Este timpul sa lasam de-o parte mitul conform caruia boala este o chestiune de sansa, "ajutata" de o mostenire genetica mai putin fericita. Un studiu nou, publicat in revista Celula, a descoperit ca factorii de mediu, inclusiv nutritia, sunt de fapt cei care influenteaza sistemul imunitar, in special cand o persoana inainteaza in varsta.
Sistemul imunitar se adapteaza constant in lupta sa continua cu bolile, au descoperit cercetatorii. Si, desi unele aspecte ale imunitatii sunt transferate copiilor de catre parinti, factorii pe care ii au de infruntat copiii pe parcursul vietii sunt de fapt cei care conteaza cu adevarat. Imunitatea este, cu alte cuvinte, dobandita pe parcursul vietii si nu te nasti cu ea.
"Experientele conteaza tot mai mult pe masura ce inaintezi in varsta," spune imunologul Mark Davis, de la Universitatea Stanford, care a condus aceasta munca de cercetare.
Davis si echipa sa si-au propus sa stabileasca daca imunitatea este o functie ce depinde de natura genetica sau de nutritie si au facut acest lucru comparand 78 de perechi de gemeni identici. Au mai comparat si 27 de perechi de gemeni fraterni, care, spre deosebire de gemenii identici, nu au o structura genetica identica. Trasaturile pe care gemenii identici le au in comun se spune ca sunt in principal ereditare si nu dobandite.
Cercetatorii au prelevat mostre de sange de la toti gemenii, cu varste intre 8 si 82 de ani, si au analizat peste 200 de variabile si activitati asociate cu sistemele lor imunitare. In 75% dintre masuratori, diferentele sesizabile dintre perechile de gemeni s-au dovedit a fi influentate mai mult de natura nutritionala, infectiile si vaccinuri anterioare, si nu de natura ereditara.
Doar 25 % dintre masuratori, pe de alta parte, au sugerat o relatie ereditara. Acest lucru a fost reconfirmat de comparatiile facute intre gemenii cu varstele cele mai inaintate, 60 ani sau peste 60, si cei cu varste mai mici, sub 20 de ani. Gemenii mai tineri, ale caror sisteme imunitare nu se dezvoltasera complet, s-au dovedit a avea imunitati remarcabil de asemanatoare, in timp ce gemenii mai varstnici prezentau mult mai multe diferente.
Ceea ce pare logic, avand in vedere ca multi gemeni tind, la un moment dat, sa se desprinda unul de altul si sa-si urmeze propriul drum in viata. Drept urmare, se expun unor factori diferiti, inclusiv conditii de mediu diferite, virusi si bacterii, precum si medicamente sau tratamente diferite, toate avand cate o contributie la formarea sistemului imunitar.
Expunerea naturala la microbi este buna pentru sistemul imunitar
Tot la fel, cand echipa de cercetatori a administrat vaccinuri de raceala gemenilor participanti, nu au observat nicio dovada clara ca genele ar juca vreun rol in cantitatea de anticorpi produsi. Totul se rezuma la expunerea individuala, alimentatie si alti factori ce tin de stilul de viata, care influenteaza imunitatea si in cele din urma decid daca o persoana va ceda sau nu in fata unei boli.
Chiar si atunci cand, dintr-o pereche de gemeni, unul a fost expus unui virus - in cazul acestui studiu, un citomegalovirus, sau CMV - nu au fost evidente anumite diferente de ordin genetic intre cei infectati si neinfectati, ceea ce a sugerat inca o data faptul ca "natura hranei" este mai importanta decat "natura genetica". Dintre cele 16 perechi de gemeni identici analizati, acolo unde unul dintre ei avea CMV iar celalalt nu, cercetatorii au observat diferente majore in aproape 60% dintre componentele studiate.
Tinand cont de toate acestea, trebuie mentionat ca microbii de care ni se tot spune sa ne ferim, de fapt ne fac mai mult bine decat rau. Expunerea cat mai timpurie la microbi poate intari faza incipienta a sistemului imunitar, cam in acelasi fel in ar trebui sa o faca si vaccinurile. Cand nu exista nicio expunere, imunitatea este slabita.
"Sunt un mare adept al puterii murdariei", a adaugat Davis. "Acest [studiu] nu face decat sa spuna ca mediul joaca un rol important in formarea sistemului tau imunitar."
Surse utilizate pentru acest articol:
http://hosted.ap.org
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.detroitnews.com
http://science.naturalnews.com
http://truthwiki.org/Immune_System
http://www.naturalnews.com/048473_immune_system_nutrition_genetics.html#ixzz3SvjehRvo - sistemul imunitar
Apa joaca un rol mult mai inportant cand vorbim de imunitate decat alimentatia Niciun animal cand este bolnav nu mananca el bea apa. In corp cand apare febra membranele celulare se inchid si sucurile se vor trimite la rinichi si vor fi eliminate din corp. Concluzia bea sucuri cand esti racit si urina este colorata si bea apa alcalina si ionica si vit. C naturala si raceala de duce in doua zile