Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. 5 buruieni de mancat

5 buruieni de mancat

Este bine cunoscuta valoarea plantelor salbatice. Avand in vedere ca orice planta pe care o crestem in gradinile noastre a fost odata salbatica, putem fi siguri ca natura stie sa le creasca mai bine decat o facem noi, fiind mai bogate in nutrienti

Este bine cunoscuta valoarea plantelor salbatice. Avand in vedere ca orice planta pe care o crestem in gradinile noastre a fost odata salbatica, putem fi siguri ca natura stie sa le creasca mai bine decat o facem noi, fiind mai bogate in nutrienti.

Daca te gandesti ca in curtea ta tot ce nu este gazon este nefolositor, este posibil sa ratezi o masa gratuita. Multe din acele buruieni care va invadeaza gazonul sau gradina sunt de fapt alimente bogate in antioxidanti, vitamine si proteine, cateodata fiind chiar mai pline de nutrienti decat legumele pe care le cumparati din magazine.

Iata cateva dintre aceste buruieni care nu numai ca sunt bune de mancat dar sunt si foarte nutritive. Singurele atentionari sunt sa nu culegeti aceste plante de pe marginea drumului sau din alte zone poluate si sa le spalati bine inainte de a le consuma.

Papadia

Poate cea mai intalnita dintre buruini, papadia este probabil si buruiana despre care se stie cel mai bine ca este comestibila si ca are o valoare nutritiva deosebita. Se spune deburuieni papadia fapt ca europenii au introdus-o in Statele Unite ca si salata. Daca sunt culese mai mature, papadiile au un gust putin amar asa ca incercati sa le consumati cand sunt mai tinere. Toate partile plantei sunt comestibile, fiind o resursa deosebita de nutrienti. Papadia are mai mult beta-caroten decat morcovul si este bogata in calciu de unde si numele care in franceza (Dentdelion) inseamna dinte de leu. Este utilizata cu succes pentru afectiunile stomacului, ale pancreasului, , splinei si rinichilor.

Grasita

buruieni grasitaAceasta planta are frunze rotunde si suculente, o tulpina rosiatica si creste peste tot. Este foarte probabil sa gasiti o astfel de planta in zona in care locuiti. Desi faima i se trage mai mult din faptul ca este foarte greu de ucis, grasitei i-ar sta mult mai bine in farfuria ta. Pe langa faptul ca este incarcata cu vitamina C si vitamina A, grasita contine si cantitati importante de acizi grasi esentiali Omega 3. Fiind o planta care este ruda cu spanacul, gustul este asemanator si se poate folosi in retete similare.

Spanacul salbatic

buruieni spanac salbatic

Aceasta planta salbatica isi face aparitia de obicei la inceputul verii, chiar dupa ce  ultimele frunze de spanac de primavara incep sa dispara din piete. Este plina de calciu si proteine precum si de vitaminele A , C si K, in cantitati mai mari decat spanacul. Cea mai buna metoda de a le consuma pe acestea precum si pe restul plantelor prezentate in acest articol este intr-o salata impreuna cu ulei de masline, suc de lamaie si condimentele preferate.

Nasturelul

buruieni nasturel

Nasturelul este o fabrica de antioxidanti care creste deobicei de-a lungul raurilor, este bogat in minerale precum fier, magneziu, fosfor, iod(45 mg ), calciu (200 mg ), arsen, cupru, zinc, sulf, dar si vitamina C (140 mg ), vitamina E si vitaminele A,  B2 si B3.  Este des folosita pentru probleme de piele, caderea parului, gingivite si paradontoza.

Trifoiul rosu

Inca o buruiana des intalnita si care a fost folosita din trecut in tratarea cancerului, trifoiul rosu contine fitoestrogenul genistein, despre care s-a buruieni trifoi rosudescoperit ca ar avea un efect protector impotriva cancerului de prostata sau colon precum si cancerului de san.  Pe langa efectele terapeutice cunoscute impotriva cancerului, trifoiul rosu este si o sursa foarte buna de proteine si de vitaminele A, C si D, avand un efect antimucotic, antireumatic, antiinfectios, antiinflamator si detoxifiant. Trifoiul alb poate fi consumat de asemenea dar nu este la fel de nutritiv ca cel rosu.

Este parerea mea personala ca absolut orice creste pe pamant este un dar. Fiecare samanta are menirea ei, in acelasi fel cum fiecare om are drumul sau. Iar pe aceste buruieni le vad ca pe un exemplu foarte bun pentru oameni. Desi sunt hulite si catalogate ca „raul” dintr-o gradina, desi sunt mereu indepartate, smulse, otravite, ele continua si continua sa rasara si sa se inmulteasca. Iar daca le acordam atentie cuvenita si ne stergem prejudecatile pe care le avem fata de ele, vom observa de fapt cat de minunate si de ajutor ne sunt.

Dar poate cel mai bine a reusit sa descrie buruienile, cunoscutul poet, Ralph Waldo Emerson. Acesta spunea in felul urmator:

“Ce sunt aceste buruieni? Plante ale caror virtuti nu au fost inca descoperite”.

Surse:
organicgardening.com - despre buruieni

#buruieni #comestibile #grasita #nasturelul #nutrienti #papadie

Ce au mai parcurs alti cititori...

12 alimente si nutrienti care intaresc inima
7 nutrienti vitali din broccoli

Ce spun cititorii despre "5 buruieni de mancat"

antohispiru01 May 2012 19:03Raspunde

dintotdeauna a fost pe masa verdeturileimi plac nespus de mult

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101