Semintele de in au proprietati terapeutice remarcabile, cu peste 50 de utilizari potentiale in prevenirea si tratarea bolilor, asa cum arata recenziile din literatura biomedicala de specialitate
Rolul semintelor de in in cancerul la san este unul dintre domeniile cele mai importante de studiu, daca luam in considerare ca acest tip de cancer este in topul celor care afecteaza cele mai multe femei din ziua de azi si ca cele mai multe femei inca echivaleaza "preventia" cu radiografii mamare anuale care implica raze gama 30kVp cu un compus puternic cancerigen – ignorand cu desavarsire rolul dietei, precum si evitarea expunerilor chimice.
Cu un spectru nutritional atat de bogat, sunt multe motive pentru a include semintele de in in dieta zilnica, fie si numai ca un aliment nutritiv. Principalul motiv pentru care toata lumea este asa de incantata de semintele de in o reprezinta nivelul ridicat de acizi grasi Omega 3, precum si densitatea de fibre mucilaginoase si calmante pe care le contine. Acum, tot mai multe studii efectuate dezvaluie “viata ascunsa” necunoscuta pana in prezent a semintelor de in, ca uzina medicinala de nutrienti, intarind inca o data declaratia etern valabila a lui Hipocrate conform caruia mancarea poate fi si medicament.
In 2005, revista Studii clinice asupra cancerului a publicat un studiu efectuat cu placebo care a implicat pacienti ce au primit cate o briosa cu 25 grame de seminte de in pe o perioada de 32 de zile. Dupa ce au observat o scadere a indicilor tumorali si o crestere a mortii programate a celulelor (apopteoza) la pacientii tratati cu seminte de in, autorii au concluzionat:
Semintele de in incluse in alimentatie au potential de reducere a cresterii tumorilor la pacientii cu cancer la sân.
Si alte experimente efectuate pe animale sprijina rolul pe care semintele de in il au in inhibarea cancerului la san. La cobaii cu imunitatea suprimata (prin eliminarea timusului), semintele de in impreuna cu un extract pur de diglucozid din seminte de in au dus la inhibarea cresterii tumorilor umane de cancer la sân transplantate la cobai, tumori alimentate de estrogen (estradiol-17 beta).
Semintele de in nu numai ca inhiba productia de estradiol, asa cum o fac medicamentele utilizate in chimioterapiile pe baza de hormoni inhibatori precum Arimidex dar si impulsioneaza metabolizarea estradiolului intr-o directie pozitiva prin generarea unei cantitati mai mari de 2-hidroxiestron metabolit bun, in loc de mai putin beneficul 16- hidroxilestron.
Efectele anti-cancer ale semintelor de in nu se limiteaza doar la cancerul de sân. Si in cazul cancerului la prostata, un alt cancer cunoscut ca fiind receptiv la hormoni, se poate beneficia de aceste seminte remarcabile. Intr-un studiu din 2008 publicat in revista Epidemiologia Cancerului, Indicatori bio si profilaxie, au fost selectati pacienti bolnavi de cancer la prostata, cu cel putin 21 de zile inainte de operatia de extragere a cancerului, si au fost impartiti in 4 grupuri in mod aleatoriu: 1) grup de control (dieta obisnuita) 2) o dieta cu suplimente de seminte de in (30 g/d) 3) o dieta saraca in grasimi 4) o dieta saraca in grasimi cu suplimente de seminte de in.
Autorii au observat ca "Gradul de proliferare a fost semnificativ mai scazut (P < 0.002) in cazul pacientilor care au consumat seminte de in." Studiul a concluzionat:
Concluziile sugereaza ca semintele de in sunt sigure si determina modificari biologice care pot ajuta in cazul cancerului la prostata.
Cum functioneaza semintele de in pentru prevenirea si/sau regresia tipurilor de cancer asociate cu hormoni?
Raspunsul surprinzator este ca acest lucru se datoreaza activitatii de modulare si/sau hormonale specifice a semintelor de in. Semintele de in contin un compus denumit fitoestrogen, care are abilitatea de a interactiona cu receptorii estrogeni la nivel celular.
Desi in lumea medicala (in special in domeniul oncologic) acceptiunea generala este de a categoriza toti estrogenii, inclusiv fitoestrogenii, drept "cancerigeni, " tot mai multe dovezi contrazic aceasta acuzatie, atat in cazul semintelor de in cat si pentru soia. Intelegerea biochimiei ne ajuta sa intelegem cum estrogenul din plante reduce activitatea de estrogen din corp.
Produsii secundari rezultati in urma biotransformarii ce are loc ca urmare a fermentatiei in colon: respectiv, enterodiolul (END) si enterolactona (ENL), moduleaza nivelul de estrogen din tesuturile afectate de acesti compusi. Acestia sunt slab estrogenici, ceea ce explica de ce atenueaza bufeurile femeilor ce sufera de insuficienta hormonala, dar sunt si antiestrogenici, putandu-se lega la receptorii de estrogen si blocand estrogenii mai puternici (atat endogeni cat si xenobiotici) in acelasi timp.
Desi companiile farmaceutice au incercat sa reproduca efectele SERM cu ajutorul unor compusi sintetici, deseori efectele secundare, produse involuntar, depasesc efectele pozitive avute in vedere. Acesta este un motiv pentru care descoperirea unor principii farmaceutice aplicabile cu alimentele, cum ar fi alimentele ca medicament, sunt atat de pretioase in conditiile in care sistemul medicinei conventionale bazat pe produse farmaceutice incepe sa se prabuseasca sub greutatea tot mai mare a propriei incompetente.
Intre timp, pe masura ce te bucuri de semintele de in ca aliment nutritiv, te poti proteja in acelasi timp de urmatoarele afectiuni:
- Cancer la san
- Piele uscata
- Hiperplazia de prostata
- Cancer la san: Prevenire
- Diabet Mellitus: Tip 2
- Imbatranirea pielii
- Colesterol ridicat
- Lupus Nephritis
- Cancer la prostata
- Deficit de atentie si hiperactivitate
- Blepharitis (ulcior)
- Boli cardiovasculare
- Colesterol: nivel LDL/HDL
- Diabet: Afectiuni cardiovasculare
- Dislipidemie
- CRP ridicat
- Lipsa de estrogen
- Bufeuri
- Disfunctii meibomiene
- Sindromul metabolic X
- Prostata: PSADT (timp dublu pentru antigenul specific prostatic)
- Afectiuni ale pielii
- Cancerul de colon
- Adiponectina: niveluri scazute
- Rinichi polichistici
- Ficat gras
- Obezitate abdominala
- Arterioscleroza
Si multe altele...
Surse utilizate:
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/flaxseed
http://www.greenmedinfo.com/blog/confirmed-flaxseed-contains-estrogens-regress-cancer - semintele de in
Uite ca am gasit acesta pagina despre Fitoestrogenii din semintele de in determina regresia cancerului , cautand despre seminte de in. Acum iti spun ca faci treaba super. poate vrei sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre maramures. Mult spor
Folosesc de vreo doua saptamani semintele de in cu iaurt la recomandarea unei prietene si cred ca stomacul si intestinele mele se simt mai bine.Interesant articolul!