Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Despre relații toxice, forme de abuz, anxietate și situații fără ieșire. Interviu cu Emil Ghercă, coach de relaționare sănătoasă și dezvoltare personală

Despre relații toxice, forme de abuz, anxietate și situații fără ieșire. Interviu cu Emil Ghercă, coach de relaționare sănătoasă și dezvoltare personală

Cum ne dăm seama că există o problemă serioasă în relația de cuplu? Ce este o persoană toxică? Cum se manifestă abuzul emoțional? Stă oare în puterea noastră să ne schimbăm destinul? Află răspunsul la toate aceste întrebări, plus multe alte informații extrem de utile despre echilibru emoțional și relații sănătoase, de la Emil Ghercă, coach de relaționare sănătoasă și dezvoltare personală.

Majoritatea dintre noi ne-am confruntat măcar o dată în viață cu situații conflictuale, stări de anxietate sau neputința de a găsi soluții la problemele din familie sau de la job. Ce bine ar fi fost să avem alături o persoana care să ne ghideze pas cu pas în luarea celor mai bune decizii, nu-i așa? Pentru că, atunci când e în joc propria ta viață, este greu să iei decizii obiective. Dar ai putea să cântărești mai bine anumite situații dificile dacă ai fi mai bine informat, dacă ai conștientiza la timp ceea ce ți se întâmplă și ce ar fi mai bine să faci. Interviul de astăzi sper să te ajute să-ți răspunzi la anumite întrebări și să-ți dea puțin curaj în a lua cele mai bune decizii pentru persoana ta.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății emoționale? Povestește-ne despre tine și activitatea ta.

Emil Ghercă: Salutare, eu sunt Emil Ghercă, iar ca și profesie sunt coach de relaționare sănătoasă și trainer de dezvoltare personală. Pe lângă toate acestea sunt fiu, prieten, coleg, cursant și mai presus de toate sunt om.

Am ajuns să activez în acest domeniu al dezvoltării personale cu diferite ramuri dintr-o durere și neputință. Descoperisem beneficiile nemărginite ale acesteia și sufeream foarte tare pentru că persoanele din jurul meu, la care țineam foarte mult, sufereau din cauza provocărilor vieții și nu ascultau deloc de sfaturile ce le aveam pentru ei. Practic voiam să îi ajut și nu aveam cum. Eram privitor la un film căruia îi știam continuarea nefericită și nu puteam face nimic pentru a o schimba.

 

Astăzi am ajuns să fiu sursă de inspirație pentru comunitatea mea de pe Facebook, dar și pentru apropiații și clienții mei. Așa am înțeles un lucru pe care la început nu îl înțelesesem. Acela de a fi eu schimbarea pe care o voiam în ceilalți. Lucru pe care l-a spus și Gandhi, dacă nu mă înșel. 

Așadar, astăzi ajut oamenii să relaționeze sănătos prin armonie, iubire și acceptare necondiționată. Iar pe lângă asta îi ajut să se autodepășească și să aibă o relație bună în primul rând cu ei, prin rezolvarea propriilor provocări interioare. Ca mai apoi lucrul acesta să se reflecte asupra relațiilor lor și asupra întregii vieți.

VVV: Ce înseamnă să fii coach de dezvoltare personală și relații sănătoase?

E.G.: Practic, prin întrebări și crearea unui spațiu de confidențialitate, acceptare, încredere și susținere îi ghidez pe cei cu care lucrez către interiorul lor. Toate acestea pentru descoperirea resurselor interioare și apoi către îndeplinirea obiectivului pentru care fiecare dintre aceștia a venit. 

Pe parte de relaționare, îi ajut să conștientizeze toate acele legături toxice, comportamente manipulative și dăunătoare, ca mai apoi să poată face schimbările către rezultatul dorit. Fie obținerea de armonie, relaționare sănătoasă, mai multă conexiune, ieșirea din relații abuzive șamd.

VVV: Cum ne putem da seama că există o problemă serioasă în relația cu partenerul de cuplu sau cu alte persoane din familie?

E.G.: Suferința este primul și cel mai de impact semnal. Dar, pe lângă acesta, ne putem da seama și după frământările interioare, plus starea de bine scăzută sau inexistentă. De multe ori suntem nefericiți, ne frământă ceva, dar nu ne dăm seama care este adevăratul motiv pentru care se întâmplă asta. În acest caz întrebările pe care ni le punem noi înșine sau ni le pune un coach ne ajută enorm pentru a ne da seama dacă sursa nefericirii are legătură cu o problemă din relația de cuplu.

Un alt mod prin care ne putem da seama că avem o problema serioasă în relația de cuplu este observând dacă renunțăm la noi înșine pentru celălalt. Dacă în relația ta starea de bine a celuilalt este mai importantă decât starea ta de bine atunci e o problemă. De ce? Pentru că în acest fel renunți la tine. Practic te trădezi pe tine pentru celălalt, iar lucrul acesta duce la scăderea stimei de sine și la o calitate redusă a vieții.

