Prima întâlnire pe care am avut-o cu Matcha a fost destul de recent, mai exact anul trecut în toamnă, când am făcut o vizită scurtă la Cluj. Era o cafenea mică, dar aveau multe sortimente de băuturi calde, iar Matcha latte mi-a sărit în ochi.
Un gust complex și bogat, foarte aromat, puțin astringent , dar care îți lasă o aromă dulceagă, dacă e bine preparat. În cantități prea mari însă, poate avea un gust mai amărui.
A fost o experiență foarte plăcută pe care mi-am dorit să o reproduc și la mine acasă și, de ce nu, să experimentez dincolo de limita de latte.
Matcha, sau pudra de ceai verde, este o sursă foarte bună de antioxidanți, fibre și vitamine. Îți oferă o putere de concentrare mai mare și îți energizează corpul și mintea.
O poți consuma în loc de cafea, fie ca latte sau ice latte răcoritor, dar o poți folosi și pentru a face cele mai bune rețete de prajituri. Sună bine, nu?
În continuare vreau să îți prezint două rețete de prăjituri simple cu pudră de Matcha și o rețetă de ciocolată neagră cu Matcha. Te invit să le încerci și să îmi spui dacă ți-au plăcut.
Matcha cheesecake, o rețetă de prajitură fără coacere, vegană
A fost destul de greu să mă decid care să fie primul desert cu Matcha, dar am ales să merg pe o variantă de prăjitură fără coacere, cheesecake simplu și rapid.
Pentru blat vei avea nevoie de:
- 1 cupă arahide
- 1/2 cupă nuci pecan
- 2 linguri de cocos răzuit
- 40g ciocolată neagră
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 lingură sirop de agave
Punem o tigaie pe foc mic și adăugăm arahidele și nucile. Le prăjim până când arahidele au o culoare aurie, apoi le punem într-un robot de bucatarie. Le lăsăm la răcit cam 10 minute, apoi le măcinăm , nu foarte fin.
Adăugăm cocosul răzuit, siropul de agave și ciocolata neagră, pe care o topim împreună cu uleiul de cocos. Amestecăm încă puțin să se combine toate ingredientele, apoi turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit o tava cu diametrul de 18cm. Se dă la frigider până facem crema.
Pentru cremă vei avea nevoie de:
- 2 cupe lapte de cocos gras, din conservă ( doar partea solidă)
- 5 linguri unt de cocos
- 3-4 linguri miere/sirop de agave
- 1 lingură rasă pulbere Matcha
- 1 lingură agar-agar
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 cupă cu vârf de căpșune tăiate și șterse bine
Într-o cratiță adăugăm laptele de cocos, untul, vanilia și mierea și punem pe foc mic. Când s-a încălzit, adăugăm pudra de Matcha și amestecăm cu un tel. Dacă se fac cocoloașe, poți folosi un mixer vertical ca să omogenizezi compoziția.
Când începe să fiarbă, adăugăm o lingură de agar-agar și lăsăm să fiarbă încă 2 minute, timp în care amestecăm continuu.
Lăsăm crema să se răcească cam 10 minute și mai amestecăm din când în când să nu se formeze cocoloașe.
Adăugăm căpșunele și amestecăm încet cu o lingură, apoi turnăm compoziția peste blat.
Dăm la frigider câteva ore sau lăsăm peste noapte.
Se poate servi cu căpșune proaspete și ciocolată neagră.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
Încearcă și această Băutură energizantă cu matcha și maca
Tort Matcha cu cremă de vanilie
Aceasta este o rețetă de prăjitură simplă, fără gluten, care are la bază un blat de pandișpan aromat cu pudra de Matcha.
Pentru blat vei avea nevoie de:
- 3 ouă
- 1/2 cupă făină fără gluten
- 3 linguri Matcha
- 1/2 cupă zahăr de cocos
- 1 linguriță coajă de lămâie
Punem oulăle într-un castron și le batem cu un mixer. Treptat adăugăm din zahăr si mixăm până obținem o spumă. Adăugăm și restul ingredientelor și mixăm până se încorporează toate.
Am folosit o tavă rotundă de 18 cm pe care am tapetat-o cu hârtie de copt, am adăugat compoziția și am dat la cuptorul preîncalzit la 180°C pentru 30 de minute.
După ce a fost gata, am scos blatul și l-am lăsat să se răcească complet.
Pentru cremă vei avea nevoie de:
- o conservă lapte de cocos ( doar partea solidă)
- 1-2 linguri miere/sirop de agave
- 1 lingură esență de vanilie
- dulceață de portocale și ghimbir ( Mrs Bridges - Christmas spices)
Punem laptele, mierea/siropul și esența într-un bol și mixăm puțin cât să se amestece toate ingredientele. Gustă și dacă vrei mai poți adăuga îndulcitor.
După ce blatul s-a răcit, îl tăiem în două și începem să îl montăm.
Punem 2-3 linguri de dulceață pe blat și le întindem ușor. Peste dulceață adăugăm un strat generos de cremă. Punem cealaltă jumătate de blat și ornăm cu restul de cremă rămasă.
Se păstrează la frigider.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
Ciocolată neagră cu cremă de cocos și Matcha
Pentru această rețetă vei avea nevoie de o formă de silicon pentru praline. Ale mele au formă de floare , dar se poate folosi orice altă formă.
Ingrediente pentru ciocolata neagră:
- 50g unt de cacao
- 30g cacao pudră
- 1/2 lingură miere sau sirop de agave
Untul de cacao se topește la abur, iar când e complet topit adăugăm cacao și îndulcitorul.
Amestecăm bine până se încorporează toate ingredientele.
Ingrediente pentru crema de cocos cu Matcha:
- 4 linguri unt de cocos
- un vârf pudră de Matcha
Topim untul de cocos la abur și adăugăm pudra. Amestecăm bine până se încorporează toate ingredientele.
Acum ne putem juca cu formele și să creăm pralinele așa cum ne dorim noi.
Eu am început cu un strop mic de ciocolată în mijlocul formei. După ce am pus acest strat, am băgat forma de silicon la congelator pentru 2-3 minute, suficient cât să se întărească ciocolata.
Următorul strat a fost de cocos și Matcha , strat pe care l-am turnat până la jumătatea formei. Am adăugat din nou la congelator pentru câteva minute, până s-a întarit și stratul de cocos.
Ultimul strat a fost cel de ciocolată neagră cu care am umplut forma.
Dăm ciocolata la frigider pentru aproximativ o oră-două, apoi servim. Dacă mai ramâne ceva, păstrăm la frigider.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
Iubești ciocolata? Atunci încearcă și această rețetă de Cremă tartinabilă CHOCOLATE LOVER
Sper că am reușit să te conving cu aceste rețete de prăjituri simple , care pot fi integrate într-un stil de viață sănătos.
Articol scris de Iuliana Pascu - Comunitatea VVV
Eu sunt Iuliana, software engineer by day, experimental cook by night (also day) .
Dacă vrei să ne cunoaștem, dar și pentru mai multe idei de rețete de prăjituri rapide și delicioase, te aștept pe pagina mea de Instagram sau Facebook