Ai avut un parinte dominant - sau poate chiar ambii? Sau pe vreunul dintre frati sau surori, bunici sau dadace? Trebuia sa asculti pentru a te simti in siguranta? Si daca da, ai simtit ca o parte din tine opune rezistenta? Ai gasit o cale prin care puteai controla ceva ce nu puteai schimba? Poate ca ai adoptat anumite tipare de comportament cum ar fi refuzul de a manca, de a dormi, de a invata bine sau obisnuinta de a intarzia.
Obligatia de a face ceva este un sentiment programat in mintea ta. Dorinta de a face, pe de alta parte, este ceva ce vine din propria ta esenta.
Daca ai tendinta de a face lucrurile in ultimul moment, motivatia ar putea fi una similara. Daca simti ca te porti rigid si dominant in anumite aspecte ale vietii, te vei razvrati in altele. Acest conflict interior poate duce la un blocaj.
Daca asculti atent vocea din interior care te indeamna sa fii dominant, vei descoperi ca seamana foarte bine cu cea a mamei, a tatalui, a surorii sau fratelui tau sau cu vocea oricarei alte persoane din viata ta care obisnuia sa te judece. Iar daca asculti atent partea din tine care se razvrateste, vei auzi un copil care spune: "Nu! Nu trebuie sa fac ce spui tu! Nu tu esti stapanul meu!"
Citeste si articolul: 13 semne ale unui părinte toxic, pe care mulţi oameni nu le cunosc
Incearca sa descoperi a cui este vocea care te judeca si te controleaza.
Acest conflict interior are loc in acea parte din sine care a fost ranita - o parte a mintii care este programata sa aplice niste convingeri false mostenite. Una dintre aceste convingeri false poate fi ca daca lasi pe cineva sa te controleze - chiar daca este vorba de tine insuti - iti vei pierde personalitatea si integritatea. Acea parte a sinelui care a fost ranita a invatat sa creada, in mod eronat, ca singura cale prin care isi poate pastra integritatea este sa opuna rezistenta. Aceasta lupta inainte-inapoi din interior este cea care duce la amanarea lucrurilor.
Atunci, cum scapam de aceasta tendinta de a opune rezistenta?
Secretul este sa depasesti sentimentul ca "trebuie" si sa fii deschis catre cel de "vreau".
Obligatia de a face ceva vine dintr-o minte programata. Dorinta de a face, pe de alta, parte, vine din adevarata esenta a fiintei tale - din sufletul tau. Vei face mult mai multe lucruri care te fac fericit cand actiunea este ceva ce doresti sa faci si nu ceva ce trebuie sa faci. Daca ai tendinta de a opune rezistenta si de a amana, inseamna ca este declansata de sentimentul de "trebuie".
Poate ca iti spui "Dar eu aman pana si lucrurile pe care vreau sa le fac!" In acest caz, trebuie sa sapi mai adanc in interiorul tau pentru a descoperi cauza acestei rezistente.
De exemplu, poate ca iti spui "Vreau sa ma trezesc in fiecare dimineata si sa fac sport inainte de a merge la munca". Faci acest lucru timp de o zi sau doua, dar in cele din urma renunti. Acest lucru se poate intampla pentru ca exista o dorinta ascunsa, subconstienta, care contrazice dorinta constienta.
Poate fi ... "Vreau sa dorm mai mult" sau "Vreau sa rezolv ce am pe lista cu lucruri de facut inainte de a merge la munca." Pot fi multe alte dorinte subconstiente care se pot opune intentiei tale constiente. De cele mai multe ori, dorintele inconstiente sunt eforturi de a evita ceva dureros. Poti incepe sa reprogramezi aceste impulsuri puternice incercand sa intelegi ce incerci sa eviti prin amanarea lucrurilor.
Dorintele agreate de tine vin din inima si din suflet. Rana din interior poate continua sa scoata la iveala diverse motive pentru a incerca sa te convinga sa renunti la acele actiuni care ti-ar aduce bucurie. Daca ii permiti acestei parti din tine sa preia controlul, este posibil sa ramai blocat in diverse aspecte ale vietii tale.
Cand iti descoperi dorintele care vin din suflet si din inima si cand te iubesti suficient de mult, poti depasi acea lupta interioara si poti dobandi libertatea de a actiona asa cum iti doresti. Si acest lucru va schimba totul.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-28518/the-psychological-reason-you-procrastinate-how-to-stop-getting-in-your-own-way.html