Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Are nevoie un sportiv de o dietă specială? Despre alimentație și sport cu dr. Șerban Damian, nutriționistul Echipei Olimpice de Baschet Feminin

Are nevoie un sportiv de o dietă specială? Despre alimentație și sport cu dr. Șerban Damian, nutriționistul Echipei Olimpice de Baschet Feminin

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă, echilibrată, în cazul unui sportiv de performanță? Care sunt principalele probleme în alimentația sportivilor și de ce nutriția este extrem de importantă în atingerea obiectivelor?

Am fost curioși să aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări, așadar am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, nutriționistul Echipei Olimpice de Baschet Feminin 3x3 și fostul nutriţionist al Echipei Naţionale de Fotbal a României. Citește interviul pentru a afla multe informații interesante despre nutriție și sănătate.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Șerban Damian: Salutare!

Sunt Şerban Damian, am 46 de ani şi sunt medic şi nutriţionist sportiv. Sunt tatăl a două fete adolescente şi alergător amator pe distanţe lungi. De asemenea, sunt antreprenor în domeniul medical şi conduc Centrul Superfit, o clinică modernă care îşi oferă serviciile tuturor celor care îşi doresc să îşi îmbunătăţească performanţele fizice, de la sedentari şi până la sportivi de elită.

 

Traseul meu profesional a început cu Facultatea de Medicină Generală în cadrul UMF Carol Davila din Bucureşti, iar apoi am urmat rezidenţiatul în medicină de familie. Cariera mea a luat-o în altă direcţie faţă de cea clasică, medicală, în momentul în care am descoperit că mă interesează foarte mult domeniul nutriţiei. Am avut şansa să îmi fac pregătirea în acest domeniu la Comitetul Olimpic Internaţional, unde am absolvit cursurile de 2 ani în nutriţie sportivă, pe care le-am completat apoi printr-un master în nutriţie şi siguranţă alimentară tot la UMF Carol Davila, unde am absolvit ca şef de promoţie.

După aceste studii am profesat exclusiv în domeniul nutriţiei generale şi mai ales în nutriţie sportivă, pe cont propriu în cabinetul meu, iar în urmă cu câţiva ani am extins activitatea şi am înfiinţat o clinică, în care oferim pe lângă servicii de nutriţie, şi servicii de medicină sportivă, recuperare medicală, psihologie sportivă, fiziokinetoterapie, testări de performanţă, programe de pregătire fizică.

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

Ș.D: Viziunea mea asupra unui stil de viaţă sănătos este cea clasică, aliniată cu recomandările medicale, nimic prea ezoteric sau ieşit din comun. Practic, lucrurile esenţiale, simple şi eficiente. Trebuie să avem grijă de corp, de minte, de suflet şi de cei din jur (familie, prieteni, comunitate, mediu etc.).

O să mă refer în mod particular la grija faţă de corp, pentru că face parte din activitatea mea zilnică  cu pacienţii, dar şi cu propria persoană. Bineînţeles, despre nutriţie şi mişcare ştiu cele mai multe lucruri :)

În privinţa alimentaţiei, sunt adeptul lucrurilor simple. Oamenii au tendinţa să se complice absolut inutil, iar evoluţia ştiinţei din ultimii ani, deşi reprezintă un mare avantaj, poate să îi facă pe mulţi să aibă senzaţia că a mânca sănătos este ceva foarte complex, care necesită  cunoştinţe avansate. Sigur că nutriţia este un domeniu în plină evoluţie şi aflăm tot mai multe aspecte care ne ajută să fim mai sănătoşi, să evităm boli şi să ne lungim mai mult viaţa, însă principiile de bază sunt foarte simple. Michael Pollan, un autor de bestseller-uri în nutriţie, a simplificat la maxim recomandările nutriţionale pe care ar trebui să le adopte fiecare dintre noi – Eat food. Not too much. Mostly plants.

Aceste cuvinte cuprind esenţa unei alimentaţii sănătoase – să mâncăm hrană adevărată (adică opusul a tot ce este procesat şi artificial), în cantităţi rezonabile (opusul excesului care se face în mod curent în zilele noastre) şi preponderent vegetal (opusul dietei mult prea bogate în alimente de origine animală, mai ales carne). Pornind de la aceste idei simple, se pot adăuga multe alte principii, dar în mare parte sunt detalii.

În plus faţă de cele 3 idei anterioare, eu aş adăuga şi Keep moving, din motive lesne de înţeles. 

