Toti cei care au facut drumetii pe munte stiu ca, pe masura ce urci la altitudini tot mai mari, respiratia devine tot mai anevoioasa. Si nu doar pentru ca obosesti, ci, mai ales, din cauza faptului ca aerul este mai rarefiat si contine mai putin oxigen.
De exemplu, la o altitudine de 5 260 de metri, cam la acelasi nivel la care se afla Muntele Everest din Nepal, atmosfera are doar 53% din concentratia de oxigen care exista la nivelul marii, ingreunand respiratia si efortul fizic. Ani de zile oamenii de stiinta au presupus ca oamenii care traiesc la inalta altitudine produc treptat celule rosii noi si imbunatatite, care au o abilitate mai mare de a furniza oxigen muschilor si organelor si care, in cele din urma, inlocuiesc toate celulele vechi din sange.
Aceasta a fost explicatia pentru modul in care populatiile supravietuiesc la altitudini inalte; dar teoria nu a justificat in niciun fel modul in care se adapteaza alpinistii si amatorii de drumetii.
Corpul uman produce 2 milioane de celule rosii pe secunda si dureaza mai multe saptamani pana cand toate celulele rosii sunt inlocuite cu cele noi, ceea ce ridica intrebarea: Cum reusesc sa supravietuiasca alpinistii la altitudini mari daca au nevoie de cateva saptamani pentru a se adapta la mediu? Proiectul AltitudeOmics a incercat sa raspunda la aceasta intrebare si a descoperit cateva lucruri care arata ca teoria originala a fost gresita. Nu numai ca ne adaptam la altitudini mari peste noapte, insa aceste modificari biologice par sa dureze timp de cateva luni.
Cum ne adaptam la altitudini mari
Un studiu nou publicat in revista Proteom dovedeste modul in care corpul uman se poate adapta la altitudini mari. Robert Roach, conducatorul studiului si directorul Centrului Universitar de Cercetari la Altitudine din Campusul medical Anschutz, in Aurora, impreuna cu echipa sa, au strans un grup de 21 de voluntari pentru a participa la acest proiect. Voluntarii erau 12 barbati si 9 femei cu varste intre 19 si 23 de ani. Sarcina lor era sa urce pe varful Muntelui Chacaltaya din Bolivia, cu o altitudine de 5 260 metri, nu o data, ci de doua ori. Participantii au avut la dispozitie o singura saptamana sa se odihneasca intre ascensiuni. Li s-au facut analize de sange inainte de ascensiuni, de mai multe ori pe parcursul acestora si la sapte zile dupa acestea.
Analizele de sange au aratat ca celulele din sange nu erau, de fapt, inlocuite de "celule superioare", ci se modificau fizic in decurs de cateva ore de la expunerea la altitudine inalta in ziua 1. Echipa si-a prezentat cu mare entuziasm rezultatele, mai ales ca modificarile suferite de celulele din sange erau mult mai sofisticate decat s-a anticipat.
Voluntarii au declarat chiar ca s-au simtit mult mai bine a doua oara cand au urcat pe munte si acest lucru i-a facut sa se bucure mai mult de experienta. Modificarile de la nivel celular nu sunt pe termen scurt; celulele rosii din sange traiesc aproximativ 120 de zile, iar aceste modificari dureaza atat timp cat traiesc si ele.
Dupa cum mentioneaza studiul, “Aducem pentru prima oara dovezi in sprijinul adaptarilor metabolice ale celulelor rosii de sange care apar in cateva ore de la expunerea la hipoxia de inalta altitudine.”
Ce ne invata aceste rezultate
Tibetanii traiesc de mii de ani in Himalaia si sunt sanatosi, in ciuda concentratiei scazute de oxigen si a presupusului rau de inaltime. Cu cativa ani in urma, cercetatorii au descoperit ca doua variatii ale unor gene ii ajuta pe tibetani sa foloseasca oxigenul mai eficient decat cei care locuiesc la altitudini mai mici. Se crede ca selectia naturala i-a ajutat pe tibetani in acest mod, permitandu-le sa traiasca in conditii normale la altitudini mari, lucru invidiat de multi alpinisti.
Acum se poate confirma faptul ca si in conditiile in care nu te nasti cu aceste variatii genetice, corpul se poate adapta si poate functiona in conditii de concentratii reduse de oxigen. Desi sunt descoperiri recente, alpinistii au sustinut intotdeauna ca simt cum se adapteaza la altitudine dupa doar cateva zile.
Studiul a trezit interesul oamenilor de stiinta, mai ales al celor din industria medicala. Pierderea de sange si un nivel redus de oxigen sunt probleme grave in cazurile ce implica traume, de aceea informatia poate ajuta la dezvoltarea unor practici medicale mai bune.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/10/25/doctors-explain-how-2-weeks-in-the-mountains-can-change-your-blood-for-months/