bine tolerat, având efecte secundare minime. Mari agenții de reglementare, precum FDA, i-au acordat denumirea de produs “În general recunoscut ca sigur” (GRAS).

S-au făcut numeroase studii de toxicitate pentru a evalua siguranța MSM și doze de până la 4.845,6 mg pe zi (4,8 grame) par a fi sigure.

Cu toate acestea, unele persoane pot avea reacții adverse ușoare dacă sunt sensibile la MSM, cum ar fi probleme la stomac precum greață, balonare și diaree. Când se aplică pe piele, poate provoca, de asemenea, o iritare ușoară a pielii sau a ochilor.

De asemenea, MSM nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează, decât la recomandarea medicului.

În plus, există îngrijorare cu privire la combinarea de MSM cu alcool, deoarece alte medicamente care conțin sulf pot provoca reacții adverse atunci când sunt amestecate cu băuturi alcoolice. Cu toate acestea, niciun studiu nu a explorat această combinație potențial problematică.

Înapoi la cuprins

Concluzii

MSM este un supliment popular cu o mare varietate de utilizări. Cercetările arată că poate fi util în reducerea durerilor articulare, scăderea inflamației, îmbunătățirea sănătății pielii, scăderea simptomelor alergice și accelerarea recuperării după exerciții fizice. În plus, unele dovezi sugerează că MSM poate stimula sistemul imunitar și poate avea proprietăți de combatere a cancerului.

Administarea de MSM este sigură, studiile raportând doar efecte secundare minime.

Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viaţa Verde Viu

 

SURSE

https://www.healthline.com/nutrition/msm-supplements

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502733/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28666801

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28736511

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26684635/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12006124

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254805

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507661/

#Metilsulfonilmetan #msm #msm beneficii #Metilsulfonilmetan beneficii #msm administrare #msm contraindicatii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Pe lângă tratarea răcelii, echinaceea mai poate reduce ridurile şi proteja împotriva efectelor radiaţiilor
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?

Ce spun cititorii despre "8 Beneficii ştiinţifice ale suplimentelor cu MSM"

Dîrnu09 December 2023 00:03Raspunde

Folosesc suplimentele și mă bucur de eficacitatea lor.

Manuela Benea12 December 2023 14:47Raspunde

Bună Dîrnu, Suntem încântați să aflăm că beneficiile acestui supliment sunt resimțite și de asemenea contribuie la starea ta de sănătate. Continuă să ai grijă de tine și să te bucuri de efectele benefice ale MSM în menținerea sănătății articulare și a eficacității antiinflamatoare. Multă sănătate !"

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101