Am tratat și tratez femei cu afecțiuni hormonale, iar majoritatea dintre acestea, aproximativ 95%, au un lucru în comun: iau sau au luat anticoncepționale de mai bine de 5 ani. Această temă este una personală și are legătură cu călătoria mea de sănătate în rândul femeilor, motiv pentru care am explorat subiectul pentru cititoarele mele.
Pilula anticoncepțională este folosită din anii 1960 și a devenit unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise pentru femei. Întrucât au fost folosite pentru o perioadă îndelungată, medicii recomandă rapid pentru prevenirea sarcinii, reglarea ciclului menstrual, reducerea crampelor, pentru a ajuta la acnee și hirsutism sau pentru dezechilibre hormonale precum sindromul ovarului polichistic, endometrioză sau fibrom uterin.
Este indicat să știi că anticoncepționalele nu vindecă astfel de probleme hormonale, ci doar maschează ceea ce se întâmplă cu corpul tău. Pilula contraceptivă este o modalitate sigură de a nu avea o sarcină nedorită.
De exemplu, dacă ești o femeie cu sindromul ovarelor polichistice, simptomele tale s-ar putea îmbunătăți luând pilula anticoncepțională, dar dacă te decizi să renunți la aceasta, simptomele tale vor reveni și, în unele cazuri, vor fi mai accentuate decât înainte.
Pilula anticoncepțională poate avea unele reacții adverse destul de grave și majoritatea femeilor nu au niciun indiciu despre acestea. Aceste reacții adverse pot fi deosebit de periculoase pentru femeile cu afecțiuni hormonale, deoarece acestea sunt deja expuse unui risc crescut de apariție a acestor simptome.
Iată ce vei afla citind acest articol:
- Cum funcționează anticoncepționalele?
- De ce sunt prescrise anticoncepționalele pentru sindromul ovarelor polichistice (SOP)?
- Posibilele efecte secundare ale anticoncepționalelor
Cum funcționează anticoncepționalele?
Înainte de a putea începe, este important să înțelegem ce este pilula contraceptivă și cum funcționează.
Anticoncepționalele, cunoscute și sub denumirea de contracepție orală, sunt medicamente care conțin hormoni sintetici luați zilnic pentru a preveni o sarcină nedorită.
Există două tipuri de anticoncepționale: pilule combinate și pilule cu un hormon. Fiecare pastilă funcționează puțin diferit pentru a preveni sarcina.
Pilula combinată funcționează împiedicând eliberarea oului, cunoscut și sub denumirea de ovulație. Hormonii estrogeni și progesteronul (de aici și termenul de combinație) determină îngroșarea mucusului cervical, ceea ce împiedică spermatozoidul să întâlnească ovulul. Pilula combinată este cel mai frecvent tip de anticoncepționale folosit de femei.
Pilulele cu progesteron, de asemenea, cauzează îngroșarea mucusului cervical, astfel încât spermatozoizii să nu poată ajunge în uter și modifică mucoasa uterină, astfel încat ovulul să nu se poată dezvolta acolo.
De ce sunt prescrise anticoncepționalele pentru sindromul ovarelor polichistice (SOP)?
Majoritatea medicilor vor prescrie anticonceptionalele pentru sindromul ovarelor polichistice (SOP). Nu cred că este o femeie care să imi treacă pragul cabinetului fără să aibă această recomandare de la ginecolog.
Se crede că anticonceptionalele ajută în menstre neregulate, acnee, creșterea excesivă a părului și creșterea în greutate (simptome clasice SOP).
Pilula suprimă testosteronul, care ajută femeile cu SOP, deoarece acestea au cantități mai mari decât cele normale de hormoni androgeni sau testosteron. Femeile care iau pilula vor vedea o îmbunătățire a simptomelor, precum acneea și reglarea menstrei.
Insă, anticonceptionalele nu vindecă SOP. Pilula anticoncepțională îți va masca simptomele în timp ce o iei. După ce încetezi să administrezi pilula, încetezi să oprești testosteronul și, în consecință, simptomele tale vor reveni.
