Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Studiu : dietele bogate in proteine animale ar putea cauza moarte prematura

Studiu : dietele bogate in proteine animale ar putea cauza moarte prematura

In timp ce unii sunt preocupati ca s-ar putea sa nu aibe destule destule proteine in alimentatie, un nou studiu arata ca s-ar putea sa avem prea multe. Studiul, publicat in Metabolismul Celular/Cell Metabolism pe 4 martie, arata ca oamenii de varsta

In timp ce unii sunt preocupati ca s-ar putea sa nu aibe destule destule proteine in alimentatie, un nou studiu arata ca s-ar putea sa avem prea multe. Studiul, publicat in Metabolismul Celular/Cell Metabolism pe 4 martie, arata ca oamenii de varsta mijlocie care mananca o dieta bogata in proteine animale provenite din lapte, carne si branza, au o probabilitate de patru ori mai mare sa moara de cancer decat cineva care consuma o dieta saraca in proteine – un risc al mortalitatii comparabil cu cel al fumatului.

Cercetatorii si-au indreptat atentia catre 6 318 adulti peste 50 de ani, in decursul unei perioade de studiu de 18 ani. In medie, circa 16% din totalul caloriilor zilnice provenea de la proteine. Doua treimi din aceasta cantitate era de la proteine animale. Procentul aportului caloric de la proteine a fost utilizat pentru a incadra in categorii subiectii – grupul dietar cu inalt continut proteic (20% sau mai multe calorii de la proteine), grup dietar cu continut proteic moderat (10-19% calorii de la proteine) si un grup dietar cu continut sarac in proteine (mai putin de 10% calorii de la proteine).

Studiul a aratat ca cei ce consumau diete bogate proteic aveau un procent de risc cu 74% mai mare sa moara din orice cauza in cadrul perioadei de studiu de 18 ani comparativ cu cei cu diete sarace proteic. De asemenea aveau risc de cateva ori mai mare de mortalitate datorata diabetului. Riscul era mai inalt la cei care isi capatau proteinele din surse animale, precum carnea, ouale si branza.

“Exista o conceptie gresita cum ca, datorita faptului ca toti mancam, a intelege nutritia este un lucru simplu. Dar intrebarea este nu daca o anumita dieta iti ingaduie sa o duci bine timp de trei zile, ci te poate ea ajuta sa supravietuiesti pana la 100 de ani?” a spus intr-un comunicat de presa co-autorul studiului, Valter Longo, profesor de biogerontologie la catedra Edna M. Jones de la Scoala David de Gerontologie a Universitatii Californiei de Sud/USC Davis School of Gerontology si director al Institutului pentru Longevitate din cadrul aceleiasi universitati. “Aproape oricine o sa aiba o celula canceroasa ori precanceroasa la un anumit moment. Intrebarea este: progreseaza aceasta?” a spus Longo. “Se pare ca unul dintre factorii majori in determinarea acestui lucru este aportul de proteine”.

In studiu, Longo si colegii lui au gasit ca alimentele derivate din plante, precum leguminoasele (fasolea, lintea, nautul) si nuci nu aveau acelasi efect asupra mortalitatiiproteina precum il aveau alimentele bogate proteic de la animale. Rezultatele indica faptul ca respondentii intre 50-65 de ani consumand nivele moderate spre inalte de proteine prezinta o sporire majora a riscului general de cancer si mortalitate datorata acestei boli; totusi riscurile pot fi oarecum coborate daca proteinele nu provin de la o sursa animala. Cand studiul a controlat efectele proteinelor vegetale, nu a fost nici o asociere intre aportul de proteine si mortalitate, indicand faptul ca nivelele inalte ale proteinelor animale promovau mortalitatea.

“Cercetarile arata ca dieta saraca in proteine in perioada varstei mijlocii este utila pentru prevenirea cancerului si mortalitatii in general” a scris co-autoarea Eileen Crimmins, de la Catedra AARP de Gerontologie a Universitatii Californiei de Sud, intr-un comunicat de presa despre document.
Subiectii mai varstnici din studiu, totusi, au constatat un rezultat diferit de la consumul unei diete bogate in proteine. Cercetatorii au gasit ca subiectii mai batrani (65 de ani sau mai varstnici) au beneficiat de o cantitate moderata spre mare a proteinelor. In acest grup de varsta din studiu, nivelele inalte de proteine protejau impotriva cancerului, bolilor si mortii premature.
Doza zilnica recomandata (DZR) pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de corp (la femei, la barbati 0,9 grame). Asta inseamna ca, daca tu cantaresti 70 kg, aportul proteic zilnic sugerat unei femei este de circa 56 grame. Potrivit site-ului myplate.gov, o femeie care nu depune efort fizic deosebit si are intre 31-50 de ani, are zilnic nevoie de 1800 de calorii, ori 203,6 calorii (9%) din proteine, ceea ce este considerat un aport proteic scazut.

Avand in vedere toate acestea, va dati seama cam ce efecte au asupra sanatatii dietele de slabit pe baza de proteina animala gen Dukan sau Atkins, care dau rezultate pe moment dar distrug sanatatea pe termen lung!

Daca esti gata sa reduci sau sa renunti la produsele animale? Aici este o excelenta lista de surse de proteina vegetala: Top 10 surse vegetariene de proteine din aceasta lista, sursa mea favorita de proteine, semintele de canepa,  furnizeaza 10 grame de proteine in trei linguri de seminte.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.care2.com/greenliving/high-animal-protein-diets-could-cause-early-death.html - proteina

#moarte #pericole #proteina #proteina animala #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pozitia in care dormi iti poate influenta sanatatea
Iti place sa porti tocuri inalte? Afla la ce riscuri te supui
Noi studii arata cum sanatatea tatalui ii afecteaza pe copii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101