Cand ai mancat ultima data un curry piperat sau o supa acra si condimentata? Un nou studiu publicat in Revista Medicala Britanica arata ca un aliment iute consumat cel putin o data pe saptamâna iti poate salva viata.
Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard, Scoala de Sanatatea Publica Harvard, Universitatea Oxford, Centrul de Sanatate a Universitatii din Peking si diverse departamente de sanatate publica din China au investigat relatia dintre consumul de alimente iuti si riscul de deces din motive specifice cum ar fi cancerul sau boala de inima.
Studiul a analizat atât femei cât si barbati cu vârste cuprinse intre 30 si 79 de ani din zece regiuni diferite de pe intreg cuprinsul Chinei pentru a descoperi eventuale asocieri. Persoanele care sufereau de cancer, boala cardiaca si accident vascular au fost exclusi din cadrul studiului.
Dupa ce au tinut sub observatie cele 3.500.004 de persoane pe o perioada cuprinsa intre anii 2004 si 2013, cercetatorii au concluzionat ca daca manânci cel putin o data pe saptamâna un aliment iute acest lucru reduce semnificativ riscul de deces.
Rezultatele au fost mai bune mai ales in cazul celor care nu consumau alcool deloc. Studiul a aratat si ca mâncarea condimentata a contribuit la reducerea riscului de deces din cauza unei boli de inima, cancer sau boala respiratorie.
Nu au fost sesizate diferente mari intre rezultatele la femei si barbati printre participantii la studiu.
Cercetatorii atribuie rezultatele pe seama capsaicinei, unul dintre ingredientii activi din ardeii iuti chili—ingredientul folosit in cadrul studiului dar si in majoritatea felurilor de mancare condimentate.
Capsaicina a fost asociata cu scaderea incidentei cancerului intr-un studiu anterior publicat in revista de Medicina si biologie experimentala. Cea mai evidenta asociere intre scaderea incidentei cancerului si alte cauze de deces este abilitatea capsaicinei de a reduce inflamatia. Inflamatia este asociata cu multe boli, printre care: cancer, boala cardiaca, artrita si obezitate.
Insa suprimarea inflamatiei nu este singurul mod in care condimentarea mâncarii contribuie la reducerea imbolnavirii si a decesului. Conform studiului din Medicina si biologie experimentala, condimentele precum ardeii iuti pot suprima supravietuirea celulelor de cancer, multiplicarea si invaziunea, precum si crearea de noi vase de sange care alimenteaza celulele tumorale (cunoscuta ca angiogeneza).
Conform studiului din Jurnalul Medical de Sanatate, ardeii iuti din mâncarea condimentata pot avea un impact si asupra microbilor din intestine. Capsaicina actioneaza omorând bacteriile nocive si permitând in acelasi timp bacteriilor benefice sa prospere. Mai multe studii trebuie facute in acest sens pentru a stabili efectele exacte pe care capsaicina si ardeii chili il au asupra intestinelor in afara de cele antiinflamatorii care sunt bine documentate.
Poti beneficia de pe urma studiului incluzand mai multi ardei iuti proaspeti sau uscati in supe, tocanite, sosuri de rosii sau salate. Foloseste manusi cand feliezi ardeii iuti proaspeti si spala bine mâinile dupa ce termini.
Atentie, daca suferi de ulcer sau oricare alta afectiune gastro-intestinala, cere sfatul medicului inainte de a consuma mâncare foarte condimentata.
Surse:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/b-rco073115.php - ardeii iuti
Va multumesc pentru astfel de materiale. Sunt mult mai utile decat bancuri, glume nesarate sau alte materiale de intoxicare politica.
Ori „Studiul a analizat 288.082 de femei si 199.293 de barbati”, ori „au tinut sub observatie cele 3.500.004 de persoane” ??? Asemenea bâlbe scad gradul de încredere... Si e p?cat, ca altminteri publicati lucruri interesante.