Multe generatii au privit visatul cu ochii deschisi - mai ales in anumite momente, cum ar fi la scoala sau la munca - ca pe un lucru negativ. S-a considerat neproductiv si nepotrivit pentru un elev bun sau un angajat model.
Cu toate acestea, contrar parerii generale, sunt studii care arata ca visatul cu ochii deschisi poate ajuta la indeplinirea cu mai mare usurinta a unor sarcini cognitive.
Un studiu nou, desfasurat recent la Universitatea Bar-Ilan din Israel, publicat in Lucrarile Academiei Nationale de Stiinta din SUA, pe langa faptul ca arata ca visatul cu ochii deschisi influenteaza pozitiv creierul, este notabil pentru ca cercetatorii au putut provoca visatul cu ochii deschisi prin stimularea lobului frontal al creierului.
Dupa cum declara Profesorul Moshe Bar, care a condus studiul:
“Am folosit stimularea tDCS (stilmulare prin curent direct n.t.) pe lobul frontal deoarece aceasta zona a creierului este activata cand iti zboara gandul si pentru ca este, in acelasi timp, si un nucleu al zonei de control executiv care ne ajuta sa ne organizam si sa planificam pentru viitor.”
Cand participantii la studiu au primit sarcini cognitive in timp ce visau cu ochii deschisi, au reusit sa le execute mult mai bine cand le zbura gandul in alta parte decat atunci cand se concentrau asupra sarcinii. Bar a declarat in acest sens:
“Interesant este ca, desi stimulii externi au indus visatul cu ochii deschisi, in loc sa reduca abilitatea subiectilor de a finaliza sarcina, acest lucru le-a imbunatatit executia. Stimulul extern le-a marit de fapt capacitatea cognitiva.”
In privinta teoriilor despre cum poate ajuta visatul cu ochii deschisi la indeplinirea unei sarcini cognitive, Bar explica:
“Aceasta implicare simultana a creierului poate avea implicatii asupra unor reactii comportamentale precum creativitatea sau dispozitia si poate contribui, de asemenea, la abilitatea de a mentine concentrarea asupra unei sarcini in timp ce mintea se plimba libera si fericita.”
Acesta nu este primul studiu care descopera ca visatul cu ochii deschisi poate ajuta la indeplinirea unor sarcini. Un studiu din 2012 publicat in revista Stiinta Psihologica a descoperit ca visatul cu ochii deschisi, sau “plimbarea gandurilor,” cum mai este denumita in cadrul studiului, ar putea ajuta memorarea si memoria.
Astfel, participantii la studiu au avut de memorat fragmente din scrisori, alternate cu intrebari de matematica. Cei implicati mai activ in visatul cu ochii deschisi au raspuns mai bine.
Cercetatorul Jonathan Smallwood spune:
“ Ceea ce pare sa indice acest studiu este ca, atunci cand au de indeplinit o sarcina ce nu este foarte grea, oamenii inzestrati cu resurse suplimentare de memorie activa apeleaza la acestea pentru a se gandi si la alte lucruri decat la cele pe care le fac in acel moment.”
Deci, fii atent la ceea ce faci - cu siguranta sunt informatii pe care le primesti pe parcursul zilei pe care nu vrei sa le pierzi - insa, daca simti ca mintea iti zboara las-o sa plece si vezi unde ajunge!
Surse utilizate pentru acest articol:
http://www1.biu.ac.il/indexE.php?id=33&pt=20&pid=117&level=2&cPath=33&type=1&news=2336
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-benefits-of-daydreaming-170189213/?no-ist
http://pss.sagepub.com/content/early/2012/03/13/0956797611431465
http://www.news.wisc.edu/20452
http://www.thealternativedaily.com/daydreaming-may-boost-creativity-and-improve-your-mood/ - visatul cu ochii deschisi