Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Abordarea naturala in cazul arsurilor de stomac

Abordarea naturala in cazul arsurilor de stomac

Arsurile sunt una dintre problemele digestive cele mai frecvente in occident. lasat netratat, refluxul gastric poate cauza iritatii si poate afecta esofagul, plamanii, corzile vocale si gatul sau poate dezvolta chiar la pneumonie, ulcer si probleme r

Arsurile gastrice (sau refluxul gastro-esofagian) sunt una dintre problemele digestive cele mai frecvent intalnite in occident.

Netratat, refluxul gastro-esofagian poate cauza iritatii si poate afecta esofagul, plamanii, corzile vocale si gatul, ducand chiar la dezvoltarea unor boli serioase ca pneumonie, ulcer sau probleme respiratorii.

Este o problema digestiva care afecteaza calitatea vietii din cauza durerilor in piept resimtite dupa fiecare masa sau pe timpul noptii.

In occident se estimeaza ca peste 15 milioane de persoane depind de medicamente pentru a tine sub control simptomele refluxului gastro-esofagian.

Inhibitorii de pompa cu protoni (IPP), principalul tip de medicamente prescrise pentru aceasta afectiune, sunt printre cele mai larg utilizate medicamente in intreaga lume.

Cum actioneaza medicamentele pentru arsuri?

Exista multe astfel de medicamente pe piata. Unele dintre acestea, ca Tums si Pesto-bismol sunt disponibile fara prescriptie medicala, in timp ce altele, ca Prilosec, Prevacid si Nexium pot fi luate doar in baza unei prescriptii medicale.

Arsurile gastrice apar cand acizii din stomac urca pe tubul digestiv prin care ajunge mancarea in stomac. Inhibitorii de pompa de protoni (IPP) reduc productia de acid in stomac, astfel incat sucul gastric care ajunge in esofag nu mai are aceleasi efecte iritative.

arsurile gastrice

In ciuda recomandarilor pe care ti le poate da farmacistul, medicamentele nu sunt un remediu garantat. Pot avea efecte secundare profunde si de lunga durata, iar studii multiple arata ca 70% dintre pacientii care le iau, de fapt, nici nu au nevoie de ele.

Iata cateva riscuri asociate cu acest tip de medicamente.

1. Boli renale

Cercetatorii de la Scoala de Medicina Johns Hopkins Bloomberg au analizat doua seturi de date de la peste 250.000 de persoane in incercarea de a gasi o legatura intre inhibitoarele de pompa de protoni si afectiunile renale.

S-a descoperit astfel ca, dintre cei care sufera de arsuri gastrice, utilizatorii de inhibitori prezinta un risc cu 13% mai mare de boala cronica renala decat cei care nu se trateaza cu medicamente.

Alte studii au aratat ca inhibitorii maresc riscul de dezvoltare a unei boli cronice renale cu 20% pana la 50%. Afectiunea favorizeaza acumularea de toxine, retentia de lichide si afecteaza sistemul nervos central.

2. Boli cardiace

Universitatea Stanford din California a descoperit ca cei care sufera de boala de reflux gastro esofagian (GERD) si au luat IPP au manifestat un risc marit cu 16% de atac de cord. Au prezentat si un risc dublu de moarte din cauza unor afectiuni cardiovasculare.

Un alt studiu, condus de Centrul Medical al Universitatii Stanford, a descoperit ca medicamentul poate cauza probleme cardiovasculare.

“Rezultatele arata ca inhibitorii de pompa de protoni nu numai ca reduc acidul gastric, dar pot chiar afecta sanatatea vaselor de sange,” a spus un co-autor al studiului, Dr. Nicholas Leeper, cardiolog si asistent universitar la sectia de chirurgie.

Acest lucru se intampla din cauza scaderii oxidului nitric, o substanta produsa in corp pentru a proteja si relaxa vasele de sange, lucru ce poate mari riscul de atac de cord.

Iar, dupa cum arata dr. John Cooke, seful catedrei de stiinte cardiovasculare la Institutul de Cercetari Metodice din Houston, utilizatorii de IPP prezinta un risc intre 16 - 21% de atac de cord in decurs de 17 ani, in comparatie cu cei care sufera de reflux gastric, dar nu se trateaza cu medicamente.

3. Risc de fracturi

Autoritatea Americana de reglementare a Medicamentelor si Alimentelor (FDA) a emis avertizari despre riscul de osteoporoza si fracturi asociate cu un consum regulat de IPP.

Consumul de IPP pe parcursul a cel putin 7 ani s-a dovedit ca dubleaza riscul de fracturi cauzate de osteoporoza.

Consumul regulat timp de 5 ani a acestor medicamente a fost asociat cu un risc marit de fracturi de sold. Alte zone afectate includ mijlocul si coloana vertebrala.

4. Absorbtia inadecvata de nutrienti

Acidul gastric este important pentru ca ajuta corpul sa absoarba nutrientii, in special vitamina B12 si magneziu. Alte carente nutritive cauzate de utilizarea medicamentului includ insuficienta de calciu si de fier.

Acest lucru duce la:

FDA a avertizat ca medicamentul pentru reflux gastric poate cauza acest tip de probleme in primul an de utilizare. Din pacate, suplimentele nu pot remedia aceste carente daca se continua administrarea medicamentelor.

Alte probleme

IPP sunt asociati si cu pneumonia si infectia cu Clostridium difficile, iar terapia cu PPI a dus la o crestere a mortalitatii spitalicesti la aproape 90% dintre bolnavi.

Cum se trateaza refluxul gastric

Adam Schoenfeld, medic rezident la Universitatea din California, San Francisco, este de parere ca prescrierea de IPP este total neadecvata pentru cei mai multi dintre pacientii care sufera de reflux gastric. Ca alternativa, el recomanda modificarea alimentatiei, renuntarea la fumat sau reducerea consumului de alcool.

Acidul gastric are un rol important in descompunerea alimentelor consumate si in absorbtia nutrientilor, precum si in uciderea bacteriilor si a microbilor.

Utilizarea pe termen lung a unor medicamente care impiedica producerea de acizi, asa cum se intampla in cazul inhibitorilor de pompa de protoni, poate interfera cu aceste procese fiziologice si mari susceptibilitatea la infectii si carente nutritionale, sunt de parere expertii.

Poti remedia aceasta problema cu ½ lingurita de bicarbonat de sodiu la un pahar de apa dupa fiecare masa si la fiecare doua ore, pana cand simptomele dispar sau se reduc substantial.

Bicarbonatul de sodiu, pe care si pancreasul si rinichii il produc in mod natural, neutralizeaza acidul in exces.

Arsurile pot fi cauzate si de o productie slaba de acid gastric, afectand capacitatea de digestie a alimentelor.

Acest lucru este, mai ales, valabil dupa varsta de 50 de ani. O cantitate redusa de acid este o consecinta a unei alimentatii precare si a suprapopularii cu candida. Pentru a preveni aparitia acestora simptome, bea 1-2 linguri de otet din cidru de mere diluate in 240 ml apa inainte de fiecare masa.

Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/one-more-reason-to-ditch-heartburn-pills/

#medicamente #reflux gastro-esofagian #pompa de protoni
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101