VVV: Ce înseamnă o alimentație sănătoasă, echilibrată, în cazul unui sportiv de performanță? Are nevoie un sportiv de o dietă specială?

Ș.D: În bună parte, aceleaşi principii ale alimentaţiei sănătoase şi echilibrate se aplică şi la sportivi. Și aceștia, mai întâi de toate, sunt oameni şi trebuie să se hrănească pentru a rămâne sănătoşi, pentru a preveni bolile şi pentru a se bucura de alimentele pe care le mănâncă. Multă lume se întreabă ce mănâncă sportivii de performanţă, marile staruri pe care le admirăm şi le urmărim. În principiu, aceleaşi alimente (sănătoase) pe care le avem şi noi la dispoziţie, însă în cantităţi, combinaţii şi momente particulare, care să servească obiectivelor lor sportive.

Dietele sportivilor sunt particularizate în funcţie de sportul practicat. Deşi baza de alimente este aceeaşi pentru toată lumea, alegerile ţin de compoziţia acestora (macro şi micronutrienţi), de nevoile energetice ale sportivului, de programul de antrenament şi competiţie, de toleranţele şi preferinţele individuale. Spre exemplu, sportivii de anduranţă, mai ales cei cu programe de antrenament foarte încărcate, au nevoi energetice foarte crescute, de ordinul a 5-6000 kcal, în cazul cicliştilor, în care carbohidraţii reprezintă un procent important. În acest sens, rapoartele între macronutrienţi sunt importante, pentru că în unele sporturi e nevoie de un aport mai mare de proteine, în altele de carbohidraţi. Lucrurile se complică şi mai mult dacă vorbim despre micronutrienţi, minerale, vitamine, diverse alte substanţe cu rol în refacere după efort, creşterea performanţelor, susţinerea imunităţii, reducerea proceselor inflamatorii, fie că vorbim de substanţe din alimente sau din suplimente nutritive.

VVV: Care sunt principalele probleme în alimentația sportivilor de performanță?

Ș.D: Probleme pot fi multe, unele general valabile, altele specifice profilului sportiv. În primul rând, nu în puţine cazuri, sportivii au o alimentaţie proastă şi dezechilibrată, comparabilă cu a unui individ sedentar, care se neglijează. Pare greu de crezut, însă mă întâlnesc destul de frecvent cu cazuri de sportivi care mănâncă mult fast food, dulciuri în exces, ocolesc legumele şi fructele, nu se hidratează suficient, consumă prea mult alcool etc. E clar că o astfel de alimentaţie le limitează serios posibilitatea de a-şi atinge potenţialul şi de a face performanţă la nivelul la care ar putea.

 

O altă problemă frecventă este aportul inadecvat de energie. Chiar dacă alimentaţia este echilibrată, e posibil ca aportul general să nu acopere necesităţile. 

Acest lucru se întâmplă fie pentru că nevoile sunt foarte mari, ca în cazul sporturilor de anduranţă, fie pentru că sportivii îşi limitează voluntar consumul de hrană, din considerente legate de greutate, aşa cum se întâmplă în sporturile cu categorii de greutate, în gimnastică, în fitness, călărie, dar şi în unele sporturi de echipă. Problemele pot deveni serioase în cazul sportivelor, unde acest deficit relativ de energie poate sta la baza unor probleme hormonale, care se dezvoltă în timp.

Probleme pot să apară şi în situaţia unor deficienţe de micronutrienţi, ca de exemplu calciul, fierul, vitamina D sau alte vitamine şi minerale.

Hidratarea insuficientă stă la baza multor altor probleme şi trebuie tratată cu maximum de seriozitate.

Nu puţine sunt problemele de sănătate care au legătură cu alimentaţia sau în cazul cărora sportivii trebuie să primească o dietă care să se adreseze şi profilului sportiv, dar şi afecţiunilor medicale.

Am lăsat la finalul răspunsului cele mai frecvente motive pentru care sportivii se adresează nutriţionistului – scăderea în greutate şi acumularea de masă musculară.

VVV: Recomanzi consumul de superalimente și/sau suplimente naturale sportivilor cu care lucrezi? Ai o listă de produse pe care le-ai recomanda în general tuturor celor care vor să adopte un stil de viață sănătos?

Ș.D: Mă interesează ca alimentaţia unei persoane, în ansamblul ei, să fie adecvată din toate punctele de vedere, adică să menţină starea de sănatate, să asigure suficientă energie şi nutrienţi, să contribuie la susţinerea şi îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale.

