Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 13 semne ale unui părinte toxic, pe care mulţi oameni nu le cunosc

13 semne ale unui părinte toxic, pe care mulţi oameni nu le cunosc

Cei mai multi parinti depun eforturi sincere pentru a asigura copiilor lor o viata sanatoasa si fericita, insa chiar si ei mai pot gresi, fara sa-si dea seama, lasand asupra copiilor o amprenta care poate dura intreaga viata. Din pacate, insa, unii p

Cei mai multi parinti depun eforturi sincere pentru a-si creste copiii cat mai bine si mai fericiti, insa chiar si cei mai bine intentionati pot gresi fara sa stie, afectandu-i pe copii pentru tot restul vietii.

Din pacate, insa, sunt si parinti care fac mai mult decat simple greseli ocazionale, intrand in categoria asa-numitilor parinti toxici. Indiferent ca o fac sau nu in mod intentionat, exista anumite tipare de comportament care ii pot afecta emotional si mental pe copii atat de profund, incat sa resimta efectele negative chiar si dupa ce devin adulti.

Daca te regasesti in oricare dintre situatiile de mai jos, inseamna ca unul dintre parinti, sau poate chiar amandoi, au fost, intr-o masura mai mica sau mai mare, parinti toxici.

1. Nu ofera copiilor siguranta si sustinere

Sunt parinti care cred ca printr-o educatie severa, copiii vor fi mai bine pregatiti pentru viitor. Daca ai avut parte de aceasta educatie, este posibil sa fi ramas cu impresia ca a avut un impact pozitiv asupra propriei tale vieti.

Daca, insa, te simti distrus ori de cate ori te confrunti cu un esec sau un refuz, acest lucru vine din lipsa de siguranta si de sustinere pe care parintelei toxic nu ti le-a oferit cand erai mic. Severitatea poate ajuta uneori, insa nu poate fi singura metoda de educatie a unui parinte, daca isi doreste ca fiul sau fiica sa sa devina un adult implinit.semne parinti toxici

2. Sunt excesiv de critici

Toti parintii isi critica copiii din cand in cand. Si uneori critica este necesara, altfel nu ne-am insusi anumite deprinderi in viata de zi cu zi, cum ar fi spalatul rufeleor. Un parinte toxic insa duce acest aspect la extrem si critica absolut tot ce face copilul sau. Parintii pot considera ca fac acest lucru spre binele copilului, pentru a-l impiedica sa faca greseli. Din pacate, insa, acest tip de comportament nu face decat sa-l transforme pe copil intr-o persoana extrem de critica cu sine, ceea ce ii va afecta negativ intreaga viata de adult.

3. Au nevoie de atentia copiilor

Parintii toxici deseori fac schimb de roluri cu copiii lor solicitandu-le acestora toata atentia. Desi poate fi vazuta ca o apropiere intre parinti si copii, este, de fapt, o relatie parazitica care il epuizeaza pe copil de energia pe care ar trebui sa o foloseasca pentru a-si dezvolta alte abilitati. Desi poate fi dificil uneori, un parinte matur ar trebui sa creeze copilului un mediu in care acesta sa-si traiasca copilaria, nu sa-i solicite constant atentia, doar pentru a-si implini propriile nevoi.

3. Fac glume “toxice” despre copiii lor

Toti parintii mai fac glume cu copiii, insa cand acestea devin o regula, poate deveni o problema. Nu trebuie sa accepti acest comportament doar pentru ca parintele tau a glumit tot timpul pe seama greutatii sau a inaltimii tale. Pana la urma, nu este decat o tactica prin care iti distruge stima de sine.

Daca un parinte are, intr-adevar, un motiv de ingrijorare cu privire la copilul sau, trebuie sa se adreseze problemei in mod sincer si deschis, nu sa faca glume rautacioase.

5. Isi fac copiii sa creada ca merita modul in care sunt tratati

Ai avut tot timpul impresia ca parintele care te-a abuzat fizic sau emotional a facut-o pentru ca o meritai? Daca gandesti asa, inseamna ca inca te simti responsabil pentru comportamentele negative ale celor din jur si consideri ca le meriti. Parintii toxici pot adapta orice situatie la propriile lor nevoi si ii obliga pe copii sa se confrunte cu doua situatii: fie accepta ca parintii lor gresesc, fie isi asuma vina pentru comportamentul lor. In cele mai multe dintre situatii, copiii, chiar si cand devin adulti, aleg a doua varianta.

6. Nu le permit copiilor sa-si exprime emotiile negative

Parintii care refuza sa raspunda nevoilor emotionale ale copiilor si neglijeaza emotiile negative ale acestora ii impiedica pe copii sa-si dezvolte capacitatea de a-si exprima propriile nevoi. Nu este nicio problema sa incurajezi copiii sa vada partea buna a oricarei situatii. Insa negarea completa a sentimentelor negative ale copilului si a nevoilor emotionale ale acestuia va duce la depresie si va fi mult mai dificil pentru ei sa se confrunte cu negativismul ca adulti.

7. Isi intimideaza copiii chiar si ca adulti

Respectul si teama nu trebuie sa mearga impreuna. De fapt, copiii care se simt iubiti, sustinuti si apropiati de parinti sunt mult mai fericiti ca adulti. Desi disciplina este necesara, parintii netoxici nu folosesc cuvinte si actiuni care sa inspire teama si care pot afecta permanent psihicul uman. Copiii nu trebuie sa simta teama pentru a arata respect si adultii nu ar trebui sa incremeneasca de frica ori de cate ori primesc un telefon sau un email de la parinti.

