Rozmarinul are o aroma delicioasa, care combinata cu gustul lui astringent a convins multi bucatari avizi sa il utilizeze la diferite feluri de mancare, inclusiv supe si sosuri.
Este cunoscut istoric ca imbunateste memoria prin sporirea fluxului sanguin catre cap si creier, ceea ce prin extensie ajuta si la imbunatatirea concentrarii. Rozmarinul mai are insa si capacitatea de a imbunatati digestia si se pare ca reduce severitatea atacurilor de astm. In Grecia antica, avea o astfel de formidabila reputatie ca imbunatateste memoria, incat studentii adesea isi puneau crengute de rozmarin in par cand studiau pentru examene.
Practic rozmarinul creste in tufe mici care sunt parte a familiei Labiatae, inrudita si cu menta. Ar putea proveni din zona mediteraneana, dar acum cultura lui este larg dezvoltata in climatele mai blande ale Europei si Americii.
Sunt multe beneficii de sanatatea asociate cu aceasta minunata planta si care au fost studiate de diferiti cercetatori din intreaga lume. Bazate pe unele dintre rezultatele acumulate, rozmarinul a prezentat alte cateva calitati demne de atentie, pe langa cele deja mentionate.
Doua dintre componentele lui, acidul cafeic si acidul rozmarinic, sunt substante puternic antioxidante si anti-inflamatorii, care ajuta la diminuarea inflamatiilor, un important factor in astm, bolile de ficat si de inima.
Cercetatorii italieni au observat ca rozmarinul are un efect protector asupra proteinei HSP70. Intrucat proteina HSP70 joaca un rol activ in prevenirea oricaror vatamari aduse pielii, savantii cred ca rozmarinul ar putea fi un factor contribuind la reducerea deteriorarilor corelate cu varsta precum ridurile.
Savantii francezi de la Institutul National de Cercetari Agronomice au fost descoperit ca rozmarinul asista enzimele detoxifiante precum citocromul P450, glutation transferaza si chinona reductaza, pentru a scapa de toxinele gasite in interiorul ficatului.
Deci ce au aratat cercetarile despre efectele pe care rozmarinul le are asupra creierului?
Cercetatorii britanici de la Northumbria University au descoperit ca o cantitate de 1.8-cineola, o substanta principala gasita in uleiul de rozmarin, isi face drum in fluxul sanguin, rezultatul final ducand la imbunatatirea performantelor creierului.
Pe durata experimentului, savantii au expus 20 de indivizi la variate nivele de aroma a uleiului, si apoi au colectat mostre de sange pentru a confirma cat de mult din 1,8-cineola a absorbit fiecare membru al studiului. Indivizii au fost apoi rugati sa se supuna testelor de viteza, acuratete si stare de spirit pentru a confirma daca uleiul de rozmarin a avut efecte pozitive.
A reiesit ca de fapt cu cat mai multa 1,8-cineola a fost gasita in sangele persoanei, cu atat au fost sporite acuratetea si viteza. Doar usoare efecte au fost observabile referitor la schimbarile starii de spirit.
Dr. Mark Moss a fost citat spunand ca aroma actioneaza ca un medicament. Aceste teste au deschis in mod hotarator ochii multora despre potentialele efecte ale rozmarinului asupra creierului, desi unii spun ca rezultatele de pana acum ar trebui luate in considerare doar ca unele preliminare.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.huffingtonpost.com
http://letsgohealthy.blogspot.ca
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=75
http://www.naturalnews.com/041110_rosemary_brain_performace_anti-inflammatory_herbs.html - rozmarinul
rozmarinul este un puternic antiinflamator. l-am gasit prezent intr-o crema pentru relaxarea muschilor in kaufland/germania/stuttgart.costa 1,50 euros. daca s-ar vinde in romanik probabil crema ar costa 15-25lei c-asa-i romanul.
Spuneti aici ca se foloseste inlusiv in supe si sosuri, de parc as-ar folosi in principal ca si condiment pentru deserturi! :))) Domnilor, rozmarinul se foloseste IN SPECIAL IN SOSURI, apoi,in functie de cit iti place si in alte feluri de mincare.
Rozmarinul se foloseste atat proaspat cat si uscat, el are numeroase întrebuintari fitoterapeutice, fiind atat un condiment, cat si o planta melifera, mierea de rozmarin, dar si un produs des folosit în parfumerie.
yes! thanks! cum il consumam!? mm