Rozmarinul are o aroma lemnoasa, de brad si face parte din familia mentei. Originara din zona Mediteranei, aceasta planta perena lemnoasa este folosita in medicina populara de mii de ani pentru:
- Imbunatatirea memoriei
- Calmarea sistemului digestiv
- Ameliorarea durerilor musculare
De putin timp a devenit un ingredient popular in multe produse de ingrijire a pielii si a parului datorita proprietatilor sale antiseptice iar cercetatorii continua sa studieze proprietatile sale medicinale. In studii recente s-a dovedit ca stimuleaza factorul de crestere al nervilor si mentine sanatatea tesutului neuronal si functionarea creierului.
Profilul nutritional al rozmarinului
Rozmarinul are aceeasi capacitate de combatere a radicalilor liberi ca fructele goji! Principala substanta din compozitia rozmarinului responsabila de acest lucru este carnosolul. Pe langa faptul ca e bogat in antioxidanti, carnosolul este apreciat pentru proprietatile sale anti-cancer si antiinflamatorii, ceea ce explica de ce uleiul de rozmarin este atat de puternic. Conform unui articol recent publicat , “Carnosolul a fost studiat pentru proprietatile sale anti-cancer in cancerul de prostata, la san, de piele, leucemie si cancer la colon, cu rezultate promitatoare!”
S-a dovedit, de asemenea, ca substanta carnosol tinteste celulele pentru a reduce inflamatia si poate, de asemenea:
- Echilibra androgenul si estrogenul din corp
- Reduce DHT (dihiroxitestosteron) imbunatatind cresterea parului si sanatatea prostatei
- Reduce riscul de cancer
- Mari factorul de crestere al nervilor vindecand tesutul nervos
Conform cercetatorilor, “Aceasta substanta are o toxicitate selectiva impotriva celulelor de cancer spre deosebire de cele non-tumorale si este bine tolerata pe animale.” Cu alte cuvinte, carnosolul actioneaza ca un lunetist care isi ia in vizor inamicul, fara sa faca niciun rau celulelor din jur, spre deosebire de abordarea cu efect de bomba nucleara a chimioterapiei, care ucide totul in cale.
Principalele beneficii ale uleiului esential pur de rozmarin
Pe langa vindecarea inflamatiei si stoparea dezvoltarii celulelor de cancer, studiile arata ca uleiul esential de rozmarin are efecte benefice si in alte directii.
Uleiul de rozmarin ajuta la cresterea parului
Uleiul esential de rozmarin aplicat pe pielea capului stimuleaza cresterea parului. Multe persoane declara ca poate preveni calvitia, incetini albirea parului si poate fi folosit pentru tratarea matretii si a scalpului uscat. In timp ce testa o lotiune pentru par pe care a si brevetat-o, Francesc Casadó Galcerá a ajuns la o combinatie de hamei, rozmarin si swentia si a obtinut cateva rezultate remarcabile:
- O indesire a parului cu 22.4%.
- O accelerare a ritmului de crestere a parului.
- O crestere a microcirculatiei scalpului, promovand vindecarea.
- O rezistenta marita a firului de par.
- O reducere a parului cazut in urma spalarii.
Rozmarinul imbunatateste memoria
Purtat de invatatii greci pentru a le mari puterea de memorare in timpul examenelor, capacitatea rozmarinului de intarire a memoriei este cunoscuta de mii de ani. Revista Internationala de Neurostiinta a publicat un studiu care a evidentiat acest fenomen.
Dupa ce au analizat performanta cognitiva a 144 participanti expusi prin aromoterapie la ulei de rozmarin si levantica in timpul unor teste la Universitatea din Northumbria, cercetatorii din Newcastle au tras urmatoarele concluzii:
- Probabil datorita efectului profund de calmare, “lavanda a determinat o scadere semnificativa a utilizarii memoriei active si a afectat timpii de reactie pentru probele care necesitau atat folosirea memoriei, cat si a atentiei.”
- “Rozmarinul a dus la o performanta generala mai buna in ceea ce priveste calitatea factorilor de memorie si memorie secundara.”
