Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Calatorii
  4. Cat de periculoasa este apa din piscinele publice si cum te poti proteja

Cat de periculoasa este apa din piscinele publice si cum te poti proteja

Pe masura ce ne apropiem cu pasi rapizi de vara, este bine sa ne preocupe piscinele care isi trateaza apa cu clor. Clorul este o substanta populara pentru ca actioneaza in trei feluri pentru a mentine o piscine curata: o igienizeaza (ucide bacte

Pe masura ce ne apropiem cu pasi rapizi de vara, este important sa ne punem problema piscinelor care isi trateaza apa cu clor.

Clorul este o substanta populara pentru ca actioneaza in trei feluri pentru a mentine o piscina curata: o igienizeaza (ucide bacteriile si microbii), oxideaza (controleaza reziduurile organice lasate de transpiratie si uleiuri corporale) si alunga algele. Dezavantajele clorului includ mirosul puternic, ochii rosii, faptul ca produce reactii alergice la unii inotatori si este un cunoscut carcinogen – adica este asociat cu cancerul!

Clorul se absoarbe prin piele. O expunere prea mare la clor a fost asociata cu probleme grave de sanatate, printre care tulburari ale aparatului reproducator si chiar defecte la nastere. Clorul poate cauza uscarea pielii si a parului si cu timpul, o expunere prelungita poate duce chiar si la aparitia ridurilor.

Cand piscinele tratate cu clor sunt acoperite, acestea elibereaza in aer gaze toxice precum tricloramina, ceea ce poate fi foarte periculos. Inhalarea acestui gaz poate cauza o deteriorare grava a membranei plamanilor, putand favoriza aparitia unor probleme respiratorii sau a astmului. Acest gaz toxic poate fi daunator la orice varsta, dar prezinta un risc marit pentru varstnici si copii mici.

Desi clorul folosit pentru dezinfectarea piscinelor este cunoscut pentru efectele sale nocive, nu toata lumea are acces la mare sau lac, la piscine tratate cu ozon, ioni, brom, argint-cupru sau alte alternative care sunt deseori mult mai scumpe.

piscina clor

Iata cateva sfaturi pentru cei care folosesc piscinele tratate cu clor:

  1. Opteaza pentru o piscina in aer liber. Este mult mai sigura pentru ca majoritatea gazelor toxice se pot elibera in aer.
  2. Inoata ocazional in piscina. Riscurile pentru sanatate cresc doar in cazul expunerii regulate la clorul din piscina.
  3. Fa dus inainte si dupa ce intri in piscina, folosind, preferabil, un sapun natural.
  4. Bea multa apa filtrata inainte de a intra in piscina, pentru a fi bine hidratat.
  5. Foloseste casca pentru par si ochelari pentru ochi – sau chiar un costum de tip scafandru, daca esti dispus sa mergi asa departe!
  6. Respira aer curat dupa ce iesi din piscina, pentru a nu mai inhala aburii si pentru a-ti curata plamanii.

De ce e bine sa faci dus inainte de a intra in piscina?

In general, corpul nostru retine urme de produse de ingrijire personala, parfum, cosmetice, lotiune de corp, sampon sau crema de protectie solara.

"Cand substantele chimice folosite pentru dezinfectia piscinelor se amesteca cu materia organica (transpiratie, par, urina) sau cu substante bogate in nitrogen (prezente in mod obisnuit in produsele de ingrijire personala) pot crea un agent mult mai toxic, " a spus Michael Plewa, profesor de genetica la Universitatea din Illinois, ale carui noi studii de cercetare au asociat substantele chimice cu probleme de sanatate, printre care astm si cancer la vezica.

Te ustura ochii si pielea sau ai mancarimi?

Prezenta cloraminelor pot cauza inrosiri ale ochilor, senzatii de usturime si iritatii: cloraminele se formeaza cand clorul reactioneaza cu amoniacul. Amoniacul patrunde in piscine prin transpiratie si urina. Este important sa invatati copiii sa nu urineze in piscine (chiar daca este tratata cu clor).

Dusul facut inainte de a intra in piscina inlatura transpiratia in exces, care poate interactiona cu clorul. Daca transpiratia nu a fost inlaturata complet in urma dusului, aceasta va interactiona cu clorul si poate cauza mancarimi ale pielii la unele persoane. 

Daca mai luam in calcul si alte aspecte precum faptul ca in unele piscine apa este schimbata foarte rar, iar poluarea din aer poate ajunge si in apa, ne putem imagina o piscina mare ca si cum ar fi o mare supa de substante organice si chimice de sinteza in care oamenii stau la soare la "foc mic"

Deci, ce credeti? Beneficiile si bucuria inotului in piscina depasesc riscurile pentru sanatate pe care le presupune clorul?

Sursa utilizata: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-dangers-of-chlorinated-pools-and-how-to-protect-yourself/

#apa #clor #vara #piscina #inot

Ce au mai parcurs alti cititori...

Exista sau nu urina in piscinele publice?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101