Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
 1. Viata Verde Viu
 2. Blog
 3. Calatorii
 4. 10 suveniruri în extrasezon de la producătorii locali din Sardinia şi Corsica

10 suveniruri în extrasezon de la producătorii locali din Sardinia şi Corsica

A doua oară în Sardinia şi Corsica. Tot iarna. Eram pregătită pentru frigul care pătrunde în oase şi-i diferit de cum îl percepem în ţară, nu eram însă pregătită pentru zăpadă. Am avut, spre norocul meu, mănuşi şi o căciulă subţire la mine şi îmi luasem bocancii pentru drumeţii oricum.

Cuprins:Minusuri şi plusuri din insule în extrasezonSuveniruri din SardiniaPatiserie tipic sardăSuveniruri din Corsica

La situaţia de mai sus se adaugă ideea că aproape totul este închis. Da, vor fi cafenele, restaurante şi magazine deschise pentru localnici, mai ales în oraşele mai mari, însă în cele mici până şi să îţi găseşti de mâncare va fi greu.
Cele mai multe muzee şi atracţii vor fi, la fel, închise (chiar şi cele naturale dacă vorbim despre Corsica, căile spre plaje din Bonifacio, de pildă, fiind blocate).

Minusuri şi plusuri din insule în extrasezon


Ce îngreunează şi mai mult călătoria? Faptul că în mediul online, nu sunt marcate drept închise restaurantele şi atracţiile. Va fi nevoie de alocarea unui timp suplimentar pentru căutări. De asemeni, zilele-s scurte, aşa că trezitul devreme va face minuni (mie mi-e greu dar am făcut eforturi smile).
Ce este fain în extrasezon? Că se pot explora locuri care, în sezon, ar fi pline de nu ai putea arunca un ac. Apoi, că localnicii au timpul şi disponibilitatea de a sta la poveşti cu tine. Mai ales că în Sardinia ospitalitatea este printre cele mai mari din ce am întâlnit până acum în lume.
Dacă tragem linie, cât de greu va fi să luăm cu noi „părticele” din insule, ca să ne bucurăm din nou acasă de ele sau să le împărţim cu cei dragi nouă? Voi încerca să vă ofer nişte sugestii în continuare; sunt selectate de la producătorii locali. Aşa simt că susţin micile afaceri şi că iau cu mine produse sănătoase şi dătătoare de bucurie.

 

Suveniruri din Sardinia

Bucătăria sardă este, după cea siciliană (cea românească nu intră în competiţie pentru că-i prea adânc în sufletul meu), preferata mea. Au produse minunate, gustoase şi pline de tradiţie.

 

 • Torrone
  Este nugaua sardă (aici se simt influenţele catalane din zonă – dacă vă uitaţi pe o hartă, veţi înţelege şi de ce). Din ce ni s-a spus, în aşezările mai mici (Aritzo sau Desulo, de pildă), producţia de torrone reîncepe în aprilie/mai, însă în Tonara veţi găsi mereu. Întrebaţi şi de varianta vegană, cu migdale, ciocolată şi alune.
  Acesta este centrul producţiei de torrone din Sardinia. Sunt familii care fac asta de generaţii şi nu este muncă uşoară. Chiar şi dacă torronificio pare închis, sunaţi la poartă şi aşteptaţi. Cu siguranţă vi se va deschide şi o doamnă cu părul alb se prea poate să coboare şi să vă servească.
 • Dolce Sardo
  Tot la magazinele specializate puteţi da şi de această brânză, dulce şi proaspătă, din lapte de vacă, mai mult o brânză potrivită pentru micul dejun şi/sau deserturi.
 • Iaurt de casă
  Dacă aveţi un bagaj de cală, aţi putea lua şi nişte iaurt de casă cu voi. Îl fac minunat, mai ales în regiunea Barbagia, din munţi, în centrul Sardiniei. Întrebaţi la pensiuni şi unităţi de agroturism.

 

Patiserie tipic sardă


Vedetele dulciurilor sarde sunt migdalele. Căutaţi o pasticcerie tradiţională şi întrebaţi la faţa locului despre fiecare desert în parte. Veţi găsi, cu siguranţă, şi variante vegane, dar şi potrivite celor cu intoleranţe (se foloseşte foarte mult făina din grâu dur chiar şi în patiserie).
Amaretti sunt biscuiţii tradiţionali realizaţi din migdale dulci şi amare. Tilicas sunt dulciuri spiralate umplute cu pastă de migdale, în timp ce pardulas sunt mini-tarte în formă de stea, umplute cu ricotta şi şofran.
Deserturile variază şi în funcţie de zone. La Santu Lussurgiu, se fac nişte raviolini di mandorle, un fel de pernuţe umplute cu migdale, asemeni pastelor cu acelaşi nume, care sunt la mare căutare în perioada Carnavalului.

 

Suveniruri din Corsica


Acum 8 ani, la prima vizită în Corsica, un localnic glumea că voi fi fost norocoasă, în extrasezon, să găsesc fie şi bisericile deschise. Avea dreptate. Aşadar, pentru incursiunea în Bonifacio, unul dintre orăşelele mele preferate din lume, am venit pregătită: apă, gustări şi îmbrăcăminte pentru toate tipurile de vreme.

Cam atât am avut a vă spune. Mă încarcă mult să călătoresc în această parte a lumii. 
De o veţi face şi voi, sper să reuşiţi să încercaţi, chiar şi în afara sezonului, aceste bunătăţuri şi unele să vă însoţească şi la reîntoarcere!

 

 

***

Photo Credit: Marcel Bancila

Articol scris de Olivia-Petra Coman traduce şi scrie de pe drum în ultima perioadă, însă baza îi este tot în Braşov. Iubeşte sporturile acvatice, animalele zărite în libertate şi locurile încărcate de istorie. 

A dezvoltat o pasiune pentru Balcani, Asia Centrală şi America de Sud, mai ales prin întâlnirile-minune care au legat-o de oamenii întâlniţi pe-acolo.

O poţi găsi aici—

Blog | Instagram | Twitter | Facebook | YouTube 

 

#calatorie #mancam #vegetarian

Ce au mai parcurs alti cititori...

Năutul - beneficii, proprietăți și rețete
Capul Verde… din nou ca vegetariană în Africa
8 lucruri intelese gresit despre vegetarianism
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101