Cercetari recente asupra cancerului de prostata continua sa evidentieze importanta consumului de fructe si legume pentru sanatatea barbatilor. Flavonoizii, un grup de substante fitochimice care abunda in alimentele vegetale, ar putea fi cu usurinta considerati una dintre curele cele mai puternice ale naturii.
Aceste micute molecule au o gramada de proprietati vindecatoare documentate, cu puternice efecte antimicrobiene, anti-inflamatorii si anticancerigene. Resveratrolul, un fenol din struguri, ar putea avea beneficii inca neutilizate impotriva cancerului de prostata.
Flavonoizii sunt confirmati in ce priveste prevenirea cancerului de prostata.
Bazat pe cunostinte anterioare, un recent studiu realizat la Arnold School of Public Health (Scoala Arnold pentru Sanatate Publica) a gasit ca un aport inalt de flavonoizi este foarte eficient impotriva cancerului de prostata. Susan Steck, sefa de proiect si profesoara asociata la Arnold School, a accentuat importanta consumarii fructelor, legumelor, plantelor si ceaiului verde pentru tratamentul si prevenirea cancerului.
“Daca iti umpli farfuria cu alimente bogate in flavonoizi, asta ar fi un comportament care ar putea avea un impact benefic asupra sanatatii”, a mentionat ea. Studiul lui Steck este unul dintre cele cateva care au dovedit cu succes ca flavonoizii pot reduce sansa de a dezvolta cancer de prostata.
Diferitele tipuri de flavonoizi sunt eficiente doar daca lucreaza impreuna, de aceea este important sa ai o dieta variata pe baza de plante. Steck a utilizat chestionare despre dieta pe un segment de aproape 2 000 de barbati pentru a vedea care plante au fost mai eficiente, si a gasit ca portocalele, grepfruit-ul, ceaiul verde, strugurii, capsunile, ceapa si legumele cu frunze verzi au fost contributorii cei mai importanti la regimurile bogate in flavonoizi.
Studiul resveratrolului arata rezultate promitatoare
Un al doilea studiu publicat in noiembrie 2012 a investigat unele dintre proprietatile vindecatoare ale resveratrolului, un faimos fenol asociat cu riscul de atac cerebral si boala cardiovasculara. De data aceasta, oamenii de stiinta de la MU School of Medicine au examinat relatia dintre resveratrol si cancerul la prostata.
Ei au gasit ca resveratrolul are potentialul de a slabi celulele canceroase, facandu-le mult mai usor de distrus, fara a vatama tesuturile sanatoase.
Cele mai inalte concentratii de resveratrol pot fi gasite in cojile boabelor de strugure si in vinul rosu. Michael Nicholl, unul dintre oamenii de stiinta implicati in studiu, a notat ca resveratrolul “este foarte atragator ca agent terapeutic, intrucat este un compus natural si ceva ce majoritatea dintre noi au consumat in timpul vietii noastre”. Urmatorul pas pentru oamenii de stiinta de la MU este sa continue testarea proprietatilor resveratrolului, si in cele din urma sa realizeze un test clinic pe oameni.
In studiile mai vechi, resveratrolul s-a aratat ca inducand moartea celulara la celule canceroase specifice, ca si prevenind cancerul de piele, reducand tumorile esofagiene, si prevenind tumorile mamare la animale, desi nu au fost inca realizate teste clinice pe oameni pentru cancer.
Sursele pentru acest articol:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121019141128.htm
http://www.youtube.com/watch?v=uQhySTdX0_w
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121110093554.htm
http://www.naturalnews.com/038681_prostate_cancer_phytochemicals_flavonoids.html - prostata