Ce-ar fi daca intr-o seara ai gati prea mult si nu ai mai avea loc in frigider pentru a pastra mancarea ramasa? Nu te-ai simti vinovat sa arunci atata mancare buna, stiind ca nimeni nu o va mai manca?
O alta dilema: ai nevoie de un ou pentru o reteta, dar nu vrei sa cumperi o cutie intreaga, pentru ca stii ca nu vei folosi atatea, iar vecina ta nu-i acasa, ca sa imprumuti de la ea. Ce faci?
Ei bine, daca ai trai in Germania, ai putea intra online si ai rezolva ambele situatii. Website-ul gratuit si non-profit Foodsharing.de a fost infiintat si functioneaza deja de doi ani, fiind folosit de locuitorii a peste 240 de orase germane. Co-fondatorul Valentin Thurn explica scopul site-ului:
“Vrem sa reinviem in lumea moderna conceptul de a imparti, pentru ca mancarea nu este doar un bun de consum. Trebuie tratata diferit, ca o baza a vietii.”
Pe Foodsharing.de utilizatorii au cateva optiuni. Pot inscrie alimentele pe care vor sa le dea intr-un "cos", care poate fi accesat de utilizatorii care cauta mancare. Daca ai nevoie de un produs, de exemplu, cauti pur si simplu in "cosurile" altora pana gasesti ceea ce iti trebuie. Exista si optiunea de “foodsharing” prin care utilizatorii pot imparti ingrediente ce le lipsesc in anumite retete sau feluri de mancare.
Nu doar persoanele fizice pot imparti mancare. Thurn spune ca multi voluntari implicati in proiect merg pe la magazine si alte locatii cu specific alimentar pentru a colecta produse proaspete sau de panificatie nedorite, pe care le posteaza apoi pe site.
Momentan, datorita riscului prezentat de alimentele perisabile, sunt acceptate pe site numai produsele cu termen de valabilitate. Carnea si alte produse cu termen de valabilitate redus nu sunt momentan impartite. La momentul inregistrarii pe site utilizatorii trebuie sa semneze un document prin care se angajeaza sa nu dea in judecata persoanele de la care iau alimentele - ce consuma, o fac pe propria raspundere. Alimentele pot fi clasificate pe site dupa calitate, de indata ce au fost primite.
Foodsharing.de are in prezent peste 40,000 de utilizatori, iar de la infiintare a redistribuit aproape 40 de tone de mancare intre cei ce aveau prea multa la cei ce aveau nevoie de ea.
Probabil ca in timp ce citesti, gandesti:"Si noua ne trebuie asa ceva in tara!". Da, intr-adevar!
Felicitari Germaniei pentru solutia de combatere a risipei la scara larga a alimentelor, si bravo altor proiecte de acest fel care incearca sa duca mancarea acolo unde ii e locul, nu intr-o mare groapa de gunoi. Acestea sunt initiativele care produc schimbari uriase in viata oamenilor.
Sunt atatia oameni in lume care flamanzesc in fiecare zi, iar multi dintre noi arunca mancarea. Trebuie doar sa fim creativi, pentru a ne asigura ca ajunge acolo unde este nevoie de ea.
Surse utilizate pentru acest articol:
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/27/321691095/got-leftovers-to-share-in-germany-theres-a-website-for-that
http://foodsharing.de
http://forkitover.org
http://www.thealternativedaily.com/leftover-sharing-website-germany-tackles-food-waste-head/ - mancare