Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 10 intrebari pe care sa le pui INAINTE de a accepta radioterapia pentru cancer

10 intrebari pe care sa le pui INAINTE de a accepta radioterapia pentru cancer

Radioterapia folosita in tratarea cancerului foloseste raze X puternice, cu scopul de a ucide celulele de cancer. Insa radiatia este in mod neindoios daunatoare pentru ADN. Radioterapia are ca efect deteriorarea genelor (ADN) din celule. Genele controleaza modul in care celulele cresc si se divid.

Radioterapia folosita in tratarea cancerului foloseste raze X puternice, cu scopul de a ucide celulele de cancer. Insa radiatia este in mod neindoios daunatoare pentru ADN. Radioterapia are ca efect deteriorarea genelor (ADN) din celule. Genele controleaza modul in care celulele cresc si se divid. Cand radiatia afecteaza genele celulelor de cancer, acestea nu se mai dezvolta si nu se mai divid. In timp, mor. Acest lucru inseamna ca radiatia poate ucide celulele de cancer si diminua tumorile … sau cel putin asa ar trebui sa faca teoretic.  

Radiologii stiu ca deteriorarea ADN este unul dintre cele mai nocive efecte ale radiatiei cu ioni. Cand asa ceva loveste ADN-ul cu siguranta va avea face ceva rau.

Deteriorarea cauzata de radioterapie

Radioterapia afecteaza nervii (cauzand amorteala si durere). Radiatia facuta la nivelul capului si gatului poate afecta glandele, cauzand dureri in gat si la nivelul gurii. Radiatia la stomac sau pelvis poate afecta intestinele. Radiatia limiteaza si optiunile reconstructive pentru cancerul la san si poate afecta semnificativ inima, plamanii si orice organ aflat in apropiere. Poate favoriza si aparitia unui al doilea cancer primar.

Insa radiologii sustin ca aceste efecte secundare sunt nesemnificative in comparatie cu beneficiile radiatiei, ca tratament pentru cancer. Gresesc, insa, asa cum si teoria in sine este gresita.

Radioterapia favorizeaza raspandirea cancerului

Daca in trecut cercetatorii credeau ca radiatia poate ucide celulele de cancer, acum descopera ca, de fapt, radiatiile ajuta la raspandirea cancerului!

Un studiu recent efectuat la Centrul Oncologic Jonsson al Universitatii din California, Los Angeles a descoperit ca radiatia de fapt induce in celulele de cancer capacitatea de a forma si mai multe tumori. In plus, celulele sanului au prezentat o probabilitate de 30 de ori mai mare de a deveni maligne. Radiatia promoveaza celulele maligne in loc sa le distruga si permite cancerului sa recidiveze cu o putere si mai mare.

Cercetatorii au raportat ca tratamentul cu radiatii transforma celulele de cancer la san in celule stem rezistente la tratament, chiar daca ucide unele celule canceroase dintr-o tumoare. Desi radiatia pare sa tinteasca celulele de cancer si sa induca regresul tumorilor, acest lucru se intampla doar pe termen scurt, ulterior tumorile revin in forta.

Alte studii arata ca celulele stem de cancer sunt implicate in esecul tratamentului. De altfel, informatia despre celulele stem era cunoscuta inca din anul 1910, desi nu erau denumite asa la acea vreme. Ca si in cazul chimioterapiei, numerosi cercetatori au descoperit ca radiatia nu ucide toate celulele de cancer din tumoare. Celulele stem de cancer raman. De asemenea, radiatia transforma celulele normale in celule stem, adica exact in tipul de celule rezistente la tratament si care pot produce mai multe tumori.

Cand poate fi utila radioterapia?

Radioterapia poate fi utila in tratamentul paliativ. De exemplu, este deseori folosita ca metoda de a gestiona durerea sau alte aspecte ale calitatii vietii. Insa ideea ca radiatia poate vindeca este cu siguranta pusa sub semnul intrebarii.

Pe langa intrebarile evidente, daca radioterapia va afecta si alte organe (da, le afecteaza), sau vei avea o senzatie de oboseala (de obicei da), sau poate duce la aparitia limfedemului (da), mai sunt si alte intrebari importante pe care e bine sa le pui oncologului, inainte sa accepti tratamentul cu radiatii.

10 Intrebari pe care e bine sa le pui medicului oncolog inainte sa accepti radioterapia

INAINTE de a te programa pentru un tratament cu radiatii pentru cancer, e bine sa pui cateva intrebari medicului tau curant. Rolul acestor intrebari este de a-ti oferi un control asupra starii tale de sanatate si o mai buna intelegere a ceea ce implica, de fapt, tratamentul pentru cancer.

  1. Care este scopul radiatiei pentru boala mea de cancer? Ma poate vindeca sau este doar o solutie pe termen scurt?
  2. Cum va afecta acest tratament celulele stem de cancer?
  3. Cum imi veti ajuta sistemul imunitar pe parcursul tratamentului?
  4. Cum imi veti proteja inima, plamanii si/sau alte organe de radiatii?
  5. Cum va afecta acest tratament mediul pentru cancer: va ucide doar cateva dintre celule si voi deveni vulnerabil, astfel incat celulele stem de cancer vor putea raspandi in continuare cancerul?
  6. Ce parere aveti despre antioxidanti si alte suplimente pe perioada tratamentului?
  7. Cum va afecta radiatia riscul de recurenta dupa o perioada lunga de timp, care are o rata mult mai mare (30%) decat la cei 10-15 % bolnavi in fazele I sau II, la care poate sa apara o recurenta locala? In contextului riscului de a genera raspandirea cancerului, pe care radiatia il presupune, cum credeti ca acest tratament ma va ajuta pe mine?
  8. Ce trebuie sa schimb in stilul meu de viata pentru a influenta rezultatul tratamentului cu radiati in sens pozitivi si a-mi proteja corpul pe parcursul tratamentului?
  9. Voi avea nevoie de o tomografie computerizata (CT) pentru a determina zona care trebuie supusa tratamentului? Voi avea nevoie de multiple sedinte, ceea ce ma va expune la si mai multe radiatii?
  10. Ati recomanda acelasi tratament si sotiei sau copiilor dumneavoastra, iar daca nu, lor ce le-ati recomanda? Dumneavoastra ati accepta un astfel de tratament?

Multi oameni sunt mai rezervati cand vine vorba de intrebari puse medicului. Unul dintre motive este ca nu ne dorim sa ne confruntam cu o potentiala aroganta din partea acestuia. Insa, de cele mai multe ori evitam intrebarile pentru ca atunci cand auzim sumbrele cuvinte "ai cancer" incepem sa luam decizii manati de frica. Putem fi facuti sa credem ca vom muri daca nu urmam indrumarile medicului.

Este aproape imposibil sa iei decizii bune si informate atunci cand o faci manat de teama. Medicii sunt obligati prin lege sa-si informeze pacientii cu privire la riscurile semnificative si la efectele grave asociate cu tratamentele propuse, precum si sa vina cu alternative.

Este mult mai usor sa te vindeci de cancer cand esti bine informat si stapan pe situatie. Descopera cauzele cancerului, cauzele cancerului TAU si afla cum ii poti impiedica evolutia.

Poate ai auzit vorba "nu exista intrebare proasta". Acum, mai mult ca niciodata, e momentul cel mai potrivit sa pui intrebari. Sanatatea si viata ta depind de asta!

Sursa utilizata: https://thetruthaboutcancer.com/questions-before-radiation-therapy/

#cancer #celule stem #celule stem canceroase #intrebari #radiatii #radioterapie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum previi un cancer agresiv cu o singura categorie de alimente
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101