Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Emotiile si efectul lor asupra sanatatii

Emotiile si efectul lor asupra sanatatii

Existenta unei relatii intre minte si corp era, cu putin in urma, o idee inacceptabila pentru stiinta, considerata o pseudostiinta. Din fericire, acest lucru s-a modificat in ultimii ani, mai ales in urma publicarii unor lucrari stiintifice care au d

Existenta unei relatii intre minte si corp era, nu demult, o idee inacceptabila pentru stiinta, care considera aceasta teorie o pseudostiinta. Din fericire, acest lucru s-a modificat in ultimii ani, mai ales in lumina unor dovezi stiintifice care au demonstrat in mod clar ca gandurile, sentimentele si emotiile noastre joaca un rol esential pentru starea generala de sanatate si pentru corp.

Avem, in acest sens, cateva exemple din variate domenii ale stiintei. Trecerea lor in revista ar fi o provocare mult prea mare, de aceea acestea sunt doar cateva exemple, ce pot servi ca o introducere intr-o realitate care, din pacate, este deseori ignorata cand vine vorba de vindecare si medicina.

Institutul HeartMath

Printre cele mai interesante studii vin de la Institutul HearthMath. Cercetarile lor demonstreaza in cateva moduri de-a dreptul fascinante felul in care emotiile ne pot influenta sanatatea. Prin munca lor de cercetare (si a altora), aflam ca emotiile pozitive creaza beneficii fiziologice in corp, iar emotiile negative au efectul opus. Ne putem stimula sistemul imunitar prin simpla invocare a emotiilor pozitive. Inima se pare ca are un sistem de neuroni cu memorie atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, care trimit semnale catre creier, afectand experientele emotionale.

Cercetarile efectuate au mai aratat si ca inima emite un camp electromagnetic masurabil chiar si la un metru de corp si ca, prin autoeducarea emotiilor, putem modifica informatia codificata din campurile magnetice emise de catre inima.

O mare parte din cercetarile efectuate de Institutul HeartMath sunt despre campurile magnetice si despre modul in care nu doar fiintele vii, dar si Pamantul este conectat prin acestea, atat cu noi cat si cu restul vietuitoarelor de pe planeta.

efectul emotiilor asupra sanatatii

Epigenetica

Stiinta a facut cateva descoperiri uluitoare legate de influenta mintii asupra corpului. Epigenetica (stiinta care se ocupa cu variatia trasaturilor fenotipice produsa in corp in urma modificarii expresiei genetice) a dovedit ca nu genele si ADN-ul ne controleaza anatomia, ci, dimpotriva, ADN-ul este controlat de semnalele trimise din afara celulei, inclusiv de mesajele transmise prin propriile noastre ganduri.

Efectul placebo

Puterea autosugestiei poate fi demonstrata in mai multe feluri. Neuro plasticitatea, sau abilitatea creierului de a-si schimba forma si modul de comunicare cu corpul in functie de gandurile unei persoane si perceptia acesteia asupra mediului, este un exemplu graitor in acest sens.

Bruce H. Lipton, medic si biolog de renume explica:

Efectul placebo ar trebui sa fie subiectul unor eforturi de cercetare importante, cu sustinere financiara. Daca cercetatorii din domeniul medical ar sti cum sa prezinte avantajele efectului placebo, acesta ar putea fi un instrument eficient, folosind ca sursa energia pozitiva, fara efecte secundare, pe care doctorii l-ar putea folosi in tratarea bolilor.

Vindecatorii care folosesc bioenergia sustin ca detin deja astfel de instrumente, insa in opinia mea de om de stiinta, cu cat vom sti mai multe despre stiinta placeboului, cu atat ne vom putea folosi de el mai bine si intr-un context medical. - Extract din cartea sa, "Biology of belief" (Biologia credintei)

Exista cateva lucrari fascinante despre efectul placebo, insa e nevoie cu disperare de mult mai multe cercetari in acest domeniu. Una dintre aceste lucrari este un studiu efectuat de Scoala de Medicina Baylor, publicat in 2002 in Revista de medicina din New England. Studiul a analizat efectul placebo in interventiile chirurgicale in cazuri de dureri debilitante de genunchi. Multi chirurgi stiu ca efectul placebo nu se poate aplica in domeniul lor, sau cel putin asa cred cei mai multi dintre ei.

