meniu
Diete

3 motive pentru a consuma o mancare mai condimentata

Daca iti place mancarea condimentata, este un bun motiv sa iti satisfaci poftele, intrucat substanta condimentata din ardeii iuti – capsaicina – si alti compusi din mancarea condimentata pot sa iti imbunatateasca sanatatea. Ardeii iuti, una dintre s

Daca iti place mancarea condimentata, este un bun motiv sa iti satisfaci poftele, intrucat substanta condimentata din ardeii iuti – capsaicina – si alti compusi din mancarea condimentata pot sa iti imbunatateasca sanatatea.

Ardeii iuti, una dintre sursele principale de capsaicina, sunt priviti ca o hrana de baza in America Centrala, Asia si India. Chiar si in Statele Unite sunt multi adepti ai mancarurilor condimentate, a caror mantra este „cu cat mai iuti, cu atat mai bune”.

Interesant, fierbinteala si durerea pe care le experimentezi cand mananci seminte de ardei este proiectata sa te faca sa nu vrei sa le mananci (prin aceasta protejand capacitatea plantei de a-si raspandi semintele si de a supravietui).
Si se crede ca oamenii sunt, de fapt, unicele animale care aleg in mod intentionat sa le manance. Poate, la un oarecare nivel, corpurile noastre au invatat sa tolerezi si chiar sa pofteasca la iuteala ardeilor, datorita multiplelor si doveditelor beneficii pentru sanatatea noastra.

3 Beneficii de sanatate ale mancarurilor condimentate

Revista TIME a prezentat recent trei dintre multele motive pentru care ai vrea sa adaugi niste condimente dietei tale.2

1. Reduc riscul de tumori
Capsaicina activeaza receptorii celulari din mucoasa intestinala, creand o reactie care micsoreaza riscul de tumori. Soareci dispusi genetic sa dezvolte tumori si-au redus tumorile si si-au extins durata de viata atunci cand au fost hraniti cu capsaicina, iar cercetatorii cred ca acest compus ar putea stopa un receptor supra-activ care ar putea declansa cresterea tumorala.

Capsaicina are proprietati atat antioxidante, cat si anti-inflamatorii, si chiar a aratat promisiuni pentru tratament anticanceros. Cercetarile au aratat de exemplu, ca aceasta substanta, capsaicina, suprima cresterea celulelor canceroase in cazul cancerului la prostata, lasand in acelasi timp nevatamate celulele normale.3
Intr-un studiu, circa 80% din celulele cancerului la prostata la soareci au fost ucise de capsaicina, in timp ce tumorile tratate conventional s-au micsorat la circa o cincime din marimea tumorilor netratate.4
Capsaicina s-a mai aratat a fi eficienta impotriva celulelor canceroase ale cancerului mamar, pancreatic si la vezica urinara, desi s-ar putea sa trebuiasca sa mananci cantitati nerealist de mari de capsaicina pentru a obtine astfel de beneficii (cum ar fi opt ardei foarte iuti pe saptamana).5

2. Imbunatatesc viata sexuala
In acest caz nu de la condimentul din ardei, ci de la ginseng si sofran s-au aratat beneficiile. Intr-un studiu trecand in revista presupusele afrodisiace, atat ginsengul, cat si sofranul au fost aratat ca amplificatori ai performantelor sexuale.

3. Ajuta la pierderea greutatii
Mancarurile condimentate sporesc satietatea, ajutandu-te sa te simti plin, deci mananci mai putin, iar ardeii iuti ar putea chiar sa iti ajute corpul sa arda mai multe calorii. Capsaicina a fost de fapt utilizata pentru a amorti selectiv fibrele nervoase ce transmit informatii de la intestine la creier.
Aceasta procedura se spune ca are un „remarcabil” impact asupra greutatii, 7 dar distrugerea acestor fibre nervoase ar putea avea implicatii serioase pe termen lung asupra sanatatii tale. Din fericire, capsaicina ar putea fi eficienta pentru pierderea in greutate atunci cand este adaugata dietei tale, ca modalitate opusa operatiei chirurgicale.

Studiile au aratat ca substanta ar putea ajuta la lupta impotriva obezitatii prin micsorarea aportului caloric, micsorarea tesutului gras si micsorarea nivelului de grasimi din sange, ca si prin lupta impotriva acumulari de grasime prin declansarea schimbarilor proteice binefacatoare din corpul tau.8

Parte a beneficiului ar putea sa se datoreze potentialului de iutime (caldura) a capsaicinei, intrucat aceasta substanta termogena (generatoare de caldura) ar putea sa mareasca temporar termogeneza corpului tau, prin care corpul iti arde combustibili precum grasimea pentru a crea caldura, cu impacte binefacatoare asupra metabolismului si asupra potentialului de ardere a grasimilor.
Cercetarile sugereaza ca de fapt consumarea de ingrediente termogenice ar putea sa iti sporeasca metabolismul cu pana la 5%, si sa iti sporeasca arderile de grasime din corp cu procente de pana la 16%.9 Ar putea chiar si sa ajute la contracararea scaderii ratei metabolice care intervine adesea pe timpul scaderii in greutate.

Remarcabilul rol al capsaicinei in alinarea dureriiardei iute capsaicina

Desi consumul alimentelor condimentate ti-ar putea cauza niste dureri temporare, aplicarea locala a capsaicinei se stie ca le alina. Capsaicina ajuta la alinarea durerii, partial prin epuizarea rezervelor corporale de substanta P, un component al celulelor nervoase care transmite semnalele durerii catre creierul tau. Mai actioneaza si prin desensibilizarea receptorilor senzoriali din pielea ta.10

Acesta este motivul pentru care este utilizata in cremele si plasturii pentru aplicare locala in scopul alinarii durerilor (dintre care unele contin echivalentul a 10 milioane SHU, unitate de masura a iutimii). Este de fapt o foarte intensa senzatie de arsura care, ironic, alina in cele din urma durerea. Gizmodo a explicat:11

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#ardei iute #iute #mananci #condimentat

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cat de iute poate fi iute?

Cat de iute poate fi iute?

Iata ce se intampla in corp atunci când consumi ardei iute

Iata ce se intampla in corp atunci când consumi ardei iute
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.