Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. 3 Rețete vegane minunate cu linte roșie

3 Rețete vegane minunate cu linte roșie

Lintea roșie este o legumă foarte bogată din punct de vedere nutritiv, gustoasă și ușor de introdus în dieta ta. Descoperă 3 rețete ușoare și delicioase cu linte roșie.

Lintea roșie este o plantă leguminoasă cel puțin minunată! Este plină de minerale și vitamine, precum: vitamina B1, vitamina B9, potasiu și fier.

Ador lintea roșie pentru ca fierbe cel mai repede (nu necesită hidratare înainte) și are cel mai dulce gust (dintre toate soiurile de linte); iar pentru o persoană care nu consumă produse de origine animală, aceasta poate fi o sursă “de aur”, datorită nivelului crescut de proteine, circa 35%.

Pe lângă toate acestea, este o leguminoasă super hrănitoare, sățioasă și versatilă! Adică? Pur și simplu o poți adăuga în orice: de la salate și supe, până la feluri principale, precum tocănițe, și pateuri vegetale.

Azi o să-ți împărtășesc câteva moduri în care poți prepara lintea roșie: Rețetele sunt super ușoare, rapide și de post!

 

1. Supă cremă de linte roșie și chimen prăjit

Ingrediente necesare pentru 2 porții:

  • 1/2 cană linte roșie, spălată
  • 1/2 cană roșii tăiate (sau conservă de roșii)
  • 2 căni de supă de legume 
  • 1 linguriță pudră de turmeric
  • 1 lingură ghimbir, ras
  • 100 ml smântână vegetală de soia
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 ceapă mică, roșie, tăiată feliuțe
  • 1 lingură semințe chimen
  • sare neagră de Himalaya, după gust
  • piper proaspăt măcinat, după gust

 

Mod de preparare

Pune supa de legume la fiert și după ce dă în clocot, adaugă lintea, ghimbirul, turmericul, roșiile, plus un praf de sare.

Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic cam 30 de minute.

Între timp, pune într-o tigaie mică uleiul de cocos, adaugă ceapa și chimenul și amestecă până se caramelizează (merge și aici un praf de sare și piper).

După ce s-au fiert legumele, ia oala de pe foc, lăsa oleacă să se răcească și mixează cu blenderul până se pasează tot, adaugă smântâna, sarea și piperul proaspăt, după gust; amestecă bine-bine!

Servește în bol supa și cu mixul de ceapă și chimen peste!

 

2. Pate vegetal de linte roșie cu ulei de susan

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 mâini de linte roșie, spălată bine
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri mix semințe (pentru un gust mai intens, prăjește-le oleacă în tigaie; pentru o absorbție mai bună în organism, hidratează-le peste noapte)
  • 3 linguri ulei de susan
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui, presat la rece
  • 1 vârf de piper cayenne
  • sare celtică fină, după gust

Mod de preparare

Într-o oală pui la fiert apa (cam 1/2L), când începe să clocotească, pune lintea la fiert și un praf de sare (dacă ai întâlniri importante după ce mănânci, pune și usturoiul la fiert: nu mai ramâne acel gust și miros intens după ce mănânci + că iese o textură și mai cremoasă).

După ce a fiert lintea (nu pune toată apa), o răstorni într-un vas de blender, adaugi restul ingredientelor și mixezi până se transformă într-o pastă fină.

Acest pate are o textură mai solidă, însă mai poți adăuga din apa în care a fiert lintea, până obții consistența dorită!


3. Curry cu linte roșie și frunze de lime

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 ceapă mică roșie, tăiată subțire
  • 2 căței de usturoi, dați pe răzătoare
  • 1 lingurița de ghimbir, dat pe răzătoare
  • 1 ardei rosu kapia, tăiat subțire
  • 3 mâini linte roșie, spălat bine
  • 3 linguri lapte de cocos
  • 3 frunze de lime
  • 1 linguriță pastă curry roșu
  • 1-2 căni apa
  • sare neagra de Himalaya, după gust

 

Mod de preparare

Într-o tigaie adâncă, pui uleiul la topit, adaugi ceapa și, după ce se înmoaie, pui un praf de sare, adaugi restul legumelor, amesteci bine și lași cam 5 minute totul, la foc mediu.

Apoi adaugi pasta de curry, amesteci bine bine și adaugi lintea și frunzele de lime; amesteci și pui apă (mie îmi place mai lichid așa ca pun 2 căni de apă).

Cand lintea e făcută, scoți frunzele de lime, adaugi laptele de cocos, amesteci și gata!

Sunt complet topită după felul ăsta de mâncare pe care ador sa îl servesc lângă un orez basmati, simplu!

Acestea sunt câteva idei de a găti lintea; eu o consum în orice parte a zilei (dimineața pateul, la prânz curry-ul,  iar seara supa).

Sper ca v-am stârnit interesul pentru lintea roșie căci merită din toate punctele de vedere!

Să avem poftă și armonie!

 

Articol scris de Raluca Nicolae - membru al comunității VVV

Hello, Raluca Nicolae aici :)! Ador natura atât de tare încât mi-am propus să o mâhnesc cât mai puțin. Cum? Prin a consuma și folosi cât mai puține elemente nocive; de aici și alimentația mea (aproape) vegană și rețetele de îngrijire personală și a locuinței făcute în casă. 

Atât de mult încât am creat “Naturawl.ro”, proiectul meu de suflet unde împărtașesc fiecare rețetă tip DYI, rețete vegane și raw-vegane.

Unde mă găsești:

Website | Instagram | Facebook 

#retete cu linte rosie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Rețete cu alimente sattvice - 2. Cereale și leguminoase
4 reţete de preparate sănătoase şi inedite cu conopidă
5 retete ingenioase pentru un picnic “fara carne”
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101