Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. 5 moduri prin care sa transformi nesiguranta din obstacol, in propulsor spre succes

5 moduri prin care sa transformi nesiguranta din obstacol, in propulsor spre succes

Nesiguranta. Un cuvant infricosator. Sa traiesti cu ea deasupra capului tau precum sabia lui Damocles, zi de zi, este un motiv suficient pentru oricine ca sa intre intr-un vartej de anxietate, teama si paralizie. Vrei nu vrei insa, nesiguranta este

Nesiguranta. Un cuvant infricosator.

Sa traiesti cu ea deasupra capului tau precum sabia lui Damocles, zi de zi, este un motiv suficient pentru oricine ca sa intre intr-un vartej de anxietate, teama si paralizie.

Vrei nu vrei insa, nesiguranta este noua normalitate. Traim vremuri in care lumea este intr-o stare constanta de schimbare pe termen lung. Si nu numai atat. Daca vrei sa fii mai mult decat un simplu trecator pe aceasta planeta, dar vrei sa creezi, sa traiesti experiente, sa ai afaceri si sa traiesti o viata plina de sens, atunci trebuie sa cauti in mod deliberat, sa inviti si sa amplifici intentionat nesiguranta. Pentru ca reversul nesigurantei este oportunitatea.

Nimeni nu a realizat ceva deosebi asteptand sa vina cineva sa-i spuna ca totul va fi bine sau sa astepte sa-i pice o informatie utila din cer. Lucrurile nu functioneaza asa. Rezultatele deosebite cer initiative si infruntarea nesigurantei, cer o viata in care mult timp pui totul sub semnul intrebarii pana iti vei putea manifesta adevaratul potential. Nu exista alta cale.

Citeste si: Un studiu american de 40 de ani arata ce abilitate trebuie sa dezvoltam pentru a avea succes

Cand iti vei gasi taria de a actiona in conditii de nesiguranta, vei atinge pragul genialitatii.

Problema este ca tocmai acest lucru ii distruge pe multi. Nesiguranta duce la stari de disconfort, anxietate, teama si indoiala in asa masura incat poate inabusi actiunile cele mai pline de sens si cu potential inovator, inainte ca acestea sa vada lumina zilei. Nu pentru ca nu ar fi avut succes, ci pentru ca nu s-au echipat suficient pentru a face fata si pentru a controla energia emotionala a calatoriei.

Dar, daca ar exista si o alta cale?

Daca ar exista o cale prin care teama, anxietatea si indoiala de sine care apar atunci cand te angajezi intr-o initiativa in conditii de nesiguranta – acele emotii care te cuprind din crestet pana in talpi – se pot transforma din obstacole in propulsoare spre succes?

Iata ca exista. Capacitatea de a te afunda in necunoscut nu are legatura cu norocul sau cu mostenirea genetica, ci este o abilitate care se poate educa. Au fost intervievate mai multe persoane de succes din intreaga lume, din domenii foarte diferite, neurologie, procese decizionale, psihologie, creativitate si afaceri.

Aceasta compilatie de interviuri, facute de-a lungul catorva ani, au scos la iveala o serie de tipare de actiune, obiceiuri practice si strategii care nu numai ca stimuleaza intelegerea, creativitatea, inovatia si rezolvarea problemelor, dar diminueaza in mare masura si toate acele suferinte asociate deseori cu eforturile depuse cand incepi o activitate creativa.

succes

Sursa foto : http://goo.gl/2gNgtg

Iata 5 strategii care te pot ajuta sa transformi nesiguranta in propulsor spre succes.

  1. Reformuleaza.

Zi de zi facem diverse afirmatii. Sunt slab. Sunt gras. Sunt talentat. Sunt prost. E o idee geniala, e o idee groaznica. Sigur voi reusi. Sigur voi gresi. Sunt speriat si incordat. Sunt plin de incredere si de energie. Aceste afirmatii pe care le facem intr-un anumit context se pare ca influenteaza succesul unei actiuni mai mult decat insusi contextul. Ele ne influenteaza atat vointa de a actiona, cat si calitatea ideilor si a solutiilor.

Daca folosesti afirmatii care incurajeaza actiunea si inovatia, este foarte bine. Din pacate insa, creierul nostru are tendinta de a inclina spre negativism, ceea ce are drept rezultat emiterea unor afirmatii care, in situatii in care trebuie actionat in conditii de nesiguranta, mai degraba paralizeaza initiativa decat sa genereze creativitatea care sa o alimenteze.

Reformularea este un proces prin care trebuie sa renunti la afirmatii negative, sa reflectezi daca este singura optiune pe care o ai (ceea ce cu siguranta nu e cazul), si daca nu este asa, atunci creaza si formuleaza o noua afirmatie care sa-ti dea curaj sa infrunti o situatie nesigura nu ca pe o cale sigura catre esec, ci ca pe o ocazie de a gasi noi semnificatii si oportunitati.