8. Pun intotdeauna propriile sentimente pe primul plan

Parintii pot trai cu impresia ca sentimentele lor ar trebui sa fie pe primul plan, dar aceasta este o mentalitate invechita si nu ajuta la crearea unor relatii pozitive. Desi parintii sunt cei care iau deciziile finale in toate privintele, de la cina pana la planurile de vacante, trebuie sa ia in considerare sentimentele tuturor membrilor familiei – inclusiv ale copiilor. Parintii toxici isi obliga copiii sa-si reprime propriile sentimente doar pentru a le face pe plac parintilor.

9. Isi insusesc scopul copiilor ca si cum ar fi al lor

Ai avut un parinte care sa se preocupe atat de mult de ceea ce faci incat sa ajunga sa-ti preia sarcina sau chiar sa isi asume una exact la fel? Poate parea o dovada de interes profund in viata copilului, insa deseori aceasta atitudine il impiedica pe copil sa-si atinga propriile scopuri. De exemplu, daca ai de pregatit prajituri pentru o strangere de fonduri si in acelasi timp, mama ta decide sa aduca si ea biscuiti, pe care ii ofera gratuit la acelasi eveniment, va fi destul de greu sa iti atingi propriul scop. Acest tip de comportament poate tulbura intreaga viata a copilului daca nu se iau masuri.

10. Isi controleaza copiii cu bani si folosindu-se de sentimentul de vinovatie

Fiecare dintre noi este posibil sa fi fost manipulat la un moment dat de parinti cu ajutorul sentimentului de vinovatie, insa parintii toxici folosesc aceasta tactica in mod regulat. Chiar si ca adult, parintii pot incerca sa te controleze in continuare oferindu-ti cadouri scumpe si asteptand ceva in schimbul lor. Daca nu le dai ceea ce isi doresc, te pot face sa te simti vinovat pentru “tot ceea ce au facut pentru tine”. Parintii maturi si echilibrati nu au asteptari in schimbul cadourilor sau al banilor, mai ales daca acestea nici nu au fost cerute.

11. Aplica tratamentul tacerii

Poate fi greu de vorbit cu cineva cand esti suparat, insa pedepsirea unui copil aplicandu-i tratamentul tacerii este o dovada de imaturitate si poate fi chiar un comportament daunator. Acest tratament pasiv-agresiv afecteaza orice tip de relatie, chiar si atunci cand o persoana nu a facut nimic gresit. Daca parintele este prea furios pentru a purta o conversatie rationala, ar trebui sa se scuze si sa amane discutia pentru cateva minute si nu sa-si ignore in mod vizibil copilul.

12. Nu respecta limite sanatoase

Parintii pot justifica nevoia de a fi cu ochii pe copii si, in anumite situatii, chiar trebuie sa faca si pe spionii, pentru a se asigura ca totul este in regula cu copiii lor. Insa toata lumea trebuie sa invete sa impuna niste limite. Mai ales adolescentii. Parintii toxici depasesc flagrant aceste limite, ceea ce poate genera o serie intreaga de probleme. De exemplu, un parinte toxic va deschide usa camerei copilului fara sa bata. Acest comportament ii va ingreuna copilului capacitatea de a stabili si respecta limitele in viata lui de adult.

13. Isi fac copiii sa se simta responsabili de propria lor fericire

Daca vreunul dintre parintii tai obisnuia sa-ti spuna in mod repetat cate sacrificii a facut pentru tine, asociind acest lucru cu propria lor nefericire, inseamna ca si-a creat asteptari nerealiste cu privire la rolul tau in viata lor. Niciun copil nu ar trebui sa se simta responsabil pentru fericirea parintilor lui. Iar parintii, la randul lor, nu ar trebui niciodata sa aiba pretentia de la copii ca acestia sa renunte la lucrurile pe care le iubesc doar pentru a compensa pentru sacrificiile lor. O astfel de povara aruncata asupra copilului il va impiedica pe acesta, adult fiind, sa inteleaga ca fiecare om este responsabil de propria lui fericire.

Inlaturarea oamenilor toxici din viata noastra poate parea o misiune imposibila, mai ales daca printre acestia se numara si parintii. Insa, daca nu se iau masuri, problemele emotionale si psihologice produse in copilarie nu pot fi corectate. Pe de alta parte, orice parinte care se regaseste in oricare dintre aceste 13 situatii decrise mai sus poate cere ajutorul unui terapeut pentru a invata cum sa renunte la aceste tipare de comportament negativ.

Sursa utilizata: http://www.lifehack.org/350678/13-signs-toxic-parent-that-many-people-dont-realize

#copii #educatie #parinti toxici

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum să ne creștem copiii, fără țipete și fără pedepse
Vreti sa aveti copii mai sanatosi si responsabili? Invatati-i sa gateasca impreuna cu voi!
8 moduri in care poti creste copii calmi, fericiti si sociabili

Ce spun cititorii despre "13 semne ale unui părinte toxic, pe care mulţi oameni nu le cunosc"

Maria23 April 2018 15:25Raspunde

E o incantare publicarea recenta in limba romana a volumului „Parintii toxici”, semnat de Susan Forward. Volumul este un ghid util pentru recuperarea tuturor persoanelor care au suferit experiente toxice in interactiunea cu proprii parinti. O scurta prezentare a acestui volum, pentru cei interesati de el: http://www.psihoterapeut-bacau.ro/parinti-toxici-carte/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101