Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. 7 motive ascunse pentru care esti balonat

7 motive ascunse pentru care esti balonat

Inconfortabila, deseori respingatoare si intotdeauna deranjanta, balonarea este ceva cu care toti ne confruntam la un moment dat. Gazele intestinale nu provin numai de la mancatul excesiv la ultima masa. Astfel balonarea poate aparea deoarece corpul

Inconfortabila, deseori respingatoare si intotdeauna deranjanta, balonarea este ceva cu care toti ne confruntam la un moment dat. Gazele intestinale nu provin numai de la mancatul excesiv la ultima masa. Astfel balonarea poate aparea deoarece corpul tau nu poate descompune eficient mâncarea pe care o consumi. Uneori chiar procesul digestiv creeaza gaz in abdomenul tau. Daca nu este eliberat, acesta incepe sa se acumuleze in stomac si intestine, ceea ce poate face ca burta ta sa se simta, la propriu, ca un balon.

Acest tip de disconfort abdominal poate apare oricand, poate dura pentru ore intregi si de multe ori antiacidele si eructatia (ragaitul) nu prea rezolva problema. Pentru ca pentru a rezolva efectiv problema trebuie sa cunoastem si sa inlaturam cauza.

Crezi ca nu poti sa scapi de balonare? Aici sunt sapte motive pentru care iti ghioraie gazele in intestine.

Esti stresat.
Cand stresul ne loveste dur, corpul reactioneaza uneori prin abaterea sângelui de la procesul digestiv obisnuit. Ca rezultat, poti sa te trezesti cu balonare, constipatie, diaree sau o simpla si veche durere de stomac.
Desi stresul insusi ar putea fi de condamnat pentru balonare, obiceiurile nervoase pe care multi dintre noi le capata când sunt nelinistiti ar putea si ele sa fie de vina. Mai exact: mestecam guma, dam pe gât bauturi carbogazoase sau chiar inghitim mult aer atunci când suntem nervosi sau ne simtim nelinistiti. Toate aceste obiceiuri imping gaz suplimentar in stomac, ceea ce corpul nu poate digera. Acest efect secundar abdominal este inca un motiv pentru a practica meditatia, a alerga sau a face orice este nevoie pentru a scapa de stres.

Medicamentatia ta produce balonarea.balonare
Medicamentele pot fi insotite de o lunga si uneori urâcioasa lista de posibile efecte secundare, inclusiv balonarea. In special medicamentele care contin lactuloza sau sorbitol sau medicamentul acarboza pentru diabet sunt principalii vinovati.

Manânci prea mult.
De la ultima masa copioasa ai mancat mai mult decât o portie pentru bebelusi? Mâncatul excesiv si compulsiv este una dintre cauzele comune ale balonarii. Cercetari publicate in Jurnalul International al Obezitatii au gasit ca daca mananci "ca spartul" ai mult mai multe sanse sa te "procopsesti" cu gaze la stomac.

Infuleci cu viteza excesiva.
Mâncatul "pe nerasuflate" sa bautul cu paiul pot avea ca rezultat inghitirea bulelor de aer impreuna cu mâncarea.
In plus, mestecatul insuficient poate reduce capacitatea corpului tau de a digera carbohidratii. Acest lucru poate crea gaze in intestine, ceea ce automat te  face sa te simti balonat. Chiar daca esti infometat dupa o lunga zi la birou, straduieste-te sa mesteci temeinic si sa iei sorbituri mici de lichid inainte de a inghiti mâncarea. Acest lucru va ajuta la eliminarea micilor pungi de aer care iti umflu intestinele.

Esti deshidratat.
Intocmai precum dietele drastice pot face corpul sa intre in modul de supravietuire si sa se agate de grasimi, corpul tau incepe sa retina fluidele când este deshidratat, spun specialistii. Daca simti ca retii fluide, probabil inseamna ca ar trebui sa bei mai multe. (Vorba aceea: "cui pe cui se scoate") Evita bauturile carbonatate, care  exacerbeaza problema balonarii. In loc de acestea, opteaza pentru ceaiuri de plante sau un pahar mare de apa baut cu inghituri mici.

Mananci alimente ce provoaca gaze la stomac.
Unele alimente sunt notorii pentru faptul ca provoaca gaze. Varza, broccoli, kale, merele si avocado, toate sunt binecunoscute pentru efectul pe care il au, mai ales daca nu sunt combinate corect sau daca sistemul tau digestiv este slabit.

Consumul de prea multa sare poate de asemenea sa provoace retentia apei, care te poate face sa te simti umflat. In plus, consumul a prea multe fibre – in special din suplimente – fara a bea destula apa, este o pista sigura spre intestine cu gaze si blocaj.

Alte alimente precum lactatele, in special pentru cei care au intoleranta la lactoza, de exemplu – ar trebui sa fie ocolite, daca incerci sa scapi de balonare. Un alt astfel de exemplu este grâul si restul de cereale ce contin gluten.

Ai o afectiune cronica.
Multe tulburari provoaca balonare, inclusiv boala celiaca, sindromului de dumping gastric (golire rapida a bolului gastric) si chiar cancerul ovarian. Sindromul colonului iritat este una dintre cele mai comune boli ce provoaca balonare. Sindromul colonului iritabil afecteaza intestinul gros si face ca mâncarea sa fie fortata prin intestine mai repede decât ar fi normal, acest lucru având adesea ca rezultat gaze si diaree. Daca nu poti reduce balonarea, fa-ti un control la medic. Ar putea fi ceva mai serios.

Surse utilizate:

http://www.huffingtonpost.com/2014/06/10/bloating_n_5439816.html - balonare

#aer #balonare #intestine

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce este foarte important sa respiram pe nas si nu pe gura!
Hranirea florei tale intestinale este extrem de importanta, din primii ani de viata si pana la batranete
7 trucuri pentru imbunatatirea memoriei

Ce spun cititorii despre "7 motive ascunse pentru care esti balonat"

Victor16 July 2014 22:06Raspunde

Balonarea apare in cele mai multe cazuri datorita combinarii necorespunzatoare a alimentelor si modul lor de preparare.Daca mananci la aceiasi masa ( un exemplu) carne, cartofi, paine, grasimi si dulciuri cat de putine sigur veti avea probleme.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101