Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Afectiuni si constientizare
  4. Ştiinţa confirmă beneficiile bazinelor de privare senzorială sau ale terapiei prin plutire

Ştiinţa confirmă beneficiile bazinelor de privare senzorială sau ale terapiei prin plutire

Fie ca se numesc bazine de privare senzoriala, bazine de plutire sau spur si simplu “plutiri”, tratamentele de terapie prin privare minimalizeaza aproape in totalitate elementele vizuale, auditive, olfactive si tactile, castigand reputatia de a ameli

Fie ca se numesc bazine de privare senzoriala sau bazine de plutire, tratamentele de terapie prin privare senzoriala limiteaza aproape in totalitate elementele vizuale, auditive, olfactive si tactile, castigand reputatia de a ameliora in mod natural multe afectiuni. Utilizatorii acestor bazine de plutire declara ca printre beneficiile acestor tratamente se numara vindecarea insomniei si remedierea durerilor cronice, a anxietatii, a depresiei si chiar a unor dependente. Partea cea mai frumoasa a acestor tratamente este, probabil, faptul ca nu implica o vizita la medic, nu transpiri si nu se prescriu medicamente.

Cum te simti intr-un bazin de privare sensoriala? Sustinatorii plutitului au declarat pentru New York Times ca o sedinta de plutire te poate face sa te simti ca un astronaut, mentionand ca “este ceva ce nu poti simti in alta parte”. Centrele de plutire, cu bazine de privare senzoriala, sunt din ce in ce mai prezente in SUA si in Europa, mai ales in zonele urbane in care creste cererea de vindecare prin metode holistice.

Desi beneficiile bazinelor de plutire au inceput abia recent sa fie cunoscute, ele exista inca din anii 1950-1970 atat in SUA cat si in Europa, doar ca au fost folosite ocazional. La momentul crearii bazinului de privare senzoriala, cercetatorii psihanalisti si neurologii il foloseau in principal pentru a testa efectele asupra unor aspecte precum creativitatea, conectarea cu altii si concentrarea.

Unele persoane declara ca bazinele de plutire pot induce o “experienta psihedelica”. In ultimele decenii, comunitatile ezoterice au promovat plutirea ca modalitate prin care se poate dobandi “trezirea spirituala”, depasirea blocajelor emotionale si o claritate mentala mai marita. Desi aceste beneficii sunt greu de dovedit, un studiu recent, publicat in Revista de Medicina Comportamentala si Complementara arata ca privarea senzoriala are ca efect reducerea raspunsului de stres al corpului, inducerea unei relaxari profunde si calmarea agitatiei mentale.

Mai multe studii arata acum ca “terapia prin plutire” este o metoda eficienta si neinvaziva de tratare a bolilor si durerilor asociate cu stresul, cu mai mult succes decat cu un placebo sau chiar cu multe alte metode folosite in prezent in medicina complementara.

Ce este bazinul de privare senzoriala?

Privarea senzoriala este dobandita prin plutirea intr-un fel de bazin de izolare care blocheaza toate sursele de experienta senzoriala: auditive, vizuale, olfactive si tactile. Plutirea mai este numita in studiile de cercetare  si “Tehnica de Stimulare Restrictionata a Mediului”, sau plutirea REST (acronimul denumirii in engleza “Restricted Environmental Stimulation Technique”).

Bazinele de plutire folosite pentru a induce privarea senzoriala sunt pline cu apa la temperatura corpului si cu sare Epsom (obtinuta din sulfat de magneziu). Sarurile permit corpului sa pluteasca la suprafata apei intr-o liniste deplina si intr-o stare de nemiscare completa. Pe intreaga perioada a sesiunii de terapie, plutitorii se simt usori si linistiti, fara sa faca vreun efort pentru a pluti.

Asa cum se va vedea si in continuare, efectele pozitive ale plutirii-REST au un semnificativ impact fiziologic, reducand nivelul de cortizol, tensiunea arteriala si promovand o stare generala de bine. Studiile arata ca starea de constientizare profunda si reducerea stresului care apar in timpul plutirii duc la scaderea markerilor sindromului de distres corporal (SDC)Cercetatorii folosesc deseori denumirea de SDC pentru a descrie modificarile fiziologice negative care apar cand o persoana se confrunta cu un nivel foarte mare de stres. Aceste semne ale SDC sunt acum legate de simptome de fibromialgie, sindromul oboselii cronice si tulburarea somatizarii.

Cum functioneaza un bazin de privare senzoriala?

Bazinele de privare senzoriala induc o stare de profunda relaxare (numita si “raspuns de relaxare” sau RR) diminuand reactia de “lupta sau fugi” a corpului. Inducerea unui raspuns natural de relaxare este considerat un remediu eficient pentru simptomele asociate cu stresul pentru ca acesta activeaza sistemul nervos parasimpatic, reducand in acelasi timp activitatea sistemului nervos simpatic. In esenta, plutirea reduce nivelul de cortizol si calmeaza sistemul nervos, reechilibrand sistemele imunitare si hormonale.

Aceste efecte benefice contribuie la scaderea ritmului cardiace, normalizarea tensiunii arteriale, refacerea ritmului respirator normal (frecventa respiratorie) si normalizarea functiilor digestive.

In situatii stresante sau intense, cea mai buna solutie este sa inducem un raspuns de relaxare prin reducerea stimularii senzoriale si a miscarilor corpului pe cat posibil. Pe perioada sedintei de plutire, aproape toti stimulii si senzatiile sunt reduse sau complet eliminate. Nu se pune muzica, nu se mediteaza sub indrumare si nu se aude nimic altceva decat respiratia. Plutitorii nici nu simt apa pentru ca aceasta are exact aceeasi temperatura ca pielea. Experienta petrecuta intr-un bazin de privare senzoriala este similara cu cea din timpul meditatiei indrumate in sensul ca mintea se calmeaza si stresul este eliminat treptat.

In ceea ce priveste logistica bazinelor de privare senzoriala, iata la ce te poti astepta daca decizi sa testezi o sedinta de plutire:

Cine ar putea beneficia de o astfel de terapie?

Promotorii entuziasti ai plutirii au declarat pentru New York Times ca oricine isi doreste sa-si “dezvolte limitele artistice, spirituale si chiar sportive” ar putea beneficia de pe urma plutirii. Dupa analiza rapoartelor participantilor cu privire la efectele plutirii, cercetatorii au concluzionat: 

Multi participanti au folosit diverse metode de a reduce durerea, stresul si alte probleme individuale de sanatate inainte de a apela la plutire. Medicamentele, yoga, masajul si fizioterapia au fost cateva dintre tratamentele mentionate, insa acestea nu au reusit sa-i ajute sa scape de durere, tensiune, stres etc.”

Cei care au nevoie de mai multe dovezi stiintifice pentru a incerca plutirea se vor bucura sa afle ca sunt cercetari in curs care confirma beneficiile acesteia. Desi mai sunt inca multe de descoperit despre efectele fiziologice ale privarii senzoriale, plutirea este considerata a avea un puternic potential de ameliorare a tuturor problemelor asociate cu stresul:

#plutire #stiinta #terapia prin plutire #bazinul de privare senzoriala
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101