Un lucru este clar: sigur exista urina in piscinele publice. Dar probabil ca nu atat de multa pe cat am crede.
Conform unui sondaj efectuat in 2012, 1 din 5 persoane au recunoscut ca au urinat cel putin o data in piscina. Iar in cazul inotatorilor olimpici, ei bine, raportul este chiar mai ridicat: de 100%, conform declaratiei lui Carly Geehr, fost membru al echipei nationale de inot din SUA.
Societatea Americana a Substantelor Chimice estimeaza ca sunt intre 30 ml si 80 ml de urina pe persoana intr-o piscina. Iar un studiu efectuat in 1997 a estimat cantitatea de urina undeva la mijloc: in medie 70 ml de urina pe persoana.
Dar chiar daca iei cifra cea mai mare a estimarilor, ai avea nevoie de peste 12 oameni intr-o piscina pentru un litru de urina. O piscina olimpica, pe de alta parte, are cam 2.5 milioane litri de apa.
Dar aceste cifre reprezinta doar niste estimari. Este destul de dificil sa spui cu exactitate cata urina pluteste intr-o piscina.
Problema este ca oamenii de stiinta nu au o metoda care sa masoare cu exactitate cantitatea de urina dintr-o piscina. (Ceea ce inseamna ca mitul conform caruia exista o substanta care coloreaza urina din piscina si o face violeta pentru a te surprinde asupra faptului este doar atat: un mit.)
Urina este compusa din multe chimicale, printre care apa, saruri, proteine si reziduuri. In cadrul unui studiu din 2013, oamenii de stiinta au estimat ca urina contine cel putin 3000 de substante chimice diferite.
Si aceste substante chimice nu se regasesc numai in urina.
Urina contine compusi organici care seamana foarte mult cu alti compusi organici din mediu.
Iar cand acesti compusi vin in contact cu un dezinfectant – cum este clorul, de exemplu – acesta le descompune. Acest lucru inseamna ca singurele lucruri care mai raman din urina in apa din piscina sunt franturi ale moleculelor originale si nu exista nicio metoda prin care se poate sti daca aceste fragmente au venit din urina sau din alte materiale organice.
O solutie…”dulce”
In cadrul unui studiu publicat in martie 2017, cercetatorii din Canada au descris o posibila metoda prin care se poate masura cantitatea de urina dintr-o piscina si care implica ocolirea acestor reactii chimice. Oamenii de stiinta au vizat un compus din urina care nu reactioneaza cu alte substante din urina si nici cu apa cu clor din piscina: un indulcitor artificial numit acesulfamul de potasiu.
In cadrul studiului, publicat in revista “Studii de mediu si scrisori tehnologice”, oamenii de stiinta au masurat concentratia de acesulfam de potasiu din 22 de piscine publice si opt bai cu apa calda, precum si concentratia de acesulfam de potasiu din apa potabila aflata in sistemul public din doua orase canadiene.
Rezultatele au aratat concentratii care au variat de la 30 nanograme pe litru pana la 7,110 ng/l, o variatie ce a putut fi explicata de factori precum schimbarea apei in piscine si numarul de oameni care au inotat (si care este posibil sa fi urinat) in piscine. In medie, concentratia acestui indulcitor artificial in urina este de artificial 4,000 nanograme pe ml de apa, a aratat studiul.
Folosind concentratiile de acesulfam de potasiu din 22 de piscine si 8 bai cu apa calda ca puncte de referinta, cercetatorii au colectat 15 mostre de la doua piscine in decurs de trei saptamani. Ei au estimat ca o piscina de 830 000 litri (o treime din dimensiunea unei piscine olimpice) contine aproximativ 75 l de urina, iar o piscina de 420 000 litri contine aproximativ 30 l de urina.
Da, este adevarat, 75 de litri de urina suna dezgustator – sa ne imaginam cam 20 de sticle de bidoane de lapte pline de urina, puse una langa alta. Dar intr-o piscina de 830 000 litri de apa, acesti 75 de litri reprezinta cam 0.01% din tot volumul de apa – cu alte cuvinte, o picatura intr-o galeata.
Mai aveti nevoie de dovezi care sa arate ca exista urina in piscine? Cand mai mergeti sa inotati, mirositi apa. Mirosul acela specific de piscina nu este clorul, ci un compus numit tricloramina. Aceasta se formeaza cand o substanta numita uree, prezenta in urina si in transpiratie, reactioneaza cu clorul in apa, dupa cum explica Societatea Americana a Substantelor Chimice.
SURSA UTILIZATA: https://www.livescience.com/59792-how-much-pee-is-in-swimming-pools.html