Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Alimentele functionale

Alimentele functionale

Alimentele functionale au aparut ca si concept in anii 1980 in Japonia, unde au fost oficial definite ca "alimente utilizare specific pentru sanatate." De atunci, alimentele functionale au devenit o tendinta de dieta si nutritie. Alimentele function

Alimentele functionale au aparut ca si concept in anii 1980 in Japonia, unde au fost oficial definite ca "alimente utilizare specific pentru sanatate." De atunci, alimentele functionale au devenit o tendinta de dieta si nutritie.

Alimentele functionale pot face mai mult decat pur si simplu sa aprovizioneze cu macronutrienti si micronutrienti corpul tau care are nevoie de reactii biochimice normale. Ele contin compusi sau ingrediente care pot ajuta la reducerea riscului pentru anumite conditii de sanatate sau de a promova o sanatate mai buna.

Acesti compusi se gasesc in alimente in mod natural sau sunt adaugati in mod artificial prin fortificare sau imbogatire.

Termenul de "alimente functionale" nu are nici o semnificatie juridica, dar este definit de catre Institutul de Tehnologii Alimentare ca "produse alimentare sau componentele lor alimentare care ofera un beneficiu de sanatate mai mare decat doar nutritia de baza."

Comisia Europeana de actiune concertata privind stiinta alimentelor functionale in Europa considera ca produsele alimentare sunt functionale in cazul in care acestea au un efect benefic asupra uneia sau mai multor functii ale organismului si sunt inca in forma de hrana, nu, un supliment alimentar.

Alimentele conventionale

Alimentele conventionale sunt cele mai de baza alimente functionale, deoarece acestea nu au fost modificate, imbogatite sau de fortificate si sunt inca in starea lor naturala. Cele mai multe fructe si legumele intregi se incadreaza in aceasta categorie, deoarece acestea sunt bogate in fitochimicale, cum ar fi licopen si luteina, precum si in alti compusi benefici.

Alimente modificate

Alimentele modificate sunt alimentele imbogatite, alcoolizate sau consolidate cu nutrienti sau alte ingrediente benefice. Suc de portocale fortificat cu calciu, paine imbogatita cu acid folic si margarina imbunatatita cu steroli vegetali sunt alimente functionale care au fost modificate. Bauturi energizante, care au fost imbunatatite cu plante, cum ar fi ginseng si guarana, precum si alte produse alimentare potential controversate, de asemenea, intra in aceasta categorie.

Alimente medicale

Alimentele medicale sunt definite  ca "alimentele, care sunt formulate pentru a fi consumate  sub supravegherea unui medic si care sunt destinate pentru gestionari dietetice specifice pentru o boala sau conditie care are cerinte de caracter distinctiv nutritionale, bazate pe principii stiintifice recunoscute, si care sunt stabilite prin evaluare medicala. " Alimentele medicale de sanatate includ formule de specialitate concepute pentru persoanele care au probleme specifice de sanatate.

Alimente pentru utilizari in situatii dietetice speciale

Aceste alimente sunt similare cu produsele alimentare medicale, dar sunt disponibile in comert si nu au nevoie de supravegherea unui furnizor de servicii medicale. Aceste alimente acopera nevoi nutritionale speciale care sunt datorate conditiilor specifice de sanatate, cum ar fi boala celiaca, intoleranta la lactoza, sau obezitatea. Alimentele fara gluten, fara lactoza, produse lactate si alimentele destinate pierderii in greutate sunt considerate alimente dietetice speciale pentru utilizare daca aveti astfel de probleme. Alimentele pentru sugari intra de asemenea, in aceasta categorie.

Surse :

http://nutrition.about.com/od/nutrition101/a/functionalfoods.htm?nl=1

Comentarii personale:

Unul dintre cele mai grave lucruri mi se pare dorinta omului de a reinventa ceea ce nu a fost creat de el. Trebuie sa intelegem odata ca alimentele, ca si tot ce exista in natura si care au fost aici cu mult inaintea noastra functioneaza intr-un fel pe care nu suntem inca capabili sa il intelegem. Daca scoatem anumiti nutrienti dintr-o parte si ii punem in alta parte nu este acelasi lucru, nu va da nici pe departe aceleasi rezultate . Sa nu mai zic ca incercam sa inventam noi plante sau noi animale, sa clonam si sa reinventam viata.

Dupa parerea mea alimentele sunt de un singur fel si ele te si vindeca si te si hranesc , exact cum sustinea Hipocrate cu ceva ani inainte de Isus : „Lasa mancarea sa-ti fie medicamentul si medicamentul mancarea”

#alimente #alimente conventionale #alimente functionale #alimente modificate

Ce au mai parcurs alti cititori...

In ce alimente se gasesc cele mai periculoase E-uri?
6 alimente care albesc dintii in mod natural
3 pasi simpli pentru alegeri alimentare mai sanatoase
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101