Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. Rețete Vegane Delicioase pentru un Crăciun Special

Rețete Vegane Delicioase pentru un Crăciun Special

Ce gătiți bun de sărbători? Noi ne-am gândit să vă dăm câteva idei de preparate tradiționale adaptate. 

Se apropie cea mai așteptată perioada a anului. Facem planuri, bilanțuri, ne intalnim cu cei dragi, ne bucurăm de primii fulgi de zăpadă, de vacanța de Crăciun.

Crăciunul, în afara înțelesului religios, este o stare. Sărbătorim împreună, dăruim, trimitem gânduri bune tuturor, ne strângem în jurul mesei cu familia și prietenii să gustăm minunatele preparate tradiționale și, de ce nu, preparate vegetariene și vegane. Și cum multe din preparatele tradiționale pot fi adaptate unui meniu vegetarian, m-am gândit să vă dau câteva idei. În peregrinările mele am avut ocazia să gust multe din preparatele tradiționale de sărbători ale altor popoare. 

Salată ucraineană cu sfeclă roșie

Mi-a plăcut foarte mult o salată ucraineană pe care am savurat-o preparată de niște prieteni, moldoveni de peste Prut. Se numeste Suba, poate, m-am gândit eu pentru că are mai multe straturi. 

 

Dar să vă povestesc! Se face din cartofi, morcovi, sfeclă roșie, ceapă, maioneză tradițională sau rețetă vegană (dacă mâncați pește, puteți adăuga fără grijă pește file afumat între stratul de morcovi și cel de sfeclă roșie).

Ingrediente necesare

Maioneza vegană

Secretul este ca toate ingredientele folosite să fie la temperatura camerei, iar uleiul să fie adăugat treptat peste laptele vegetal, în timp ce amestecăm compoziția cu mixerul. Puteți să adăugați puțin mustar pentru culoare sau șofran, un pic de tot. 

Mod de preparare:

După ce au fiert, legumele se curăță de coajă și se dau fiecare în parte pe răzătoare. 

Cele 2 cepe se taie fin solzisori, se sărează puțin (poți să adaugi un strop de oțet de mere pentru gust) . 

Preparăm și maioneza vegană! Puteți să o preparați voi sau să utilizați gata preparată din comerț, dar atentie la ingrediente…  (citiți întotdeauna eticheta!) 

Am pregătit toate cele și începem să “asamblăm” salata: punem în primul strat cartofii rași pe răzătoarea mare, apoi un strat subțire de maioneză. Continuăm cu un strat subțirel de ceapă, apoi adăugăm morcovul fiert, ras si el, stratul de maioneză vegană, stratul de sfeclă roșie rasă și ea, apoi ultimul strat de maioneză. Ornăm cum ne place: fie cu pătrunjel tocat fin, sau buchetel de pătrunjel proaspat (puteți folosi și coriandru dacă vă place).

 

Salată de Quinoa și fasole neagră 

Dacă mâncăm vegetarian/vegan, cam știm cum să preparăm quinoa pentru o salată, dar vă spun cum fac eu.

Ingrediente necesare:

Un gust aparte, mai de sărbătoare, îl dăm dacă adaugi câțiva sâmburi de rodie sau câteva feliuțe de mandarină sau clementină.

Desigur se poate adapta “rețeta” după preferințele fiecăruia. Eu mai înlocuiesc fasolea si năutul cu mazăre, morcov tăiat pătrățele sau lamele, si cu fasole verde. Mai poți să adaugi și porumb boabe, dacă îți place.

Mod de preparare:

Pui quinoa la fiert cu ceva apă și un praf de sare. Când s-a fiert, scurgi apa rămasă și pui quinoa la răcorit, până când sunt gata legumele sotate.

 

Eu pun ceapa tăiată solzisori, usturoiul, ardeiul gras sau capia tăiat fisioare, fasole neagră (fie o cutie de 400 de grame sau preparată anterior de voi), o mână de năut boabe, măsline negre sau verzi ( de care vă plac vouă), pătrunjel, un vârf de cuțit de paprika sau după gust, sare piper, oregano, curry un varf de cutit. 

