Medicina naturala este un domeniu uimitor, plin de povestiri care te inspira si lucrari de cercetare tot mai numeroase in sprijinul perspectivei pe care o are asupra sanatatii, devenind astfel tot mai apreciata.
Echipa de la GreenMedInfo.com se specializeaza in plonjarea printre cele 23 de milioane de referinte ale Bibliotecii Nationale de Medicina SUA, o baza de date impresionanta, pentru a selecta comori clinice promitatoare care nu numai ca arata valoarea substantelor naturale in preventia bolilor, si uneori le demonstreaza superioritatea fata de medicamente. Cum sa nu-ti placa asa ceva?
Insa acest demers, si in general medicina naturala, nu este una lipsita de provocari, una dintre acestea fiind faptul ca este usor sa cazi in capcana modelului alopatic care trateaza simptomele de la suprafata, insa in mod natural. Aceasta "alopatie naturala", daca vrei, ii tenteaza pe oameni sa caute "scurtaturi" pentru remedii naturale si plasturi, in loc sa se ocupe de problemele din profunzime, evitand, limitand si incercand sa rezolve expunerile de mediu, reducand stresul, imbunatatindu-si dieta si facand mai multa miscare, de exemplu. Intr-o societate in care sute de milioane de medicamente si suplimente alimentare noi apar zilnic, este tot mai greu sa rezisti curentului psihologic de a lua ceva - fie ca este natural sau sintetic, fie ca are sau nu efecte reale - in loc sa rezolvi problema de baza.
De aceea parte din proiectul mentionat mai sus este identificarea unor studii de cercetare revizuite, publicate in revistele biomedicale care arata ca exista actiuni terapeutice, de la mersul pe jos si pana la yoga, modificari alimentare si sport, care sunt cel putin la fel de eficiente si deseori superioare tratamentelor conventionale pe baza de medicamente.

Sursa foto : http://goo.gl/Qqmxog
Asa ca iata o colectie de informatii care demonstreaza ca uneori nu trebuie "sa luam nimic" pentru a stimula abilitatile de auto-vindecare ale corpului, pentru ca terapiile non invazive – inclusiv metoda de a nu face nimic (adica asteptarea atenta) - pot da rezultate foarte bune:
- Lumina colorata versus Benzil peroxid pentru Acnee: O terapie de iradiere cu o combinatie de lumini albastre si rosii s-a dovedit a fi superioara fata de peroxidul de benzoil de 5% in tratarea acneei vulgaris, fara efecte secundare. Un alt studiu a descoperit ca iradierea doar cu lumina albastra este la fel de eficienta ca peroxidul de benzoil de 5% in tratarea acneei, dar cu mai putine efecte secundare.
- Modificari alimentare versus tratament cu medicamente pentru hipertensiune:O alimentatie bogata in fibre, redusa in sodiu si grasimi este mai eficienta decat medicamentul metoprolol pentru subiectii hipertensivi cu diabet de tip 2.
- Acupunctura si moxibustia versus tratamentului medicamentos pentru surzenie subita: Acupunctura si terapia cu moxibustie s-au dovedit superioare in tratarea surzeniei subite comparativ cu terapia medicamentoasa folosita in mod obisnuit.
- Acupunctura versus Tratamentul cu medicamente pentru Migrene:Tratamentul cu acupunctura a demonstrat o mai mare eficienta decat terapia cu flunarizin in primele luni de terapie pentru migrene si a prezentat o toleranta superioara.
- Modificari alimentare versus steroizi in cazul bolii lui Crohn: O alimentatie elementala este la fel de eficienta ca un tratament cu steroizi pentru imbunatatirea evolutiei bolii lui Crohn la copii, fiind superioara datorita efectelor sale benefice pentru cresterea copiilor.[vi]Alte doua studii au avut rezultate similare la adultii cu evolutii usoare pana la moderate ale bolii lui Crohn.
- Aromaterapie versus Tylenol pentru durerile menstruale: aromaterapia s-a dovedit superioara Tylenolului pentru ameliorarea durerilor menstruale la liceene.
- Hipnoza versus Valium pentru Anxietate: Hipnoza pe perioada transferului embrionar este la fel de eficienta ca diazepamul in ceea ce priveste sansele de sarcina si efectele anxiolitice, dar cu mai putine efecte secundare.
- Yoga versus antidepresive pentru depresie: Sudarshan Kriya Yoga (o tehnica de respiratie ritmica) s-a dovedit superioara imipraminei in tratarea depresiei.
- Metode de yoga versus tratament medicamentos pentru sindromul intestinului iritabil: Metode de yoga constand in pozitii si exercitii de respiratie s-au dovedit superioare tratamentului obisnuit pentru sindromul intestinului iritabil cu diaree persistenta.
- Reflexoterapia la talpi versus tratament medicamentos pentru insomnie: Reflexoterapia la talpi (tehnica acelor de lemn) s-a dovedit superioara Alprazolamului in tratarea insomniei.
- Asteptarea atenta versus tratamentul medicamentos la infectii la urechi la copii:Asteptarea atenta da rezultate mai bune decat administrarea imediata de antibiotice la unii copii cu otita media acuta forma usoara.
Voi ce alte astfel de tratamente naturiste ati observat ca sunt mai eficiente decat cele medicamentoase?
Sursa utilizata:
http://www.greenmedinfo.com/blog/7-natural-alternatives-better-drugs-health-and-healing - tratament fara medicamente
Multumesc,viata ar fi mult mai frumoasa fara atatea toxine, care ne sunt varate sub nas sub pretext de medicament