Socata este binecunoscuta, ne bucuram de ea toata vara. Culegem florile cand sunt in sezon , le uscam si ori de cate ori ne e dor de ea o putem prepara, iar iarna merge foarte bine ceaiul de soc. Este drept ca aroma socatei este mai intensa cu florile proaspete, dar cand le folosim pe cele uscate e bine sa dublam cantitatea pentru un gust mai intens.
Beneficiile socului, folosit in ceaiuri si in prepararea socatei, sunt minunate, pentru ca elimina ce-i mai rau din organismul nostru, avand proprietati diuretice, expectorante, detoxifiante, antiinflamatoare si antiinfectioase.
Florile de salcam pot fi folosite in preparea dulciurilor ( a gogosilor in unele regiuni ale tarii) a dulceturilor…si de ce nu ar putea fi si ele vedetele unei licori vindecatoare si racoritoare?
Florile de salcam pot calma durerile gastrice, in combinatie cu mierea regleaza tranzitul intestinal, au efect relaxant, calmant ( florile de salcam sunt un atidepresiv natural), trateaza insomnia, au efect antitusiv…. si unde mai pui ca florile de salcam sunt delicioase, dulci si aromate.
E simplu sa tranformi florile comestibile preferate, cum sunt cele de salcam, intr-o bautura fermentata cu un puternic efect terapeutic
Florile de trandafir [de dulceata] conţin ulei eteric şi tanini, au efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatorii, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante şi tonice. Acestea sunt indicate în gripă, bronşite, răceli, astm bronşic, hiperhidroză, laringită, micoze bucale şi vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronică şi dizenterie, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree, iritaţii oculare, ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite.
Băuturile acestea fermentate sunt în primul rând o sursă de probiotice, oferă o cantitate considerabilă de vitamina C, enzime și lactobacili.
Ele ajută la creșterea rezistenței organismului la îmbolnăviri și diminuarea șanselor de a dezvolta diferite tipuri de dereglări sau cancer. De asemenea sunt surse bogate și naturale de B-uri.
Cum am procedat?
La un litru de apa se vor adauga urmatoarele:
- 100 g miere ( o puteti inlocui cu indulcitorul preferat)
- Sucul de la ½ lamaie
- 2 inflorescente soc si 2 flori de trandafir de dulceata sau 3 inflorescente salcam (in functie de bautura pe care vreti sa o preparati)
Optional in socata puteti adauga si 1 mana de frunze de menta sau flori de musetel, capatand astfel o aroma subtila, proaspata.
Amestecul se tine la loc caldut (20-25 grade Celsius) si in trei zile se va transforma intr-o licoare magica cu bule piscatoare si miresme florale.
Reteta originala: chef Alina Alexandrov - Pofta de Verde
Mulțumim !
Florile de soc uscate nu este bine sa fermenteze, asa ca mai bine le pastrati la congelator.
Este necesar un anumit tip de trandafir, cum ar fi cel folosit la prepararea dulcetei?
Da, trandafirii de dulceata