In cadrul studiului, pacientii au fost impartiti in trei grupe. In cazul pacientilor din primul grup, medicii chirurgi au razuit cartilagiul deteriorat. In al doilea grup au curatat incheietura genunchiului, inlaturand toata materia inflamatorie. Ambele sunt proceduri standard pentru cazuri de artrita severa la genunchi. Al treilea grup a beneficiat de o operatie "falsa"; pacientii au fost anesteziati si facuti sa creada ca au suferit interventia chirurgicala. Medicii le-au facut incizii si au spalat genunchiul cu apa sarata, cum ar face in mod normal dupa o interventie obisnuita. Apoi au cusut inciziile ca intr-o operatie reala.

Toate grupurile au trecut prin acelasi proces de recuperare, iar rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Grupul cu placebo a avut rezultate la fel de bune ca si celelalte doua grupuri care au suferit interventia reala. Medicul chirurg implicat in studiu a declarat ca “abilitatile sale ca medic nu au fost de niciun folos acestor pacienti” si ca “intregul merit al succesului operatiei de osteoartrita la genunchi ii apartine efectului placebo.”

Fizica cuantica

La inceputul secolului 19, fizicienii au inceput sa exploreze relatia dintre energie si structura materiei. Astfel, convingerea intr-un univers newtonian fizic si material, aflata in centrul intregii cunoasteri stiintifice, a fost inlocuita cu ideea ca materia nu este altceva decat o iluzie.

Universul nostru nu este doar un univers fizic si mecanic, iar natura noastra biologica este mai mult decat un simplu "lucru" fizic. Odata cu aparitia fizicii cuantice, cercetatorii au inteles lipsurile fizicii newtoniene, aratand ca lumea invizibila si imateriala este mult mai importanta decat cea materiala.

“Constiinta mi se pare fundamentala. Materia deriva din constiinta. Nu putem patrunde mai departe de constiinta. Tot ce vorbim, tot ce consideram ca exista, sunt lucruri ce confirma existenta constiintei.”  

–  Max Planck, fizician teoretician, care a inventat teoria cuantica, pentru care a primit Premiul Nobel in Fizica in 1918

Acest lucru este valabil si pentru structura biologica a corpurilor umane. Acestea nu sunt doar entitati fizice, mecanice. Nu putem analiza pe deplin si in mod real anatomia umana, fara a lua in considerare factorii ce nu tin de lumea fizica si care au o mare influenta asupra acesteia, asa cum sunt gandurile si emotiile.

Experimentul cu doua fante cuantice este un experiment popular, folosit pentru a examina modul in care se intrepatrund lumea materiala, fizica si cea a constiintei. Acesta reuseste sa arate ca factorii asociati cu constiinta si cu lumea noastra fizica sunt conectati, intr-un fel sau altul. O revelatie a acestui experiment este ca “observatorul creaza realitatea.” 

“In ziua in care stiinta va incepe sa studieze fenomenele ce nu tin de domeniul fizic, va face, intr-un deceniu, progrese mai mari decat in toate secolele anterioare de existenta.” Nikola Tesla

Exista nenumarate carti si lucrari care au fost publicate in legatura cu relatia dintre minte si corp, iar exemplele de mai sus sunt doar cateva dintre informatiile existente, o privire de ansamblu. In ceea ce priveste mecanismele care explica relatia dintre emotii si modul in care acestea au un anumit efect in corp, acestea raman inca sa fie descoperite.

Aceasta stiinta este una straveche, iar astfel de concepte necesita timp pentru a le cunoaste mai bine, multa munca de cercetare, precum si fonduri care sa o sustina. Stiinta a dovedit intotdeauna ca are nevoie de mult timp pentru a umple golurile lasate de cunostintele pierdute in trecut, insa face eforturi in acest sens. Fizica cuantica si filozofia veche orientala sunt un exemplu perfect in acest sens.

Puteti vedea aici Harta Emotionala a Durerii

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/08/29/the-effects-of-negative-positive-positive-emotions-on-our-health/

#conexiune #corp #emotii #emotii negative #emotii pozitive #gene #neuroni #epigenetica

Ce au mai parcurs alti cititori...

Semnificatia metafizica a durerilor fizice
 Decoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vietii noastre
De ce gandirea pozitiva nu este indeajuns si ce trebuie sa mai faci in plus...
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101