- Rozmarinul a ajutat participantii sa fie mai atenti.
- Lavanda si rozmarinul au produs un sentiment de "multumire" la voluntari.
Avand implicatii chiar mai profunde decat efectele sale asupra memoriei, studiile arata ca uleiul esential de rozmarin poate trata si vindeca Alzheimer-ul. Publicate in Psihogeriatria, efectele aromoterapiei au fost testate pe 28 de persoane in varsta care sufereau de dementa (dintre care 17 aveau Alzheimer).
Dupa ce au inhalat vapori de rozmarin si lamaie dimineata si de lavanda si portocala seara, au fost facute diferite teste pentru verificarea aptitudinilor de functionare si toti pacientii “au dat dovada de o imbunatatire semnificativa a capacitatii de orientare personala” fara ca niciunul sa prezinte efecte secundare.
Contribuie la detoxifierea ficatului si imbunatateste functionarea vezicii biliare
Folosit in medicina populara pentru tratarea problemelor gastrointestinale, rozmarinul este si un detoxifiant excelent. Studii efectuate in India arata ca suplimentarea cu rozmarin mareste semnificativ circulatia bilei in corp (ceea ce este esential pentru metabolizarea grasimilor si pentru detoxifiere) si reduce enzimele hepatice plasmatice (asociate cu diabetul de tip II).
In principal, prin imbunatatirea functionarii vezicii biliare care duce la o productie mai mare de bila (precum si prin echilibrarea florei intestinale) se imbunatateste activitatea peristaltica, folositoare pentru absorbtia nutrientilor si eliminarea/prevenirea acumularii de toxine.
Reduce nivelul de cortizol
Un studiu efectuat la Universitatea Meikai, Scoala de Stomatologie din Japonia a analizat efectele pe care 5 minute de aromoterapie cu lavanda si rozmarin le-au avut asupra nivelului de cortizol salivar (hormonul de “stres”) la 22 de voluntari sanatosi. Au observat ca ambele uleiuri au activitate de neutralizare a radicalilor liberi, precum si ca ambele au redus semnificativ nivelul de cortizol, care protejeaza corpul de boli cronice cauzate de stresul oxidativ.
Moduri de utilizare ale uleiului de rozmarin
Asa cum se poate vedea din studiile efectuate, uleiul esential de rozmarin este eficient si poate fi folosit fara riscuri in multe scopuri. Pentru a introduce acest ulei in stilul de viata natural, iata cateva recomandari de utilizare:
Pentru imbunatatirea memoriei – Se amesteca 3 picaturi de ulei de rozmarin cu 1/2 lingurita de ulei de cocos si se maseaza pe partea de sus a gatului sau se difuzeaza 1 ora pe zi.
Pentru indesirea parului – Se pun 5 picaturi de ulei de rozmarin pe scalp si se maseaza dupa dus.
Pentru ameliorarea durerii – Se amesteca 2 picaturi de ulei de rozmarin, 2 picaturi de ulei de menta si 1 lingurita de ulei de cocos si se maseaza muschii si articulatiile care prezinta dureri.
Pentru imbunatatirea functiei vezicii biliare – Se amesteca 3 picaturi de ulei de rozmarin cu 1/4 lingurita de ulei de cocos si se maseaza in zona vezicii biliare de 2 ori pe zi.
Observatie, a nu se folosi pentru copiii sub 4 ani. In cazul copiilor este recomandat uleiul de tamaie, eficient in multe afectiuni. Consultati medicul naturopat inainte de a folosi orice fel de ulei esential la copii. Intotdeauna uleiurile esentiale nu se aplica direct pe piele si nu se ingereaza direct sau diluate cu apa, ci numai intr-o combinatie cu unul sau mai multe uleiuri purtatoare.
Unde se poate gasi uleiul de rozmarin
Lucrul cel mai important de retinut in legatura cu uleiurile esentiale … nu toate au aceeasi calitate. De fapt, cele mai multe sunt inutile din punct de vedere terapeutic si sunt de regula sintetice. Cand cumparati uleiuri esentiale, asigurati-va ca sunt de uz terapeutic.