La prima vedere, cu totii putem face diferenta intre un castravete si o tulpina de telina. Pentru cei mai multi dintre noi, cam aici se opresc si diferentele. Ambele sunt verzi, au gust bun cand sunt inmuiate in diverse sosuri si sunt considerate sanatoase. Dar ce spuneti despre faptul ca telina este plina de fitonutrienti care combat inflamatia, sau despre faptul ca ambele sunt foarte hidratante?
Ceea ce mancam influenteaza modul in care corpul nostru functioneaza, de aceea ar trebui sa facem alegeri cat mai informate. Iata cu ce contribuie telina si castravetele la sanatate, pe ce criterii sa alegi cand sa o consumi pe una si cand pe cealalta si descopera modalitati noi (si delicioase) de a le consuma.
Structura lor biologica
Atat telina cat si castravetele sunt alimente cu un continut de calorii incredibil de mic (dar si de carbohidrati si proteine) si contin nutrienti in cantitati aproximativ egale. Oricare dintre cele doua sunt optiuni mult mai sanatoase de inmuiat in sosul de rosii, in locul chipsurilor tortilla. Dar, ca sa nu te lasi inselat de aparente, trebuie sa stii unde sa cauti.
Iata un indiciu. Telina este mult mai bogata in sodiu si folat decat castravetii. In traducere: persoanele care vor sa-si mentina redus aportul de sodiu e mai bine sa aleaga castravetii, in timp ce persoanele care vor sa-si imbunatateasca dispozitia ar trebui sa aleaga telina. Absorbtia de folat este asociata cu o productie marita de substante care induc o stare de fericire, respectiv serotonina si dopamina.
Spectru nutritiv
Telina are atat de multi nutrienti sonori, incat este greu si sa-i deosebesti unul de altul: acizi fenolici, flavonoli, ftalide. Dar, ce fac acestia, mai exact? (Este foarte interesant.) Fitonutrientii, precum flavonolii si acizii fenolici reduc riscul daunelor provocate de radicalii liberi si previn inflamatia. Ftalidele reduc presiunea sangelui prin relaxarea muschilor din jurul vaselor de sange. Cine-ar fi crezut?
Fara sa ramana mai prejos, castravetii au si ei un profil antioxidant demn de luat in considerare. Castravetii proaspeti contribuie la eforturile neincetate de combatere si de eradicare a radicalilor liberi si au beneficii semnificative in combaterea cancerului. Fitonutrientii denumiti cucurbitacee s-a dovedit ca blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase, in timp ce lignanii sunt asociati cu un risc redus de cancer asociat cu estrogenul.
Acum ca stii de ce merita sa te infrupti din telina si castraveti, si care dintre ele au continutul pe care il doresti, iata si cateva idei inovatoare pentru a le savura pe ambele.
Cum sa consumi telina
Desi nu esti niciodata prea batran pentru o portie de telina cu unt de arahide si stafide, incearca-le intr-un bol energizant, in combinatie cu fasole mung, caju si ciuperci, sau intr-un suc cu kale si ghimbir, sau taiate cubulete intr-o supa delicioasa de dovleac cu mere verzi si morcovi.
Cum sa consumi castravetele
Fa chipsuri crude din castravete feliat si presara pe ele piper cayenne, sare de mare si ulei de masline, sau amesteca-l cu avocado si seminte de susan intr-o salata racoritoare si condimentata, sau consuma-l in stil korean, in rulouri de kimbap.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16893/veggie-showdown-celery-vs-cucumber.html - telina si castraveti