 

Toate astea le puneți, pe rând, în tigaia în care sfârâie deja uleiul de măsline - cam vreo 3-4 linguri. Ceapa se lasă până devine translucidă aurie, apoi se adaugă ardeii, fasolea si nautul, condimentele.  Lăsați legumele la sotat cateva minute. 

Apoi adăugați quinoa și amestecati usor. Lăsați să mijotească împreună câteva minute (vreo 5-7 minute, dacă mă întrebați pe mine). Poți să adaugi puțină zeamă de lămâie sau puțin sos de tomate.

Se decorează după inspirația fiecăruia. Nu uita să adaugi ceva ceapă verde care dă o savoare minunată acestei salate. 

Desigur se poate adapta “rețeta” după preferințele personale. Eu mai înlocuiesc fasolea si năutul cu mazăre, morcov tăiat pătrățele sau lamele, si cu fasole verde. Mai poți să adaugi și porumb boabe, dacă îți place.

Și fiindcă este sezonul citricelor, am zis să încerc o ...

 

Supă de morcovi cu portocale

Este atât de minunată și fină! Un regal pentru papilele gustative  

Ingrediente necesare:

Mod de preparare:

Ce supa este aia fără ceapă?! Să începem, deci, prin a toca mărunt 2 cepe medii sau una mai mărișoară. Punem în oala de supă puțin ulei de măsline și adăugăm ceapă pe care o perpelim la foc mic până devine aurie. Adăugăm morcovii tăiați pătratele sau rondele (cam 4 morcovi mai bine făcuți) și supa de legume (din orice legume) preparată anterior sau cumpărată gata făcută (1 litru). Îi lăsăm să fiarbă nitelus pană se moaie (încercăm cu furculita). Adăugăm sucul de portocale - cam jumătate de cană (max 250 ml), și un praf de nucșoară. 

Acum suntem gata sa punem totul în mixer sau robot de bucătărie și să transformăm compoziția în piure (va ieși ceva mai subtire decat un piure traditional de cartofi). Putem să strecuram compoziția ca să obținem un piure fin si catifelat. Punem înapoi în oală și adăugăm lapte de migdale (sau orice lapte vegetal) cam 1 litru sau în funcție de cat de groasă vrem să ne iasă supa în final. Adăugăm sare, piper, după gust. Eu mai adaug un varf de scorțișoară.

Când servim, decorăm fiecare bol de supă cu pătrunjel verde (sau coriandru, dacă îți place) și cu puțină smântână vegetală. 

Felul principal am decis să fie ...

 

Burger de năut cu cartofi dulci 

Se fac super rapid, dar trebuie puțină răbdare și un robot de bucătărie! 

Ingrediente necesare:

  • ulei de măsline
  • 1 ceapă mare sau două medii
  • 2 căței de usturoi (poți pune puțin mai mult dacă-ți place)
  • 1 cutie de năut de 400 gr (540 ml), 
  • cam 2 - 3 linguri de pesmet (100 gr cu sau fără gluten în funcție de preferințele tale)
  • fulgi de drojdie inactivă
  • vreo 30 g de praf de semințe de in
  • 1 linguriță de praf de chimen
  • sare și piper după gust
  • mărar și pătrunjel
  • Pentru fermitate poți adăuga și 2 lingurite de făină cu sau fără gluten.

Mod de preparare:

Puneți ceapa și usturoiul la călit în uleiul de măsline, până devine aurie.

Năutul se pune la robotul de bucătărie și se mixează până devine piure puțin mai grosier. Se adauga pesmetul, drojdia inactivă și celelalte ingrediente în robot și se amestecă puțin ca să se omogenizeze. Se adaugă și făină dacă compoziția vi se pare umedă. 