Pentru a gestiona eficient simptomele de SOP, precum acneea, durerile menstruale, menstrele neregulate, trebuie să abordezi cauza principală. Una dintre problemele care stau la baza acestei afecțiuni este rezistența la insulină.
Iată un studiu despre efectele contraceptivelor.
Posibilele efecte secundare ale anticoncepționalelor
Risc crescut de cheaguri, atac de cord și accident vascular cerebral
Aceasta nu este o glumă! Acest risc poate crește și dacă ești fumătoare, supraponderală sau ai peste 35 de ani.
Pilula contraceptivă îți poate crește riscul de a dezvolta un cheag de sânge de 3-4 ori mai rapid.
Las aici câteva studii despre efectele negative ale contraceptivelor:
Contraceptivele hormonale și riscul de accident vascular cerebral ischemic
Risc crescut de cancer
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pilula contraceptivă este „cancerigenă pentru om”.
De ce nimeni nu le spune femeilor asta? Atât de multe femei folosesc pilula pentru controlul nașterii la un moment dat în viața lor din diferite motive și nimeni nu ne spune cât de dăunătoare este cu adevărat.
Studiile arată că femeile care utilizează pilula anticoncepțională prezintă un risc crescut pentru cancerul de sân și cel de col uterin. Cu cât administrarea pilulei este mai îndelungată, cu atât riscul este mai mare.
Vestea bună este că riscul pentru cancerul de sân și cel de col uterin a scăzut după ce utilizarea de contraceptive orale s-a oprit.
Poate întârzia concepția unui copil
Ai ales anticoncepționalele pentru că nu ai vrut să rămâi însărcinată. Deci, atunci când dorești să rămâi gravidă, ar trebui să oprești administrarea pastilei nu? Nu neaparat.
Poate dura ceva timp până când hormonii naturali se reglează după oprirea pastilei. Și dacă ai avut cicluri neregulate sau nu ai avut ovulație înainte de a încerca să rămâi gravidă, procesul de a rămâne însărcinată poate fi o provocare.
Amintește-ți că pilula nu corectează problemele existente sau pe cele anterioare, pe care le-ai putut avea.
Alterează bacteriile intestinale
Din ce în ce mai multe studii descoperă că sănătatea intestinului tău are impact asupra sănătății tale generale. Tot ceea ce ingerăm este descompus de tractul digestiv. Astfel, organismul extrage substanțele nutritive de care are nevoie și elimină toxinele.
Un intestin sănătos elimină estrogenul din organism prin intestine. Dacă intestinul tău nu funcționează corect, estrogenul este reabsorbit înapoi în corp și poate provoca crampe, balonări și crampe menstruale.
Pilula îți afectează intestinul prin perturbarea florei intestinale și a bacteriilor benefice. Creează un mediu în care drojdia și bacteriile dăunătoare pot crește. Acest lucru poate provoca gaze, balonare, constipație, sindrom de colon iritabil, depresie, acnee, eczeme.
Pilula poate inflama tractul digestiv și îți poate crește riscul de boli autoimune. De fapt, există studii care arată un risc crescut cu 300% de a dezvolta boala Crohn dacă iei contraceptive.
Conduc la deficiențe de nutrienți
Pilula epuizează o mulțime de nutrienți vitali de care organismul are nevoie.
Se știe că afectează aportul de vitamin și minerale: B1, B2, B5, B6, B9, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de folat, B12, Vitamina C, Vitamina E, Cupru, Magneziu, Seleniu, Zinc.
Seleniul și zincul sunt importante pentru tiroidă. Prin urmare, este indicat să îți faci analize pentru a monitoriza funcția tiroidiană.
Deficiențele nutritive pot afecta negativ sănătatea intestinului. Și știm cât de importantă este sănătatea intestinală pentru sănătatea generală.
Cresc rezistența la insulină
Pilula contribuie la apariția inflamațiilor, iar inflamația poate provoca rezistență la insulină și creșterea glicemiei.