Nu mă axez neapărat pe anumite alimente “vedetă”, ci mai curând prefer să le ofer oamenilor soluţii diversificate, cu varietate mare de alimente. Sigur că există alimente cu proprietăţi speciale, date de prezenţa unuia sau mai multor nutrienţi particulari, care le fac să fie o alegere mai bună în anumite situaţii. De exemplu, în cazul sportivilor, unde refacerea rapidă după efort este o prioritate, se studiază intens anumite alimente care ar putea să aducă un avantaj – coacăzele negre (şi alte fructe de acest gen) sunt surse excelente de antocianine, la fel şi vişinele; ananasul conţine o enzimă cu utilitate în reducerea inflamaţiei postefort; curcumina şi scorţişoara au proprietăţi antiinflamatorii şi de stimulare a sistemului imunitar etc.

Multe dintre acestea se pot obţine direct din alimente, altele se găsesc într-o formă mai concentrată în diverse suplimente nutritive.

În mod obişnuit le recomand pacienţilor suplimente cu resveratrol (pe care îl pot lua şi din diverse fructe şi legume), coenzima Q10 şi acizi graşi Omega-3. Sigur că gama de posibilităţi este mult mai largă, dar trebuie particularizat în funcţie de necesităţi.

 

VVV: Există anumite metode, diete, alimente sau orice altceva din zona de nutriție, descoperite recent de tine, care oferă rezultate mult mai rapide decât ceea ce cunoșteai în trecut? 

Ș.D: La fel ca orice specialist care se respectă, îmi îmbunătăţesc permanent metodele, în primul rând încercând să fiu la curent cu noutăţile din domeniu şi apoi transpunând în practica mea curentă idei rezultate din cercetările la care am acces. Îmi e greu să spun că am descoperit eu ceva care a adus o îmbunătăţire majoră, mai curând sunt chestiuni de detaliu, modalităţi de manipulare a alimentelor şi nutrienţilor astfel încât regimul sportivului să fie mai apropiat de nevoile lui.

Un capitol la care m-am îmbunătăţit de-a lungul timpului este cel al comunicării cu pacientul/sportivul, care este esenţial pentru a-l determina să aplice recomandările, pentru că degeaba îi dai un regim extraordinar, la care ai muncit şi în care crezi, dacă acesta nu va fi suficient de convins, încât să facă efortul să îl înţeleagă şi apoi să îl aplice corect. Ca în orice arie a medicinii, relaţia între nutriţionist şi pacient/sportiv trebuie să fie una deschisă, onestă, de colaborare, altfel nu are cum să funcţioneze.

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Există această problemă și în cazul sportivilor? Ce recomanzi în situații de stres, oboseală, nervozitate etc. pentru a scăpa de pofte?

Ș.D: Emoţiile fac parte din viaţa noastră şi trebuie să învăţăm să le acceptăm şi să le controlăm în aşa fel încât să nu ne domine. Sportivii au de multe ori o viaţă mai încărcată emoţional faţă de noi ceilalţi, pentru că se confruntă cu presiuni, aşteptări, stres aproape continuu şi toate acestea începând de la vârste mici, când abia începe formarea emoţională. Unii dintre ei ajung să dezvolte tulburări de comportament alimentar, care au legătură şi cu aceste emoţii dificil de controlat.

În aceste situaţii, colaborarea cu psihologul (uneori chiar cu psihiatrul) este esenţială. Nutriţionistul nu poate face mare lucru până când sportivul/pacientul nu începe consilierea psihologică. Nu există prea multe trucuri sau strategii nutriţionale care să funcţioneze în lipsa unui control adecvat al emoţiilor.

VVV: Care a fost cea mai mare provocare a ta în calitate de nutriționist al Echipei Naționale de Fotbal a României?

Ș.D: Am fost timp de aproape 2 ani nutriţionistul Echipei Naţionale de Fotbal a României, ceea ce a reprezentat o experiență utilă pentru mine, cu bune şi rele. Până atunci lucrasem doar individual cu sportivii, iar colaborarea cu o echipă, mai ales la acest nivel, presupune alte abilităţi şi un alt gen de gândire şi abordare. Am avut norocul să fac parte din staff-ul medical în perioada cât a fost selecţioner domnul Cristoph Daum, un antrenor cu experienţă mare şi o viziune pe care din păcate nu o găsim la antrenorii români. Provocarea principală a fost să găsesc soluţia prin care să optimizez alimentaţia sportivilor, să găsesc un numitor comun, să aplic principiile moderne ale nutriţiei sportive. Din fericire m-am bucurat de susţinerea selecţionerului şi am putut să îmi fac nestingherit treaba, lucru care s-a terminat în momentul când acesta a plecat şi a venit un selecţioner român, cu o gândire mult mai îngustă.