Se formeaza rondele (trebuie sa fie potrivite ca grosime pentru a se putea rumeni bine și uniform în interior) din compoziția făcută și se pun la prăjit într-o tigaie în care am pus puțin ulei de măsline (se pot pune și la cuptor la 220 grade C, însă mie mi se pare ca se cam usucă). Se lasă până se rumenesc bine pe ambele parti. Se servesc cu salată verde și rondele de ceapă și feliuțe de castravete murat în oțet sau saramură. Este și mai super gustos dacă adaugi feliuțe subțiri de sfeclă roșie sau de roșii.

Garnitura, pe care eu și familia mea o iubim mult și o facem destul de des, este: cartofi dulci prăjiți, până devin aurii. Îmi place să adaug sare după ce i-am scos din tigaie și să îi acopăr cu un capac (cam 2-3 minute sa transpire putin). Dacă nu vă plac prăjiți, puteți să îi stropiti cu putin ulei de măsline, sare grunjoasă sau de himalaya și oregano și să-i puneți la cuptor pe hartie de copt (la 225 grade cca 25 minute sau până se rumenesc).

 

Ce servim la desert? Sunt multe opțiuni de desert vegetarian/vegan, dar eu am ales niște bomboane de ciocolată și unt de cocos, mousse de avocado.

 

Bomboane de ciocolată și unt de cocos 

Ca unitate de măsură folosim o cană - aceeași pentru toate ingredientele

Ingrediente necesare:

Mod de preparare:

Poți să adaugi și fructe confiate tăiate mărunt. Dacă decizi să adaugi visine din visinată, ai grijă că din cauza alcoolului compoziția se întărește mult mai rapid.

E super simplu - pui toate ingredientele pe rand și amesteci cu mixerul. Apoi torni in forme mici de mufine sau în formele de gheață de la fridiger sau și mai bine, in forme mici individuale (de hârtie cerată) de mufine. Pui apoi la frigider ciocolata turnată în recipiente si le scoti din forme cand le servesti. Atentie: trebuie mâncate rapid pentru că se topesc la suprafață dacă este prea cald în casă.

 

Mousse de avocado cu cacao

Ingrediente necesare:

  • 1 avocado mare si bine copt (fără samburi si coji) 
  • 2 linguri de cacao pudră
  • 65 ml de lapte vegetal ( la alegere) - eu folosesc de migdale pentru că îmi place cel mai mult și pot să îl prepar și în casă.
  • 1 lingură sirop de artar sau agave (sau după gust dacă vă place mai dulce) 
  • esență de vanilie sau rom 
  • migdale tăiate pentru decor, dar poți să le incorporezi și în mousse. 

Mod de preparare:

Puneți toate ingredientele în mixer și amestecați până se formează o compoziție cremoasă și ferma. Dacă doriți compoziția să fie mai puțin fermă puteți să adăugați un strop mai mult de lapte vegetal. 

Apoi turnăm compoziția în recipientele în care intenționăm să servim desertul (pahare de cca 100 ml)  și lăsați la frigider cam o ora. 

Puteți orna cu migdale tăiate fin, fructe de pădure sau de sezon.

Eu mai adaug și o picăturică, hai două, de ulei esențial de mentă și ornez cu o frunză de mentă proaspătă. De sezon, poți orna și cu fulgi de cocos sau “cake sprinkles” colorate, sau cu ciocolată amară, rasă. Fii inventivă! 

E demențială! Poți adăuga și fructe din vișinată (dacă ai) sau orice fructe confiate.

Ciocnim împreună virtual un pahar de ce vă place vouă și vă urez sănătate, inspirație, lumină, căldură, liniste, bună dispoziție, pace, oameni buni, ca voi, în jurul vostru, dorințe împlinite și ganduri bune! 

Fie ca experiențele trecute să vă fie lecții de viață, viitorul să se contureze frumos, prezentul să fie trăit la maximum!

La mulți ani!!!!! 

 

Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie

Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă. 

Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă). 

Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc)

În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”. 

Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.

O puteți găsi pe Monica aici:

Website | Facebook

#retete de craciun

Ce au mai parcurs alti cititori...

Salată vindecătoare pentru ficat - rețetă video
3 Rețete vegane minunate cu linte roșie
Rețete cu alimente sattvice - 1. Fructe proaspete
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101