O altă problemă serioasă în relația de cuplu este cea a manipulării și a controlului. În acest caz fiind pierdută în special libertatea celui manipulat care duce din nou la nefericire și trădare de sine. De multe ori ne lăsăm controlați pentru a nu supăra sau pentru a evita conflictul, dar din păcate acest lucru duce la plata unor facturi emoționale mult mai scumpe... 

VVV: Cum identificăm o persoană toxică? Ce facem în cazul în care persoana toxică din viața noastră este o rudă foarte apropiată (soț, mamă, tată, soră, frate, copil etc.)?

E.G.: Cel mai bine poți identifica o persoană toxică observandu-i comportamentul. Dacă omul de lângă tine nu te respectă, te jignește, te descurajează, te critică, te judecă, te controlează, nu îți dă voie să fii tu însuți, te agresează verbal, fizic sau de orice fel, atunci e o problemă. Dacă omul de lângă tine se uită urât atunci când ești fericit/ă atunci locul tău s-ar putea să nu fie acolo.

Din punctul meu de vedere, în relație cu astfel de persoane poți face două lucruri. Iar printre acestea nu se numără toleranța sau compromisul. Ori închei acea relație ori lucrezi la ea trasând granițe foarte clare. Mai exact comunici celuilalt toate acele comportamente care te deranjează și îl rogi să le schimbe în ceva care pe tine nu te rănește. Dacă acceptă asta înseamnă că ai cu cine coopera. Daca nu, mă tem că va fi nevoie să închei.

Voi fi realist totuși și îți voi spune că a lucra la relațiile tale presupune și lucru cu tine însuți. Dacă simți un disconfort în a trasa aceste granițe de care îți spuneam, e posibil să ai niște blocaje de genul: consideri că nu meriti, nu vrei să superi sau chiar teama de a nu pierde relația respectivă. Toate acestea diferă de la o persoană la alta și e necesar ca fiecare să își dea seama ce îl blochează în cazul său.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog

VVV: Dacă în ceea ce privește abuzul fizic modul de manifestare este clar, aș vrea să vorbim puțin despre abuzul emoțional. De ce și cum se manifestă abuzul emoțional? Ce se poate întâmpla dacă persoana abuzată nu ia măsuri pentru a pune capăt acestui tip de comportament nociv din partea abuzatorului?

E.G.: Fiecare dintre noi a trăit probabil în copilărie o formă de abuz. Aceasta, mai ales dacă s-a trăit în mod repetat, a lăsat în interiorul persoanei abuzate niște răni emoționale. Dacă aceste răni nu au fost vindecate, persoana în cauză poate avea tendința de a duce acele abuzuri mai departe. Adică să aibă și cu ceilalți aceleași comportamente abuzive, astfel de persoane considerand la nivel subtil că e normal să se întâmple (deoarece doar așa au trăit). Ba chiar, în unele cazuri, considerând că e o formă de iubire. (vezi adulți care smotocesc copii sau animalele de dragi ce le sunt). E o formă de abuz pentru că provoacă durere, dar este acceptată pentru că e făcută sub pretextul „iubirii”.

Abuzul emoțional se manifestă prin manipulare, control, șantaj, umilire, jignire, descurajare, critică, reproș și orice comportament care provoacă suferință în celalat. De cele mai multe ori acesta se întâmplă pe cale verbală. Este practicat adesea și ca o descărcare a propriilor conflicte interioare ale celui care le face sau pentru control.

Persoana care nu ia măsuri pentru a pune capăt acestui tip de comportament nociv va trăi o viață nefericită, fiind privată de libertate și suferind în permanență din cauza comportamentelor celorlalți. Va trăi în codependență și își va limita aproape în totalitate potențialul în orice face. Practic își va încredința puterea propriei vieți în mana altcuiva, care îi va decide soarta și îi va fi imposibil să aibă succes pe orice plan.

VVV: În ultima vreme tot mai multe persoane suferă de anxietate și depresie. Ce îi determină pe oameni să cadă în capcana propriilor gânduri și sentimente? 

E.G.: Noi, ca oameni, avem gândurile noastre conștiente, cele pe care știm că le avem, dar și partea subconștientă, multitudinea de gânduri pe care le avem, dar nu ne dăm seama de acestea. Aici se află în jur de 90% din gândurile noastre, care ne determină starea și viața pe care o trăim. Acestea sunt adesea formate și înmagazinate în urma experiențelor trecute, a traumelor, a modelelor copiate de la părinți și neactualizate, cât și a tot ce aude și vede corpul nostru.

Dacă în această parte inconștientă a gândirii ai conflicte, automat va genera și anxietate sau depresie, neștiind de ce trăiești așa ceva. Din acest motiv vezi adesea persoane care aparent au totul, dar sunt nefericite.

VVV: De foarte multe ori avem tendința de a da vina pe alții, pe soartă, pe divinitate, pentru toate lucrurile negative care ni se întâmplă în viață. Stă oare în puterea noastră să ne schimbăm destinul? 

E.G.: Absolut. Eu sunt de părere că noi ne alegem destinul la fiecare pas. Gândește-te la toate deciziile ce le-ai luat și vezi în ce direcție ți-ai condus „destinul”. E drept că acele gânduri inconștiente, de care spuneam mai devreme, ne conduc în a lua anumite decizii care ne mențin pe aceeași linie a „destinului”. Dar realitatea este că noi putem schimba și acele gânduri o data conștientizate. În felul acesta având puterea în propriile noastre mâini.

