meniu
Diete

12 motive pentru a indragi hrisca

Considerata o cereala, hrisca, nu intra, de fapt, in aceasta categorie, acesta fiind o samanta a unei plante inrudite cu rubarba. si precum in cazul majoritatii semintelor, valoarea nutritiva a boabelor de hrisca o depaseste pe cea a cerealelor

Considerata o cereala, hrisca, nu intra, de fapt, in aceasta categorie, fiind de fapt o samanta a unei plante inrudite cu rubarba.

Si precum in cazul majoritatii semintelor, valoarea nutritiva a boabelor de hrisca o depaseste pe cea a cerealelor. 

Iata 10 motive pentru care e bine sa folosesti si sa iubesti acest superaliment destul de des trecut cu vederea.

  1. Are un indice glicemic scazut, prevenind fluctuatia de zahar in sange, care cauzeaza inflamatii, modificari de comportament si crestere in greutate.
  2. Hrisca are mai multe proteine decat porumbul, meiul, orezul sau graul si este mai bogata in amino acizii lizina si arginina, acestia fiind mai putin prezenti in cereale, dar esentiali pentru sanatatea inimii si rezistenta imunitatii la boli.
  3. Nu contine gluten, fiind o alegere perfecta pentru celiaci, cei care au alergii la gluten sau doar vor sa evite glutenul.
  4. Datorita continutului sau de amino acizi, poate stimula continutul de proteine din leguminoasele si cerealele consumate in aceeasi zi.
  5. Hrisca este neegalata in abilitatea ei de a normaliza nivelul de colesterol.
  6. Pe langa faptul ca are un indice glicemic redus, continutul de fibre si proteine contribuie la normalizarea nivelului de zahar din sange, un beneficiu pentru diabetici si pentru oricine incearca sa piarda in greutate. Cercetarile publicate in Revista de Chimie alimentara si agricola arata ca o singura doza de extract din seminte de hrisca a redus nivelul de glucoza din sange cu 12-19% in decurs de 90-120 de minute.
  7. Hrisca s-a dovedit ca actioneaza in acelasi fel ca medicamentele pentru hipertensiune, reduce nivelul enzimei care converteste angiotensina (ECA), reducand hipertensiunea fara sa aiba si efectele secundare ale medicamentului.
  8. Este o buna sursa de triptofan care imbunatateste calitatea somnului.
  9. Este bogata in rutin, un flavonoid natural care prelungeste actiunea vitaminei C si a altor nutrienti antioxidanti.
  10. O cana de hrisca are cam 86 miligrame de magneziu—care dezvolta muschiul cardiac si musculatura in general si este necesar pentru functionarea adecvata a sute de enzime din corp si, prin urmare, a sute de procese organice.
  11. Un studiu publicat in Revista de Gastroenterologie arata ca o alimentatie bogata in fibre insolubile de tipul celor continute in hrisca previne formarea calculilor biliari la femei.
  12. O cana de hrisca gatita contine aproape 20% din necesarul zilnic de fibre alimentare.  O alimentatie bogata in fibre reduce semnificativ riscul de cancer la colon.

motive pentru a indragi hrisca

6 Sugestii de consum pentru hrisca

  1. Poti folosi faina de hrisca in combinatie cu alt tip de faina pentru clatite, paine, briose si alte produse de panificatie.
  2. In mod traditional hrisca se gateste in tigaie, cu ceapa, patrunjel si ulei de masline.
  3. Hrisca se mai poate fierbe, singura sau in amestec cu o cantitate egala de ovaz, peste care se presara fructe de padure si se consuma calda la micul dejun.
  4. Hrisca se poate adauga in supe sau tocane pentru un plus de aroma si aport nutritiv.
  5. Hrisca se poate adauga si in salate, gatita, de exemplu, in combinatie cu mazare, seminte de dovleac si ceapa.
  6. In specialitatile asiatice se folosesc taiteii din hrisca pentru un plus de aroma specific orientala.

Sursa utilizata: 

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0709496

http://jn.nutrition.org/content/130/7/1670.short

http://www.care2.com/greenliving/buckwheat-12-reasons-to-love-the-unsung-superfood.html#ixzz3sxZPUhOR

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#colesterol #hipertensiune #hrisca

Ce au mai parcurs alti cititori...

Consumul de legume combate colesterolul rau

Consumul de legume combate colesterolul rau

5 motive intemeiate pentru a consuma ovaz

5 motive intemeiate pentru a consuma ovaz

3 alimente care te ajuta sa reduci colesterolul

3 alimente care te ajuta sa reduci colesterolul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.