Experienţa la echipa naţională mi-a fost de folos în colaborarea mai recentă cu Echipa Olimpică de Baschet Feminin 3x3, care ne va reprezenta la Olimpiada de la Tokyo, cu speranţe la o medalie olimpică. Aici am avut parte de o provocare chiar mai mare decât la fotbal, deoarece sportivele aveau stiluri alimentare mult diferite şi peste toate acestea a intervenit şi pandemia, cu piedicile ei, inclusiv pe parte alimentară.

VVV: Postul intermitent este foarte la modă astăzi, mai ales printre vedete. Ce părere ai despre acest tip de post? L-ai recomanda și cui?

Ș.D: Postul intermitent este un alt model de alimentaţie, o alternativă la alimentaţia clasică, în care se consumă alimente pe toată durata zilei. Există numeroase studii pe acest subiect şi au fost observate numeroase beneficii, în special în ceea ce priveşte regenerarea organismului şi încetinirea procesului de îmbătrânire. În privinţa scăderii în greutate, postul intermitent nu pare să fie o alternativă mai bună, ci comparabilă ca eficienţă cu dietele hipocalorice obişnuite.

Din punctul meu de vedere, pentru omul zilelor noastre şi mai ales pentru sportivi, postul intermitent ar putea fi o provocare prea mare, în special din punct de vedere organizatoric, în sensul că ar putea să fie dificil să îşi organizeze mesele în aşa fel încât să aducă energie atunci când este nevoie de ea (la antrenamente, în perioada de activitate profesională etc).

Pentru cei care au disponibilitatea să îşi concentreze aportul alimentar în 8 ore din 24, ar putea să încerce acest lucru, pentru că în mod sigur se vor bucura de anumite beneficii pentru sănătate.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

Ș.D: O să mă laud acum, dar nu pot să nu amintesc cea mai recentă carte pe care am scris-o, cu titlul „Ecuaţia slăbirii. Ghid de nutriţie şi antrenament pentru o viaţă sănătoasă”. Nu pentru că e scrisă de mine, dar cred că este o lectură utilă şi plăcută pentru oricine vrea să îşi îmbogăţească cunoştinţele despre nutriţie şi sport. Se poate găsi în mai toate librăriile (fizice şi online), dar şi pe www.ecuatiaslabirii.ro.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

Ș.D: Obiectivul meu este să cresc cât mai mult clinica şi să putem ajuta cât mai mulţi oameni să fie sănătoşi, fericiţi, în formă şi împăcaţi cu viaţa lor. Sigur că există şi anumite obiective de business, însă mai important decât atât este să văd în jurul meu oameni care se transformă într-o variantă mai bună.

Îmi doresc să acumulez tot mai multe cunoştinţe în domeniul nutriţiei sportive şi apoi cu ajutorul echipei mele să fiu pregătit să ofer asistenţă tuturor celor care ne solicită acest lucru, în mod particular sportivilor de performanţă.

Poate că la un moment dat voi mai scrie o carte sau voi concepe un curs online de nutriţie. Până atunci mă concentrez pe creşterea canalului de YouTube, adăugând săptămânal 1-2 clipuri cu informaţii despre nutriţie generală, slăbire, nutriţie sportivă, antrenamente, medicină sportivă. Te invit şi pe tine să te abonezi şi să îmi urmăreşti activitatea!

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

Centrul Superfit | Blogul meu | Facebook | Youtube

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

Descoperă produsele naturale pentru Sport & Fitness din magazinul VVV

#nutritie sportiva #alimentatia sportivilor

Ce au mai parcurs alti cititori...

Elementele esențiale pentru o viață echilibrată, fericită și armonioasă. Interviu cu Mihaela Roșianu, medic, terapeut nutriționist și instructor yoga 
Despre alimentație curată, superalimente și probleme digestive. Interviu cu Cristina Kisded, nutriționist-dietetician și farmacist
Alimentația sănătoasă și nutriția oncologică. Interviu cu Diana Artene, nutriționist-dietetician, doctor în nutriție oncologică
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101