Medicina naturala nu se refera numai la “remedii naturale”, ci si la metode precum yoga si acupunctura, despre care tot mai multe studii stiintifice arata ca pot fi mai eficiente decat medicamentele.
Medicina naturala este un domeniu uimitor, plin de povesti care inspira si cu tot mai multe dovezi stiintifice care ii sprijina metodele tot mai populare de tratament. Avand in vedere ca medicamentele prescrise de medici sunt printre primele 3 cauze de deces la nivel mondial, cum sa nu iubesti o alternativa sigura si naturala?
Insa medicina naturala nu este lipsita de provocari, iar una dintre ele este ca poti cadea usor prada tendintei de a copia modelul medicinei alopate, de a trata simptomele de la suprafata, dar in mod natural. Aceasta “alopatie naturala”, daca ii putem spune asa, ii tenteaza pe oameni sa caute remedii naturale rapide in loc sa se adreseze problemelor de la radacina, cum ar fi evitarea, limitarea sau modificarea expunerilor la toxinele din mediu, reducerea stresului, imbunatatirea dietei sau sportul.
Intr-o societate in care milioane de medicamente si suplimente alimentare sunt produse zilnic, este tot mai greu sa scapi de tendinta de a inghiti ceva – o pastila magica, fie ea naturala sau sintetica, cu efecte reale sau doar imaginare – in loc sa incerci sa vindeci adevaratele cauzele.
Multe studii stiintifice arata ca exista si alte metode cu actiune terapeutica, de la mersul pe jos la yoga, de la interventii alimentare la sport, care sunt cel putin la fel de eficiente, daca nu chiar superioare tratamentelor conventionale pe baza de medicamente.
Iata o colectie de date care confirma ideea ca, uneori, nu trebuie sa “luam ceva” pentru a stimula abilitatea inerenta a corpului de a se vindeca, pentru ca terapiile neinvazive – inclusiv metoda "de a nu face absolut nimic" (sau asteptarea atenta) – pot avea rezultate remarcabile:
- Lumina colorata versus peroxid de benzil pentru acnee: Terapia cu radiatii cu un amestec de lumini colorate, rosii si albastre, a demonstrat ca poate da rezultate mai bune decat peroxidul de benzoil in concentratie de 5% in tratarea acneei, si fara efecte secundare. Un alt studiu a aratat ca terapia in care s-a folosit doar lumina albastra poate avea rezultate la fel de bune ca tratamentul cu peroxid de benzoil in concentratie de 5%, dar cu mai putine efecte secundare.
- Modificari in alimentatie versus tratament cu medicamente pentru hipertensiune: O alimentatie bogata in fibre, saraca in sare si grasimi este mult mai buna decat beta blocantul Metoprolol in tratarea hipertensiunii la bolnavii de diabet de tip 2.
- Acupunctura si moxibustia versus tratament farmaceutic pentru surditatea brusc instalata: Acupunctura si terapia moxa (sau moxibustia) s-au dovedit superioare fata de tratamentul conventional cu medicamente folosit in tratarea surditatii brusc instalate.
- Acupunctura versus tratament medicamentos pentru migrene: Tratamentul cu acupunctura s-a dovedit mult mai eficient decat administrarea de Flunarizine (un blocant al canalelor de calciu) in primele luni de tratament al migrenei si cu o mult mai buna toleranta.
- Modificari alimentare versus doze mari de steroizi pentru boala lui Crohn: O dieta cu lichide este la fel de eficienta ca tratamentul cu doze mari de steroizi pentru ameliorarea bolii Crohn la copii si s-a dovedit mai buna pentru stimularea cresterii la copii. Alte doua studii au descoperit rezultate similare la adultii cu forme active moderate ale bolii Crohn.
- Masaj cu aromaterapie versus Tylenol pentru dureri menstruale: Masajul cu aromoterapie pe abdomen s-a dovedit mult mai eficient pentru ameliorarea durerilor menstruale la elevele de liceu decat utilizarea medicamentului Tylenol.
- Hipnoza versus Valium pentru anxietate: Hipnoza in timpul transferului embrionar este la fel de eficient ca Diazepamul in ceea ce priveste rata de succes a sarcinii si efectele anxiolitice, insa cu mai putine efecte secundare.
- Yoga versus antidepresive pentru depresie: Sudarshan Kriya Yoga (o tehnica de respiratie ritmica) s-a dovedit superioara in ceea ce priveste rezultatele fata de medicamentul Imipramina in tratarea depresiei
- Tehnici yoghine versus tratament medicamentos pentru sindromul colonului iritabil: Tehnicile yoghine cu posturi si exercitii de respiratie s-au dovedit a fi mult mai eficiente fata de tratamentul conventional al diareei cauzate de sindromul colonului iritabil.
- Reflexoterapie versus tratament medicamentos pentru insomnie: Reflexoterapia (tehnica cu ace de lemn) s-a dovedit superioara fata de tratamentul cu Alprazolam in tratarea insomniei.
- Asteptare atenta versus tratament medicamentos pentru infectia urechii la copii: Asteptarea atenta a fost comparata cu administrarea imediata a unui tratament antibiotic in cazuri de otita acuta usoara, cu rezultate favorabile.
Aceste sunt doar cateva exemple de studii si teste clinice care au demonstrat ca exista terapii alternative care pot inlocui cu succes medicamentele in tratarea unor afectiuni.
Este surprinzator cum actiuni simple precum mestecarea bine a mancarii, rasul sau plimbarile prin padure pot stimula reactii imunitare si pot initia procese de vindecare in corpul uman.
Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/7-natural-alternatives-better-drugs-health-and-healing-1