Putem spune că simbolul este o modalitate de cunoaștere. Simbolul scoate la suprafață anumite aspecte profunde ale realității umane ce nu ar putea fi puse în cuvinte.
Imaginile, simbolurile, miturile nu sunt creații întâmplătoare ale minții; ele răspund unei necesități și îndeplinesc o funcție: dezvăluirea celor mai secrete aspecte ale ființei.
Prin jocuri, imagini și desene avem posibilitatea de a surprinde inexprimabilul.
Cuprins:
Perenitatea imaginilor și simbolurilor
Simbolurile vor exista întotdeauna în conștiința umană, chiar dacă își schimbă forma, ele vor reda același lucru. Din vremuri străvechi oamenii au încercat și au simțit nevoia de a se exprima prin simboluri pentru a putea înțelege și stăpâni inexplicabilul și incontrolabilul mister al vieții.
Pentru a nu fi doborât de Universul plin de enigme, omul, a încercat să își exercite stăpânirea asupra mediului înconjurător căutând răspunsuri și creând analogii, indicii și justificări (unele poate prefabricate) pentru a putea gestiona angoasa în fața vieții.
Multe aspecte ale vieții sunt contradictorii, iar omul nu ar putea recurge la mijloace conceptuale, limbaj analitic și gândirea discursivă pentru a le surprinde, de aceea se folosește de celelalte unelte care îi sunt aproape: simbolurile, imaginația, miturile.
Gândirea simbolică nu este o caracteristică definitorie a copiilor sau artiștilor, ci este o abilitate umană, un instrument de cunoaștere a propriei ființe. Omul are nevoie să se definească și să ofere sens existenței sale așa cum poate mai bine.
Exprimare simbolică
Putem formula faptul că simbolul este un alt tip de limbaj, de feedback. El are o funcție importantă pentru că reunește structurile de suprafață și de profunzime ale minții noastre și ne ajută să comunicăm inefabilul, ajutându-ne să declanșăm emoții. Această exprimare simbolică poate fi găsită în:
1. Joacă
Jocul este cea mai frumoasă manieră de exprimare simbolică și o modalitate de învățare liberă, creativă. De asemenea este o formă de a reprezenta lumea/realitatea și de a face libere asocieri ajungând la un nivel mai profund de înțelegere.
2. Reprezentări vizuale
O imagine nu este o simplă reprezentare grafică, ci ilustrează accesul către cunoaștere prin multiplele planuri de referință. Prin natura lor sunt plurivalente, pentru a putea înfățisa și realitatea contradictorie. Mircea Eliade menționează că “asemenea imagini îi apropie totuși pe oameni cu mai mult efect și mai autentic decât limbajul analitic. De fapt, dacă există o solidaritate totală a speciei umane, ea nu poate fi resimțită și “transpusă în act” decât la nivelul imaginilor”.
3. Mituri, basme, povești
Cu ajutorul acestora se poate accesa atemporalitatea. Un mit povestește faptele care s-au petrecut în principio, adică ,,la începuturi”, într-un moment primordial și atemporal, într-un interval de timp sacru. Timpul acesta mitic sau sacru este calitativ diferit de timpul profan, de durată continuă și ireversibilă în care se înscrie existența noastră cotidiană și desacralizată.
Mitul îl eliberează pe om din timpul său individual și cronologic, proiectându-l simbolic într-un moment paradoxal ce nu poate fi măsurat deoarece este fara durată. Ceea ce înseamnă că miturile și poveștile implică o rupere de timp și de lumea înconjuratoare, pentru că realizează o deschidere către timpul sacru.
4. Dans
Este o reprezentare simbolică a sentimentelor și stărilor sufletești, ce nu pot fi puse în cuvinte. Este o modalitate de a exprima anumite adevăruri sufletești ce au nevoie de fi scoase la suprafață.
5. Arta
Toate exprimarile artistice sunt simboluri,iar ele reușesc să surprindă anumite adevăruri aproape nelumești și au puterea de a transmite stări și energii aproape divine.
Simbolicul și gândirea
Simbolul poate surprinde nuanțe despre realitatea ultimă a lucrurilor. Fără ajutorul acestor simboluri întregul proces de învățare și evoluție ar fi putut fi redus la simple acțiuni mecanice lipsite de profunzime, ce nu depășesc înțelegerea superficială ignorând scena amplă a vieții.
Simbolicul ajută gândirea să iasă din concret, analititc și să facă legătura între structura de profunzime cu cea de suprafață. Te invit să te reconectezi cu simbolicul din tine, să identifici ce inseamna pentru tine și să îți alegi o modalitate prin care să-l exprimi.
Nu putem surprinde cu mintea ceea ce ne este dat să simțim, așadar încercând și experimentând diferite modalități de exprimare, oferim glas realitășii noastre lăuntrice.
Mircea Eliade surprinde următoarele: “Gândirea simbolică sparge realitatea imediată, fără s-o împuțineze ori să o deprecieze în perspectiva ei, Universul nu este închis, niciun obiect nu rămâne izolat în propria-i existențialitate: toate se leagă între ele, printr-un sistem strâns de corespondențe și asimilități. Omul societăților arhaice a căpătat conștiința de sine într-o lume deschisă și bogată în semnificații: rămâne de văzut dacă aceste deschideri sunt tot atâtea mijloace de evaziune sau dacă, dimpotrivă, ele constituie unica modalitate de acces la adevarata realitate a lumii”. Prin intermediul simbolurilor căutăm și creăm sensul vieții, nu ezita să le folosești.
Articol scris de Georgiana Chetrone - comunitatea VVV
Eu sunt Georgiana, Freelance Wellbeing Trainer și Master NLP Coach în evoluție personală.
Prin intermediul discuțiilor 1:1 sau atelierelor pe care le creez, ofer sprijin și susținere celor ce își doresc să își valorifice la maxim potențialul, să asigure claritate în setarea obiectivelor și să își redefinească acțiunile ce au la bază adevăratele lor valori și credințe.
Întotdeauna mi s-a părut natural și firesc să ajut și să ghidez persoanele ce vor să se descopere mai bine. Cred în toate resursele noastre ascunse, visuri prăfuite și cred că merită să facem tot ce ține de noi ca să le descoperim.
Dacă vrei să ne cunoaștem sau dacă vrei să descoperi tehnici de autocunoaștere și introspecție te aștept pe Website sau pe Instagram.