De exemplu, daca afirmatia ta este despre posibilitatea de a esua intr-o actiune, in loc sa te intrebi “si daca nu reusesc?” si sa-ti creezi un scenariu apocaliptic, pune-ti si intrebarea “cum imi voi reveni, si daca nu fac nimic, si daca reusesc?” Apoi construieste scenarii in baza acestor intrebari.

  1. Invata sa dezvolti o stare de traire constienta.

Reformularea este un instrument incredibil de puternic cand inveti sa plonjezi in necunoscut. Dar ai nevoie si de o anumita echidistanta; abilitatea de a da un pas inapoi si a contempla situatia realist, pentru a te redresa, si apoi sa intri in acea zona de disconfort in care sa stai suficient de mult, pana incep sa apara tot felul de lucruri incredibil de bune. Cu timpul, starea de traire constienta nu va mai fi o simpla practica si va deveni o stare naturala.

In plus, iti dezvolta contactul cu realitatea, facand viata si actiunea intr-o lume care nu mai are de adaugat nimic nou normalului, sa fie mult mai placute. Si iti educa gandirea astfel incat sa poti renunta la acele ganduri distructive care nu fac decat sa te limiteze.

  1. Exerseaza-ti mintea.

Cu totii stim ca miscarea si sportul fac bine la sanatatea, te ajuta sa pierzi in greutate si previn aparitia bolilor. Dar stiai ca anumite exercitii pot influenta profund creierul?

Exercitiile cardiovasculare zilnice, de exemplu, in special cele care alterneaza intensitatea exercitiilor pot imbunatati dispozitia, capacitatea de luare a deciziilor si creativitatea si diminueaza anxietatea si teama. Ultimele studii arata chiar ca exista posibilitatea ca sportul sa duca la nasterea unor noi celule ale creierului, lucru considerat pana acum cativa ani, imposibil. Miscarea este strans legata si de scaderea anxietatii si cresterea bunei dispozitii, care influenteaza direct capacitatea creativa si de rezolvare a problemelor.

  1. Fa lucrurile pe rand.

Capacitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp nu mai este de actualitate. Medalia de onoare a anilor’90 este mai mult fictiune decat realitate. Creierul nostru nu are capacitatea de a face mai multe in acelasi timp, ci poate doar sa treaca de la o sarcina la alta, uneori suficient de rapid pentru a ne face sa credem ca facem mai multe in acelasi timp. Problema este ca fiecare “schimbare” “taxeaza” creierul, acesta avand nevoie de o perioada intre cateva secunde si pana la 15 minute ca sa-si recupereze capacitatea integrala de functionare. Acest lucru te face sa te simti incredibil de ocupat, dar, in acelasi timp, decimeaza productivitatea, creativitatea si creste sentimentele de anxietate si stres.

Capacitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp iti ia si mult spatiu din memoria functionala, acea zona a creierului cunoscuta sub denumirea de cortex prefrontal (CPF). Dar CPF controleaza si vointa, teama si anxietatea. Cand faci mai multe lucruri in acelasi timp ingreunezi “sarcina cognitiva” a CPF, coplesindu-l si neutralizandu-i abilitatea de a tine sub control teama, anxietatea si rezistenta la distractia atentiei.

O solutie simpla este sa spui nu. Fa lucrurile pe rand, intr-un ritm alert.

  1. Pregateste-te.

In loc sa te izolezi, incearca sa abordezi procesul creativ bine “echipat”. Concentreaza-te pe experienta acumulata, creeaza varianta cea mai simpla a ideii pe care o ai, apoi invita un grup selectat de persoane dornici sa participe la faza incipienta a procesului, cerandu-le sa-si aduca contributia pentru etapa urmatoare. Astfel nu numai ca diminuezi pierderile, dar schimbi psihologia creatiei adaugand mai multa siguranta de la bun inceput si incurajand dezvoltarea organica a initiativei.

Aceste cinci strategii si aplicatii practice iti pot schimba fundamental abordarea fata de procesul creativ. Nu numai ca-ti vor da ocazia sa accesezi rezerve nebanuite de creativitate, dar iti vor da sansa sa te bucuri din plin de orice initiativa.

Citeste si: 5 alegeri vitale pentru succes si fericire

Sursa utilizata:

http://zenhabits.net/fearfuel - nesiguranta

#orbire #perne #suprapopularea cu ciuperci #ten

Ce spun cititorii despre "5 moduri prin care sa transformi nesiguranta din obstacol, in propulsor spre succes"

gabi21 April 2015 08:48Raspunde

Multumesc pentru articol, dar va rog cum as putea urma aceste indemnuri la 60 de ani, o femeie parasita dupa 30 de ani de casnicie pentru o individa cu 15 ani mai tanara? Cum sa fac sa-mi pot relua viata, sanatatea, dorinta de a trai? E dificil si nimeni nu stie ce soc imens se produce in tine dupa o asemenea ruptura. te simti pierdut, nesigur pe absolut orice. Iti pierzi increderea in tine si te scufunzi, incet, incet! Nu pot trece, m-am izolat total! Multumesc!

deea20 April 2015 21:27Raspunde

Imi plac foarte mult articolele voastre !Felicitari!!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101