Bineînțeles, pentru a face aceasta schimbare e nevoie să îți iei „destinul” în propriile mâini. Mai exact să lucrezi la tine și la tiparele de gândire care te mențin pe aceeași linie. Totodată e nevoie să ieși din filmul în care pui vina pe exterior (pe ceilalți, pe soartă, pe divinitate, pe guvern etc.) și să schimbi acest mod de gândire în unul în care ești 100% responsabil de viața pe care o ai. Atunci controlezi „destinul”.

VVV: Care sunt cele mai comune probleme pentru care oamenii apelează la ajutorul tău? Ești un fel de terapeut?

E.G.: Adesea oamenii vin la mine cu provocări ce țin de relaționare. Dar pe lângă asta vin și pentru a obține claritate în situațiile cu care se confruntă, pentru obținerea de motivație, pentru a realiza anumite obiective, pentru a se debloca din impasul în care se află, pentru a deveni mai performanți în ceea ce fac, pentru obținerea clarității în reorientarea profesională, reorganizare familială, profesională etc.

Coachingul poate fi confundat cu terapia doar în ideea că sesiunile se desfășoară unu la unu tot ca la terapie. Dar ca și tehică, cele două sunt total diferite. Terapia lucrând mai mult pe cauze și axându-se pe vindecarea traumelor ce țin de trecut. Coachingul referindu-se mai mult la prezent și viitor. Planificare eficientă, conștientizare, obținerea rezultatului x, deblocarea blocajelor, deblocarea resurselor interioare etc.

VVV: Ce recomandări ai pentru cei care se simt prinși într-o situație din care nu găsesc ieșirea?

E.G.: Să se întrebe pe ei: „Care e motivul pentru care nu pot ieși din situația aceasta?”. În funcție de răspuns să lucreze pe cauzele ce îi țin prinși într-o asemenea situație. Poate fi dependența față de o persoană, frica de a nu pierde ceva sau pe cineva, convingerea că nu sunt suficient de buni pentru altceva sau orice alte blocaje pe care cu toții le avem sau le-am avut.

Altă metodă ar fi să „cântărească” beneficiile și dezavantajele situației, dacă aleg să rămână în continuare prinși în aceasta. De cealaltă parte, să cântărească beneficiile și dezavantajele dacă aleg să iasă din aceasta. De preferat ar fi că acestea să fie notate pe o foaie pentru mai multă claritate. Apoi în funcție de rezultat să ia decizia cea mai potrivită.

VVV: Oamenii fericiți și împliniți au nevoie de un coach de dezvoltare personală? 

E.G.: Asolut. Chiar și coachii au nevoie de un coach din când în când. Dezvoltarea personală durează toată viața. Eu până acum nu am atins un prag în care să spun că mi-am rezolvat toate provocările decât atunci când m-am mințit singur. 

Chiar și atunci când ești deja fericit și împlinit se întâmplă să aspiri la ceva mai mult de la viață, de la cariera, de la relații sau de la sănătate. Atunci un coach îți poate facilita călătoria către rezultatul dorit, astfel încât să obții asta mult mai ușor, simplu și într-un timp muuult mai scurt decât dacă ai acționa singur/ă.

VVV: Care este cea mai mare provocare a ta în calitate de coach?

E.G.: Provocările mele sunt asemenea ca cele ale oricărui om și adesea se schimbă. Apărând mereu altele la un nivel mai profund. 

Cea mai mare provocare a mea ca și coach în momentul actual este aceea de a monetiza aceasta profesie la adevăratul ei potențial. Începând să fac asta din dorință de a ajuta am avut în permanență tendință de a o face pe gratis, considerând că ajutorul nu trebuie plătit. Am conștientizat că sunt mult mai multe beneficii de ambele parti atunci când sunt plătit în bani pentru ceea ce fac, iar rezultatele sunt mult mai mari. Așadar, acum am un standard foarte clar legat de cât de mult și în ce fel ofer benevol și cât și ce ofer în schimbul beneficiilor financiare.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

E.G.: Recomand cartea „Cele 5 răni emoționale care ne împiedică să fim noi înșine” de Lise Bourbeau. Vindecarea și înțelegerea rănilor noastre emoționale fiind fundamentul pentru relații sănătoase. 

 

De asemenea, recomand cartea mea electronică „Ghidul relationarii sanatoase” pentru aceia care vor să își îmbunătățească calitatea relațiilor și să citească mai multe despre anumite subiecte la care am făcut referire în acest interviu. Aceasta din urmă este gratuită și o poți descărca AICI.

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

E.G.: Mă puteți găsi pe:

Website | Facebook | Instagram | YouTube

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#sanatate emotionala #relatii sanatoase

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 10 carti de dezvoltare personala care iti vor schimba total perceptia asupra vietii
Intrebari si raspunsuri
Scapa de aceste ganduri toxice pentru a putea fi TU cu adevarat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101