Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Iata 8 feluri in care sistemul scolar sufoca inteligenta si creativitatea copiilor

Iata 8 feluri in care sistemul scolar sufoca inteligenta si creativitatea copiilor

Scoala se presupune ca ar trebui sa ajute copiii sa se maturizeze, sa devina adulti constienti, responsabili, inteligenti, care stapanesc arta vietii si care isi pot aduce propria contributie in societate. Scoala, insa, acum cum o stim noi, ....

Scoala ar trebui sa ajute copiii sa se maturizeze, sa devina adulti constienti, responsabili, inteligenti, care stapanesc arta vietii si care isi pot aduce propria contributie in societate. Scoala, insa, asa cum o stim noi, este departe de a face acest lucru. De fapt, scoala, asa cum este in cele mai multe parti ale lumii, nu face decat sa sufoce inteligenta copiilor si sa-i determine sa fie preocupati si plini de stres, ceea ce da nastere lumii haotice pe care o vedem in jurul nostru.

Iata 8 feluri in care scoala sufoca creativitatea copiilor.

1. Ii invata pe copii sa se conformeze

La scoala, copiii sunt educati sa asculte ordine si sa li se supuna orbeste. Copiii sunt invatati ce sa faca, indiferent ca le place sau nu. Sunt pusi sa stea ore in sir pe scaune, fara sa se planga si sa faca altceva decat sa memoreze informatii pe care cel mai probabil nu le vor folosi niciodata in viata lor. Li se spune cand sa vorbeasca, cand sa se miste si chiar si cand sa mearga la toaleta.

Incet-incet, copiii nu-si mai asculta vocea interioara si se conformeaza la ceea ce autoritatea din fata lor le impune, ceea ce, deloc surprinzator, ii face sa se simta deprimati si neimpliniti.

2. Ii invata pe copii ce sa gandeasca, nu cum sa gandeasca

Scoala nu-i invata pe copii cum sa-si dezvolte capacitatea de a gandi logic astfel incat sa poata trage propriile lor concluzii cand primesc niste informatii. Dimpotriva, sunt obligati sa creada ceea ce li se preda, indiferent ca sunt lucruri adevarate sau nu, indiferent ca izvorasc sau nu din propria lor intelegere. Astfel, gandirea lor critica este impiedicata sa se dezvolte si, prin urmare, se transforma in niste robotei.

3. Innabusa creativitatea copiilor

Imaginatia copiilor este nestavilita, insa scoala se pricepe de minune sa o innabuse. Copiii pot fi incredibil de creativi, insa artele sunt practic inexistente in cele mai multe dintre scoli, pentru ca o cariera in arta este considerata neprofitabila. In loc fie lasati sa se descopere pe ei insisi prin exprimarea celor mai profunde ganduri si sentimente prin pictura, muzica, teatru si alte forme de arta, copiii sunt, in cea mai mare parte a timpului, inchisi intre patru pereti, obligati sa invete lucruri care nu-i intereseaza si care nu le cultiva in niciun fel mintea, inima si spiritul.

4. Ii invata pe copii sa se teama de esec

Greselile ne ajuta sa devenim mai intelepti, insa scoala ii invata pe copii sa se teama de nereusite, ca de ceva foarte rau, pe care trebuie sa-l ocolesti cu orice pret. Copii sunt invatati ca trebuie sa studieze doar pentru a trece testele si examenele, iar cei care nu trec examenele sunt priviti de sus, uneori chiar batjocoriti, ca si cum ar fi niste ratati. De aceea copiii invata ca trebuie sa faca toate eforturile pentru a evita greselile, ceea ce nu face decat sa-i impiedice sa-si atinga telurile spre care tind mai tarziu in viata, de teama unui eventual esec.

5. Ii invata pe copii sa creada ca este rau sa te joci

Copiii sunt foarte fericiti cand se joaca, cand se distreaza, rad sau fac ceva fara un scop anume, doar de dragul jocului. Joaca le face inima sa tresalte plina de fericire si le preschimba viata intr-o sarbatoare. Treptat, insa, pe masura ce cresc, copiii sunt invatati ca joaca nu este buna, pentru ca nu este productiva si ca ar trebui considerata doar o pierdere de timp.

Pe langa aceasta, sunt invatati sa fie seriosi, rigizi, ingrijorati pentru viitor, ceea ce nu face decat sa-i deprime si nu-i lasa sa se relaxeze si sa se bucure de momentul prezent, de tot ceea ce are viata sa le ofere.

6. Ii invata pe copii sa nu-si asculte inima

Spre deosebire de adulti, copiii stiu mult mai bine sa isi asculte inima. Insa, dupa ani de conditionari, cand in cele din urma ajung sa fie adulti ei insisi, isi ridica ziduri intre ei si inimile lor, nemaifiind, astfel, capabili, sa o asculte. Aceasta conditionare are loc in special la scoala, unde copiii sunt fortati aproape in fiecare zi sa faca lucruri pe care le urasc, pe care le gasesc plictisitoare si inutile, si pentru care invata ca vor fi rasplatiti de societate. In consecinta, isi dezvolta obiceiul de a nu acorda incredere si de a nu-si mai urma vocea interioara, pierzand, astfel, legatura cu ceea ce le spune inima sa faca.

7. Ii invata pe copii sa asocieze banii cu succesul

Un alt mod in care scoala ii prosteste pe copii si ii deprima este invatandu-i sa confunde castigul banesc cu o viata de succes. La scoala, copiii invata ca principalul scop in viata este sa aiba un salariu bun si sunt invatati sa-si sacrifice aproape o treime din viata studiind si facand tot felul de eforturi pentru a ajunge, in mod ironic, sclavii unei firme corporatiste.

Astfel, copiii nu-si mai urmeaza propriile pasiuni, care le-ar da un sens in viata si i-ar ajuta sa se simta impliniti, ci se ocupa de lucruri anoste care nu fac decat sa le impovareze sufletul si ii ajuta mai degraba sa supravietuiasca, dar nu sa traiasca cu adevarat.

8. Ii invata pe copii sa sacrifice ziua de azi pentru cea de maine

Prezentul este tot ceea ce avem. Viitorul si trecutul nu exista si daca le acordam prea mare atentie, nu mai reusim sa ne bucuram de aici si acum. Astfel, copiii nu fac decat sa-si proiecteze sperantele in viitor, gandindu-se ca odata ce-si ating telul, se vor simti impliniti si fericiti.

Aceasta mentalitate le-a fost formata in special de catre scoala. La scoala, copiii sunt facuti sa creada ca daca sacrifica azi totul studiind din greu si urmand ordinele, maine vor fi recompensati. Concentrandu-se constant pe viitor, insa, lasa viata sa treaca pe langa ei si ajung niste adulti plini de regrete, care traiesc intr-o stare constanta de profunda angoasa psihologica.

Sursa utilizata: https://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201001/the-decline-play-and-rise-in-childrens-mental-disorders

#copii #copii educatie #gandire #inteligenta #scoala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani
Pricipala calitate pe care copiii trebuie să o posede pentru a fi fericiti
Cum poti contribui la dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau

Ce spun cititorii despre "Iata 8 feluri in care sistemul scolar sufoca inteligenta si creativitatea copiilor"

corina27 February 2017 22:09Raspunde

Descrierea făcută școlii seamănă izbitor cu descrierea unei secte religiase care spală creierii enoriașilor!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101