La inceputul anului 2016, candidatul la presedintia SUA, Hillary Clinton, a marturisit intr-o declaratie facuta presei ca, pe tot parcursul campaniei, pentru a-si mentine imunitatea puternica, mananca in fiecare zi cate un ardei iute. Oare chiar functioneaza?
Sa vedem cat adevar ascunde aceasta afirmatie si sa analizam ce reactii au loc in corp dupa ce rontaim un ardei iute, de la momentul in care prima unda de iuteala atinge limba si buzele si pana la efectele pe termen lung ale consumului regulat de ardei iute.
Efecte imediate
In primele momente de cand musti dintr-un ardei iute, intri in contact cu primul component, capsaicina. Capsaicina te face sa-ti dea lacrimile si iti simti intreaga gura in flacari si, cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia. Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala); cea mai iute varietate de ardei cunoscuta in intreaga lume este Carolina Reaper si are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Putini oameni au curajul sa incerce aceste 'bombe" de iuteala, insa pot incerca variante mai moderate ca gust, cum sunt cele Jalapeno, cu 5.000 SHU pe scara Scoville.
Efecte intarziate
Chiar daca senzatia de arsura din gura este destul de neplacuta initial, contactul cu capsaicina va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Acest lucru va ameliora durerea in alte parti ale corpului, de aceea medicii naturopati prescriu uneori ardeii iuti pentru ameliorarea durerii de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis. Capsaicina este disponibila si sub forma de crema, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster. Crema provoaca o senzatie de arsura initial, urmata de o senzatie de confort.
Ardeii iuti pot cauza indigestie imediat dupa consum; capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, in acelasi fel in care o face si la nivelul gurii. Aceste efecte dispar de obicei in decurs de o ora.
Efecte pe termen lung
Dupa ce senzatia initiala de arsura dispare (si te bucuri de efectele endorfinelor eliberate la scurt timp dupa aceea), ardeii iuti continua sa exercite o influenta asupra corpului si in alte moduri, mult mai durabile.
Surse importante de vitamina C, beta caroten si flavonoizi, ardeii iuti intaresc sistemul imunitar (deci Hillary a avut dreptate!) si participa la eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.
Desi inca in faza preliminara, sunt studii care arata ca ardeii iuti pot induce "sinuciderea" celulelor cancerului la prostata si plamani. Un studiu masiv impresionant, publicat in revista Medicala Britanica, a descoperit ca un consum marit de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani.
Surse:
http://www.npr.org/sections/thesalt/2016/01/21/463858189/hillary-clintons-elixir-can-a-hot-pepper-a-day-boost-immunity
http://www.care2.com/greenliving/what-happens-to-your-body-when-you-eat-a-hot-pepper.html