Un studiu din 2016 a descoperit că femeile care au folosit pilula mai mult de șase luni aveau un risc semnificativ crescut de a dezvolta diabet în postmenopauză. S-a constatat că femeile care au luat pilula și care nu erau diabetice aveau un nivel semnificativ ridicat de insulină. Femeile care iau anticoncepționale sunt diagnosticate cu diabet la o vârstă mai mică. Concluzia este că femeile care au folosit pilula anticoncepțională de peste șase luni au avut un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea diabetului.
Aproximativ 70% dintre femeile cu SOP au deja rezistență la insulină.
Rezistența la insulină este motivul pentru care femeile cu SOP se luptă cu creșterea în greutate, acnee, creșterea excesivă a părului, pierderea părului și cicluri neregulate. Unul dintre cele mai bune moduri de a ajuta la gestionarea rezistenței la insulină este printr-o nutriție adecvată și personalizată , exerciții fizice și suplimente naturale care contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reglarea nivelului de hormoni.
Citește alte 8 lucruri pe care orice femeie e bine sa le știe despre anticonceptionale
Îți alterează starea de spirit
Da, este adevarat! Nu este totul în capul tău și urăsc când oamenii spun asta! Există o legătură între anticonceptionale și anxietate și depresie.
Iată câteva fapte uluitoare despre pastila contraceptivă și depresie pe care Dr. Jolene Brighten le menționează în cartea ei ”Dincolo de anticoncepționale”.
- Femeile care au luat anticoncepționale cu 2 hormoni aveau 23% mai multe șanse de a fi depresive.
- Adolescentele aveau o probabilitate cu 80% mai mare să dezvolte depresie atunci când luau pilula.
- Femeile care au luat pilula cu progesteron aveau cu 34% mai multe șanse de a li se prescrie un antidepresiv.
- Femeile tinere care folosesc contraceptive hormonale au un risc de sinucidere de 3 ori mai mare.
Wow! Acestea sunt câteva rezultate și statistici destul de importante care trebuie luate în considerare înainte de a lua decizia administrării acestei pastile.
Acest lucru este esențial în special pentru femeile cu SOP. Peste 60% dintre femeile cu SOP au probleme precum anxietatea, depresia sau o tulburare anxioasă.
Scad libidoul
Pilula anticoncepțională scade nivelul de testosteron. Iar, odată cu un nivel scăzut de testosteron, poți experimenta uscăciune vaginală, contactul sexual devenind dureros și cu dificultăți în atingerea orgasmului.
Un studiu realizat în Germania a constatat că 37% dintre utilizatorii de pilule au raportat cel puțin un semn de disfuncție sexuală.
Un alt studiu realizat în Suedia a constatat că 27% dintre utilizatorii de pilule au avut o scădere a dorinței sexuale.
Cercetătorii lituanieni au descoperit, de asemenea, că utilizatorii de pilule au raportat libido și excitare sexuală semnificativ mai scăzute.
Perturbă funcția tiroidiană
Tiroida este responsabilă de metabolism, energie, dispoziție și ciclul menstrual. Este important să ai o glandă tiroidiană care funcționează optim.
Când glanda tiroidă nu funcționează corect, poți experimenta simptome precum: creștere în greutate, depresie, piele uscată, intoleranță la frig, oboseală, căderea părului.
În timp ce pilula contraceptivă există de foarte mult timp și este utilizată de 80% dintre femei, aceasta nu vine fără posibile efecte secundare.
Este foarte important să iți cunoști istoricul medical și să analizezi reacțiile adverse.
Unele femei nu ar trebui să folosească anticonceptionalele, efectele secundare pot fi prea periculoase și riscante. Ca în orice, este important să îți faci cercetarea, să pui întrebări și să cântărești pro și contra atunci când iei o decizie pe baza situației personale.
Recomandarea mea este ca atunci când te decizi să apelezi la contraceptive să îți faci întâi de toate câteva analize amănunțite pe partea hormonală pentru a nu deregla și mai tare sistemul hormonal.
Articol scris de Teodora Necula - Comunitatea VVV
Tehnician nutritionist, specialist în terapie naturistă, consilier echilibru hormonal